"Inden du kaster dig ud i at have en trekant, skal du overveje, om du gør det, fordi du selv har lyst, eller du gør det for din kærestes skyld," siger parterapeut Martin Østergaard. Foto: Colourbox

En trekant er spændende:

Men kan føre til vrede og jalousi

Dobbelt så mange mænd som kvinder har prøvet en trekant, og størstedelen af kvinderne har ikke lyst til at gentage oplevelsen

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Knap hver femte mand og lidt over hver tiende kvinde har deltaget i en trekant, og endnu flere danskere drømmer om at prøve det. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
At tanken om en trekant kan virke lokkende, skyldes ifølge sexolog Jacob Olrik, at den rummer en forbudthedsfaktor, fordi den involverer en ekstra part, og så bliver mange ligesom med porno tændt af at se andre have sex. Der er dog en årsag til, at flere mænd end kvinder har en trekant stående på sexønskelisten.
"Tippet til at score en kvinde er at få hende til at føle sig udvalgt. Derfor strider det lidt imod, at der er en anden kvinde til stede i sengen. Der er selvfølgelig kvinder, der har en trekant, fordi de oprigtigt har lyst, men mange kvinder tilsidesætter deres eget ønske om at være den eneste udvalgte for at opnå mandens gunst," forklarer Jakob Olrik.

Konen kigger på

Parterapeut Martin Østergaard har flere gange oplevet, at en trekant har skabt konflikter hos de par, der kommer i hans praksis. For det er typisk kun manden, der har haft behovet, og ofte har han haft en skjult dagsorden med at invitere en ekstra med i sengen.
"Det er ofte endt med, at manden efterfølgende har haft kontakt til kvinden, uden at konen vidste det. Det er altså gået fra at være en situation, hvor parret var i fokus, og kvinden var gæst, til at mandens motiv faktisk var, at han på sigt havde lyst til at have sex med en anden kvinde og nu ses med hende solo," forklarer Martin Østergaard.
Siderne i trekanten kan også bestå af andet end to kvinder og en mand, og det er der også en del mænd, der tænder på.
"Nogle mænd synes, at det er ekstra frækt, hvis der er en ekstra mand med. For selvom jalousi er en destruktiv følelse, kan den i den her sammenhæng være seksuelt fremmende, fordi manden får ekstra meget lyst til at vise, hvad han dur til," forklarer Jakob Olrik.
Det er dog ikke altid, jalousien kun tænder manden seksuelt, påpeger parterapeut Martin Østergaard, der også oplever, at den tænder hans vrede.
"Jeg har mødt par, hvor manden har været rasende på kvinden, efter at der har været en ekstra mand med i sengen, selvom hun faktisk gjorde det for hans skyld. Han er blevet såret over, at hun tændte på den anden, og sur, fordi han ikke fik det udbytte af det, som han havde forventet," forklarer han.

Tag snakken

Når trekanten bliver bragt op som tema i Martin Østergaards praksis, er det, fordi den har skabt problemer. Der kan dog også være positive ting ved trekanten, og det er ikke det seksuelle, men muligheden for at snakke med sin kæreste om ens lyster, forklarer Martin Østergaard:
"Selvom det kan være sårende, og man kan blive usikker og føle sig utilstrækkelig, så udvider det intimiteten og nærheden, når man får snakket om tingene. Og måske finder man ud af, at en trekant er en udfordring, der bringer en tættere sammen, fordi ens forhold ikke går i stykker af det."

Geometri i sengen

11 procent af kvinderne og 36 procent af mændene, der ikke har haft en trekant, kunne godt tænke sig at prøve det. 
11 procent over 55 år vil gerne prøve at have en trekant.
14 procent af de kvinder, der har haft en trekant, vil gerne prøve det igen. 76 procent har ikke lyst til endnu en trekant.
49 procent af de mænd, der har haft en trekant, vil gerne prøve det igen. 39 procent har ikke lyst til endnu en trekant. 

Kilde: YouGov, 1.010 besvarelser

Publiceret 27 November 2016 14:00