Anklage:

Asylmedarbejder sexkrænkede kvindelige asylansøgere

Asylchef anklages for at ignorere medarbejderens sexchikane

 
Skandalen omkring Langeland Kommunes drift af asylcentre fortsætter.
I dag kan Radio24Syv afsløre, at en asylmedarbejder i Langeland Kommune i mindst halvandet år udsatte kvindelige asylansøgere for sexchikane, nærgående spørgsmål af seksuel karakter og lignende krænkelser.
Det er Richard Worrel - tidligere medarbejder på Asylcenter Holmegaard - der står frem og fortæller, at han sammen med to kvindelige kolleger for tre år siden henvendte sig til den daværende centerleder, som nu er asylchef for alle centre, Ulrik Pihl, med oplysninger om, at en kollega udviste en uacceptabel, seksuelt krænkende adfærd over for asylansøgerne.
"Den pågældende medarbejder kunne finde på at stille nærgående spørgsmål til kvinderne om, hvordan og hvor ofte de dyrkede sex. Han tog også deres id-kort, kiggede på billedet og fortalte dem, at de var meget smukke. En anden gang oplevede jeg og et par kolleger, at han stak en cigaret ind i munden på en afrikansk kvinde og sagde; kan du lide det her?," fortæller Richard Worrel til Radio24syv.
Medarbejderen havde fået en advarsel af sin tidligere chef, asylleder Jens Brandt, men da han aftrådte og blev erstattet af Ulrik Pihl blev der ikke gjort mere ved sagen.
Ifølge Radio24Syv afviste Ulrik Pihl anklagerne mod medarbejderen med beskeden: "Sådan er han bare". Samtidig forfremmede han manden til rådgiver for asylansøgerne.

Oprørte familier

Den ansatte mands krænkelser var kun verbale - aldrig fysiske - men de skabte voldsom uro på centrene, og både fædre, brødre og onkler til kvinderne var så vrede, at de på et tidspunkt i juli 2013 planlagde at danne et “tæske­hold”, som skulle opsøge og afstraffe den danske medarbejder. Dette blev dog forhindret.
I alt har Radio24syv talt med seks tidligere og nuværende medarbejdere i asylsystemet og en tidligere beboer, der alle bekræfter sagen om sexchikane, der foregik gennem mindst halvandet år.
Radio24syv har forelagt den anklagere medarbejder radioens oplysninger. Han afviser nogensinde at have opført sig krænkende over for kvinderne og har ingen yderligere kommentarer.
Langeland Kommunes konstituerede asyldirektør, Kurt Habekost, siger, at der ikke ligger oplysninger om sådan en sag i kommunens personaleafdeling, og asylchef, Ulrik Pihl, har slet ikke ønsket at kommentere sagen.

Publiceret 07 November 2016 14:10