Dræbte sin kone gennem 50 år:

"Hun indtalte sit dødsønske på min mobiltelefon"

En 78-årige mand fra Hørsholm er fuldstændig afklaret med, at han i april dræbte sin 71-årige hustru. Mandag begynder retssagen

Af
Af Peter Mailand

"Det var en barmhjertighedsgerning." Sådan siger en 78-årig mand fra Hørsholm, efter han i april dræbte sin kone efter 50-års ægteskab. Det skriver Helsingør Dagblad.
Mandag starter retssagen mod den 78-årig mand, som den 8. april i år dræbte sin 71-årige hustru, mens hun lå hjælpeløs i en sygeseng.
Den 71-årige kvinde havde gennem længere tid havde tryglet ham om at gøre det, og i øvrigt selv minutiøst havde planlagt måden han skulle gøre det på. Tilbage sidder hendes 78-årige enkemand og venter på at blive slæbt i retten tiltalt for drab på begæring med en straframme på op til tre års fængsel.
Men han er et hundrede procent afklaret med sin handling og fortryder intet, tværtimod.
"Man må jo ikke slå folk ihjel, og det har jeg jo gjort," siger han til Helsingør Dagblad.
"Men jeg har bestemt ikke fortrudt, hvad jeg har gjort. Det var en barmhjertighedsgerning."

Aktiv hele livet

Den 78-årige fortæller, at hans kone var fysisk meget aktiv gennem hele livet. Men af uforklarlige årsager faldt den 71-årige kvinde i hjemmet i Hørsholm i februar i år. Hun faldt så uheldigt, at kroppen blev lammet.
Livet ødelagt på et splitsekund
"Min kone var medlem af et cykelhold, som cyklede 40-50 kilometer hver uge, hun var medlem af en vandregruppe, som gik 10 kilometer hver uge - og pludselig kunne hun ikke længere bruge nogen af hænderne, pludselig kunne hun ikke komme af med sin afføring uden hjælp, fra den ene dag til den anden skulle hun nu have tømt sin blære hver fjerde time og have fremmede mennesker til at tørre sig bagi og vaske sig - det er da ydmygende! Og det var på livstid," siger manden.

kæmpede som en gal

Han fortæller om det ulyksalige fald og tiden efter:
"Hun ødelagde fire nakkehvirvler i faldet og på et splitsekund var hendes liv ødelagt. Hun blev opereret samme nat. En måned efter blev hun opereret igen. Hun kom til genoptræning og der indtraf en svag bedring. Senere blev hun overført til Klinikken for Rygmarvslidelser i Hornbæk. Hun kunne sådan lige samle et stykke mad op med en ske og ramme munden. Det var alt. Men i slutningen af marts forvandt bevægeligheden i hendes højre arm helt. Den var ved at dø.
Manden fortæller til Helsingør Dagblad, at hans kone kæmpede »som en gal« for at komme ovenpå igen, men efter et møde med lægerne den 8. april i år måtte lægerne fortælle P. og hans hustru, at der ikke var mere de kunne gøre andet end at give hende hjælp og medicin - resten af hendes liv.
"Hvis man kan kalde det et liv," siger han.
Efter lægernes dom tog parret en langvarig og indgående samtale med hinanden.

Det hele var planlagt

"Det hele var planlagt. Hun fortalte mig også hvordan begravelsen skulle forrettes og hvilke salmer, der skulle synges," siger han.
Dagen efter, lørdag den 9. april, fik han lov til at overnatte sammen med sin kone på en drømmeseng ved siden af hendes sygeleje.
"Vi lukkede døren. Hun indtalte sit dødsønske på min mobiltelefon to gange. Så gav jeg hende sovepiller og vand til at skylle dem ned med. Jeg gav hende alle de piller jeg havde - omkring tyve stykker, og som hun selv havde købt ind på forhånd. Så faldt hun i søvn og jeg lagde mig på drømmesengen. Da jeg konstaterede, at hun ikke længere trak vejret, lagde jeg mig ned igen for jo længere tid, der gik desto bedre. Jeg frygtede nemlig at der ville dukke personale op og prøve at »redde« så hun fik hjerneskader og så videre.
"Men ved to-tiden om natten dukkede der en sygeplejerske op på stuen for at pleje hende og så fortalte jeg at jeg havde givet min kone en overdosis af sovepiller," beretter den 78-årige og tilføjer.
"På et a-fire ark, som jeg fandt, havde hun skrevet så godt som hun nu kunne: »Jeg vil dø, jeg vil dø, jeg dø!« om og om igen"

Publiceret 09 September 2016 13:41