Københavns nye kontortårne 'Axel towers' på Axeltorv er et eksempel på en bygning, der blokerer signalet mellem telemast og mobil. Scanpix

Københavns nye kontortårne 'Axel towers' på Axeltorv er et eksempel på en bygning, der blokerer signalet mellem telemast og mobil. Scanpix

Streaming:

Alt det, der skygger for mobilsignalet

Afbrydelser i tv-streaming på telefonen skyldes fysiske forhindringer. Prøv forskellige abonnementer af, siger ekspert

Af
Af Si mon Reenberg sir@sondagsavisen.dk

Det er skønt at kunne bruge mobiltelefonen til at se slutningen af gårsdagens udgave af 'Deadline', når du er på vej på arbejde. Det er mindre skønt, at programmet stopper flere gange undervejs og i nogle tilfælde kræver, at du genindlæser siden.
Der er flere grunde til afbrydelserne, og et stykke hen ad vejen kan problemet løses.
"Man kan se radiosignalet lidt som en sol, der rammer vores mobiltelefoner, men store bygninger, lastbiler eller broer kan stå i vejen og blokere, så vi står midlertidigt i skygge," forklarer Torben Rune, medstifter af rådgivningsvirksomheden Netplan.
Han mener, at forbrugerne kan have gavn af at teste andre udbydere, hvis man oplever mange afbrydelser enten i eget hjem eller på den faste rute på vej til arbejdet.
"Som forbruger kan du sagtens gå ned til det konkurrerende selskab og bede om et abonnement betinget af, at du kan annullere det de første 14 dage, så får du mulighed for at teste, om det er bedre," siger han og opfordrer samtidig til, at man sender en mail til sin udbyder, hvis man oplever udfald på det samme sted gang på gang.

Ny tjeneste giver overblik

Ud over radiosignalet er der en anden vigtig faktor, der kan være skyld i en dårlig forbindelse, når vi er på farten. Det er kapaciteten i det netværk, der er tættest på os. Det kan blive belastet, hvis der er for mange mennesker, der trækker på det på samme tid. Det sker eksempelvis til koncerter og demonstrationer, hvor der er ekstraordinært mange mennesker samlet, som alle trækker på den samme telemast.
I den kommende uge bliver det sandsynligvis lidt lettere at få overblik over, hvilken udbyder der leverer bedst målt på hastighed og tilgængelighed i dit område. Energistyrelsen lancerer ifølge Torben Rune en ny tjeneste, der helt ned på adresseniveau giver dig mulighed for at se, hvem der leverer det bedste signal med den bedste hastighed nær dig.
"Den er ikke 100 procent sikker, men den er mere omhyggelig end tidligere, og jeg tror på, at det bliver brugbart," siger Torben Rune.

Pinlig dækning i Danmark

For nylig fik Danmark og 77 andre lande vurderet deres 4G-netværk på to afgørende parametre: hastighed og tilgængelighed. Det skriver Computerworld.
I testen scorer Danmark højt på hastighed, hvilket betyder, at netværket fungerer godt, når der er etableret forbindelse. På tilgængelighed ser det straks værre ud. Kun 71 procent af tiden havde testpersonerne adgang til 4G-netværket i Danmark.
"Det er pinligt. Det burde være bedre. Jeg håber meget, at man vil adressere det her problem politisk i det kommende teleforlig. Udbyderen skal have bedre incitamenter til også at levere gode forbindelser uden for de mest befolkede områder," siger Torben Rune.
Overordnet ender Danmark dog på en sjetteplads, når man lægger resultaterne fra de to faktorer sammen.

Det betyder tegnene på din smartphones øverste linje

4G / LTE / 4G LTE: Dækker over fjerdegenerationsmobilnetværk. Det er noget af det hurtigste, man kan få lige nu. 
3G / H+: Tredjegenerationsmobilnetværk. Det er lidt langsommere end fjerde generation. 
Tegnene dækker kort sagt over, hvor hurtigt din smartphone arbejder sammen med netværket.
Kilde: MereMobil.dk

Publiceret 01 January 2017 14:00