Besparelserne på den kollektive trafik blev halveret i sidste øjeblik, da et flertal i Regionsrådet indgik budgetforlig. (Foto: Sieleman Sørensen, Polfoto)

Besparelserne på den kollektive trafik blev halveret i sidste øjeblik, da et flertal i Regionsrådet indgik budgetforlig. (Foto: Sieleman Sørensen, Polfoto)

Buslinjer reddet på målstregen

Flertal vedtager budget for Region Hovedstaden. Besparelser på den kollektive trafik er halveret

Af
Michael Harsvik

Michael Harsvik

I sidste del af budgetfasen i Region Hovedstaden blev besparelserne på den kollektive trafik halveret fra 37,5 millioner kroner til 18,7 millioner kroner. Det reddede blandt andet natbusserne, der nu skal spare et væsentligt mindre beløb. Besparelser på linjerne 250S, 500S og 350S blev også taget af bordet. Forliget blev en realitet mandag nat.
Til gengæld bliver linje 200S, der kører fra Lyngby Station til Avedøre Holme, afkortet, så den fremover kommer til at køre fra Gladsaxe Trafikplads til Avedhøreholmen.
S-busserne får 4-6 færre afgange i døgnet, enten tidligt om morgenen eller om aftenen.
I Nordsjælland ændres der ved bus 375E, der afkortes, så den fremover kun kører fra Kokkedal Station til Hillerød Station.
Ligeledes er der en reduktion af antal afgange på linjerne 30E og 40E. 30E kører fra DTU over Lyngby og Herlev til Ishøj, mens 40E kører fra Skodsborg, over Høje Taastrup og Nærum til Lyngby Station.
De fem regionalt finansierede R-busser, der forbinder lokaltogene i Nordsjælland, får to færre afgange i døgnet.
Der bliver også skåret på linje 65E, der kører mellem Hillerød og Skibby, men om der kommer flere afgange, eller om linjen bliver afkortet, er der ingen melding om endnu.

Hospitalerne

Budgetaftalen, der er indgået med alle partier minus Enhedslisten og Venstre, er på i alt 38,1 milliarder kroner, og der er besparelser på 400 millioner kroner.
Hospitalerne i Region Hovedstaden har i deres spareforslag lagt op til at nedlægge 900 stillinger, men politikerne vurderer, at det bliver 'langt færre', som det hedder i en tekst på Region Hovedstadens hjemmeside.
For Nordsjælland er det værd at bemærke, at jordemoderkonsultationen i Lyngby bliver bevaret, og det gælder også akutklinikken i Sundhedshuset i Helsingør.
Formand for regionsrådet, Sophie Hæstorp Andersen (S), er glad for, at et stort flertal af partierne har valgt at tage ansvar for næste års budget.
"Det har ikke været let. Den stramme økonomiaftale mellem Danske Regioner og regeringen har givet os et vanskeligt udgangspunkt. Vi har skullet finde besparelser for et historisk stort beløb i Region Hovedstaden, og derfor glæder det mig, at partier fra venstre mod højre har taget ansvaret på sig og gennemført besparelser, som rammer færrest mulige mennesker," siger Sophie Hæstorp Andersen.
Enhedslisten, der ikke kan støtte budgettet, er til gengæld glad for, at flere besparelser på den kollektive trafik er taget af bordet i sidste øjeblik:
"Til gengæld kan vi se, at det stort set er personalet i sundhedsvæsenet, der skal bære nedskæringerne, og det er en dårlig idé," siger Enhedslistens Susanne Langer.
Venstre valgte også tidligt mandag at gå fra forhandlingerne og er altså ikke med i forliget:
"Det gør vi, fordi der nedlægges alt for mange medicinske sengepladser - helt præcist 38 pladser," siger Venstres gruppeformand i Regionsrådet Martin Geertsen.
"Det sker, selv om Venstre-regeringen faktisk har prioriteret det her område højt. I stedet foreslog vi, at der blev sparet yderligere to procent på det administrative område, men det var der ikke tilslutning til."

Publiceret 06 September 2016 13:51