Mere tid til familiehygge? Hver fjerde er villig til at bytte reallønsstigninger til en kortere arbejdsuge. Foto: Colourbox

Mere tid til familiehygge? Hver fjerde er villig til at bytte reallønsstigninger til en kortere arbejdsuge. Foto: Colourbox

Hver fjerde vil arbejde mindre

30 timer om ugen tiltaler nogle danskere, men erhvervslivet advarer: Det bliver en dyr fornøjelse

Af
Af Simon Reenberg sir@sondagsavisen.dk

Fri hver fredag eller tid til at hente ungerne inden klokken 16 alle hverdage. En 30 timers arbejdsuge har sine fordele. I en undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen, svarer 26 procent af de adspurgte, at de gerne vil give køb på reallønsstigninger, hvis de kan gå ned i arbejdstid. Men det er ikke vejen frem, siger både 3F og arbejdsgiverne.
"Helt overordnet synes vi, at det er en dårlig idé. Det vil betyde, at vi skaber mindre og på sigt bliver et fattigere samfund med råd til mindre velfærd," siger Stine Pilegaard, underdirektør i Dansk Erhverv.
Først var det Alternativet og siden Enhedslisten, der kom på banen med et forslag om nedsat arbejdstid. I Enhedslistens model indfases en kortere arbejdsuge over 21 år, og både velstand og offentligt serviceniveau skal forblive intakt. Det skal ske ved produktivitetsforbedringer, siger de. Bageren skal altså bage det samme antal brød på kortere tid. Flere økonomer har blandt andet over for avisen Information anerkendt, at noget af den øgede produktivitet kan veksles til færre arbejdstimer i fremtiden. Det er også sket over de sidste 100 år. I år 1915 arbejdede vi eksempelvis 56 timer. De samme økonomer sætter dog spørgsmålstegn ved flere af de forudsætninger, som Enhedslisten stiller op. Blandt andet at en 30 timers arbejdsuge skulle give færre sygedage og mindre pres på velfærdssystemet.

Rige som naboen

Dansk Arbejdsgiverforening tror slet ikke på, at danskerne vil bytte lønstigninger for nedsat arbejdstid.
"Jeg tror ikke, danskerne kan leve med, at privatbudgettet ikke bliver større. Velstand handler også om, hvad naboen har, og hvis danskerne pludselig kan se, at svenskerne har bedre behandlinger, og tyskerne bedre uddannelser, så tror jeg ikke, de vil finde det særligt attraktivt at være dansker," siger han.

Vi vil have tryghed

Selvom kritikerne er mange og måske især blandt arbejdsgiverne, medgiver de også, at en 30 timers arbejdsuge kan blive til virkelighed, hvis det er det, danskerne ønsker sig, og hvis arbejdsmarkedets parter kan blive enige om det. Men ifølge formand for Transportgruppen under 3F, Jan Villadsen, efterspørger medlemmerne slet ikke en kortere arbejdsuge.
"Vores medlemmer har netop indsendt ønsker til de kommende overenskomstforhandlinger, og jeg har ikke modtaget et eneste, der handler om en kortere arbejdsuge," lyder det fra formanden.
I stedet efterspørger medlemmerne tryghed, højere løn og mere og bedre adgang til efteruddannelse.
Og så efterspørger de fleksibilitet i forhold til arbejdstider, så selvom Jan Villadsen kalder en 30 timers arbejdsuge for 'urealistisk', så tror han, at der vil komme en større fleksibilitet i arbejdslivet.
"Vi skal til at tænke mere i, hvordan man tilrettelægger et helt arbejdsliv. I dag arbejder folk med små børn, folk med udeboende børn og seniorer samme antal timer. Der skal vi se på, om man kan lave en model, hvor man kan optjene timer i nogle perioder af sit liv for så at holde mere fri i andre perioder," siger han.

Sådan spurgte vi
Hvilken af følgende muligheder foretrækker du i dit fremtidige arbejdsliv? 
'Jeg vil gerne fortsætte med at arbejde 37 timer og have lønstigninger, der er højere end inflationen': 40 procent
'Jeg vil gerne arbejde færre timer og på sigt nå ned på en 30 timers arbejdsuge mod ikke at modtage lønstigninger': 26 procent
Kilde: YouGov, 1.012 svar

Publiceret 15 January 2017 06:00