Michael René (tv.) og Preben Vestergaard var enige om, at der var meget stor forskel på vindere og tabere. Foto: Kristian Brasen

Michael René (tv.) og Preben Vestergaard var enige om, at der var meget stor forskel på vindere og tabere. Foto: Kristian Brasen

Tømmermænd? Her er den bedste og dårligste pizza-smag i køl og discount

Smæk på smagen og et autentisk look sender vinderne til tops i testen af pizzaer fra supermarkedernes køle- og fryseboks

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

I dag er dagen, hvor mange hungrer efter at sætte tænderne i en sprød pizza efter nattens fest.
Vi har derfor bedt Michael René, lektor og underviser på Professionshøjskolen Metropol, og Preben Vestergaard, adjunkt og underviser samme sted, om at tygge og knase sig igennem supermarkedernes bud på en pepperonipizza og en pizza med blandet kødfyld og kåre deres favoritter.
På førstepladsen i kategorien pepperoni kommer Pizza Pepperoni fra Gestus, som forhandles i Meny, Spar og Min Købmand. I modsætning til de andre pizzaer er den fra køl.
"Den glinser af ost, og man får en dejlig knasende fornemmelse, når man tygger på den. Og så er der melrester, der giver den et autentisk look," siger Michael René.

En kikset oplevelse

Mens mange af pizzaerne fra frost også får rosende ord med på vejen, mener Preben Vestergaard, at Aldis bud på en pepperonipizza, Mama Mancini, minder om en mere knasende spise.
"Den efterlader en med en fornemmelse af at spise kiks. Det grønne, der er kommet på, virker som en tilfældighed," siger han. Og Michael René stemmer i:
"Den er meget flad, og det ser ud, som om den har været en tur i kopimaskinen. Smagen og duften er kedelig, og der er en eftersmag af peber og chili, som stikker lidt."
Thomas Hedegaard Bang, der er vicedirektør i indkøb hos Aldi, som forhandler Mamma Mancini, kan ikke forstå dommernes vurdering.
"Vi gennemfører dagligt prøvesmagninger for at vurdere den sensoriske kvalitet af en given vare. Vi har derudover gennemført en ekstraordinær prøvesmagning af produktet for at vurdere, om vi kunne fastslå det samme som jeres prøvesmagningspersoner. Det var imidlertid ikke tilfældet," forklarer han.

Smagen af chili

Mens chilien ikke formår at løfte Mama Mancinis pepperonipizza til en god placering, er det blandt andet en syltet chilipeber, der er med til at krone Alfredo Meat Lovers fra Lidl som vinder i kategorien pizzaer med kødfyld.
"Det her er klart min nytårspizza. Den har et grønt look og smager af oregano og stærkt af chili," lyder det begejstret fra Michael René.
Preben Vestergaard fremhæver, at den er atypisk, fordi der er så kraftig chilipeber på:
"Det indgår i smagen af pizza, at der skal være ost, kød og grønt på. Det grønne og chilipeberen er med til at give den her pizza en syrlig nuance og friskhed."

Kødagtigt studenterbrød

Fælles for pizzaerne med blandet kødfyld er, at der er pepperoni på, som kombineres med oksekebabkød, salami og kogt skinke. Det er dog på en del pizzaer svært at kende forskel på de forskellige kødtyper, og de bidrager ikke alle med noget positivt, mener dommerne.
"Det minder lidt om et kødstudenterbrød," lyder det fra Michael René, efter at han har smagt på Pizza Ristorante Speciale fra Dr. Oetker, mens Preben Vestergaard rynker på næsen over skinken på Premieur Meat Speciale:
"Det virker som kogt kød, der ikke er bagt. Det giver ikke en god smagsoplevelse."


Sådan skal en pizza være

Der må godt være nogle lidt mørkbagte pletter i skorpen. Den må ikke være for fugtig, så den løber for meget, og der skal være en balance mellem fyld og brød. Osten må godt være lidt mørkebrun – ikke sort, men branket.

Publiceret 01 January 2017 09:00