LG har produceret verdens hidtil slankeste tv. Foto: LG

LG har produceret verdens hidtil slankeste tv. Foto: LG

Så bliver fladskærmen ikke tyndere...

Tv'erne bliver fortsat slankere, og et af de nyeste går nærmest i ét med tapetet . Bliv opdateret på de nyeste tv-trends lige her

Af
Af Andreas Langaa anla@sondagsavisen.dk

Tv-producenterne kappes stadig om at skabe den tyndeste skærm med det skarpeste billede og endnu bedre lyd.
Under dette års udgave af verdens største forbrugerelektronikmesse i Las Vegas, CES, præsenterede de største spillere på tv-markedet supertynde fladskærme, der hæver barren for billedkvalitet og lyd i kraft af nyskabende teknologier.
Det er LG's seneste skud på tv-stammen, Signature W7, der nu kan bryste sig af at være verdens tyndeste tv. Kun 2,57 millimeter er det i tykkelsen. Der er tale om et såkaldt wallpaper-tv, der fastgøres til væggen ved hjælp af magneter, så der slet ikke er luft mellem væg og skærm.
LG fortæller, at de med det 1,9 kilo tunge 65-tommer-tv har forsøgt at skabe illusionen af at kigge ud gennem et vindue.
Fladskærmen kan produceres så tynd, fordi den er støvsuget for elektroniske elementer. De er placeret i en Dolby Atmos-soundbar med to opadgående højttalere, der kan anbringes under skærmen.
Det er endnu uvist, hvornår W7, der løb af med to priser ved CES i form af 'Best of CES' og 'Best of the Best of CES', rammer det danske marked, men LG forventer, at 65-tommerudgaven vil koste i omegnen af 75.000 kroner. W7 vil også kunne fås som 77 tommer til en forventet pris på 175.000-225.000 kroner.

Samsung går egne veje

Den sydkoreanske elektronikgigant Samsung er gået solo og har introduceret sin helt egen skærmteknologi, QLED, der ifølge producenten selv skulle give markedets bedste sortniveau og de reneste farver. Samsungs nye QLED-tv, Q9, samler ligesom W7 alle tilslutninger af elektroniske enheder såsom dvd-afspiller, PlayStation, Xbox og soundbar i en boks, hvorfra et ultratyndt hvidt kabel diskret forbinder enhederne til skærmen.
Q9 er i modsætning til de seneste års buede topmodeller fra Samsung fladt og kan monteres helt tæt ind til væggen med såkaldte no-gap-vægbeslag.

Sony kom på OLED-banen

Under messen lancerede Sony sit første OLED-tv, Bravia A1, der ligesom LG's OLED-tv'er understøtter HDR-formatet Dolby Vision. Det særlige ved Sonys nye Android-tv er et nyt højttalersystem, Acoustic Surface, hvor lyden kommer ud fra skærmen. Det supertynde tv, der kommer i 55, 65 og 77 tommer, forventes i handlen i Danmark til foråret.
Synes du, at de nye OLED-tv'er er alt for dyre, produceres der stadig bedre og bedre LED-skærme med 4K til under 10.000 kroner.

Tv-udtryk, der er værd at kende

4K/Ultra HD (UHD):

Opløsningen er næsten fire gange højere end Full HD (1.080 pixels i bredden). I dag er det dog kun Netflix og kanalen Viasat Ultra HD, der kan tilbyde danskerne tv i 4K-kvalitet. Hos Netflix skal man have det dyreste abonnement, og udvalget i 4K er begrænset. På Viasats kanal kan man blandt andet se udvalgte fodboldkampe og Formel 1. 4K-/UDH-streaming kræver en internethastighed på cirka 25 Mbit.


HDR:

Står for high dynamic range, der bidrager til at forfine billedkvaliteten – ikke med flere, men med bedre pixels. Kort sagt skal HDR kunne gengive lysere hvid og mørkere sort og dermed flere detaljer i begge ender – altså højlys og skyggedetaljer på en gang. Standarden hedder lige nu HDR10.

Dolby Vision er et andet anerkendt HDR-format, der er knap så udbredt, og som Samsungs tv'er ikke understøtter. 
LED vs. OLED: LED-tv'et, som mange danskere har stående i dagligstuen, er et LCD-tv med kant eller bagbelysning. LED-baggrundsbelysningen forringer farvegengivelsen og er skyld i et dårligere sortniveau, hvilket resulterer i et mindre kontrastfyldt billede. OLED-tv'et har ingen baggrundsbelysning og giver et betragteligt bedre sortniveau samt en markant bedre kontrast og farvegengivelse. Det betyder, at billedet bliver væsentligt skarpere, og farverne mere naturtro. En anden gevinst er en bredere betragtningsvinkel.

Dolby Atmos:

Er et surroundsystem, man kender fra biograferne. Dolby Atmos gør det muligt for filmskaberne at sende lyd rundt i salen med utrolig nøjagtighed. De kan groft sagt placere lyden, hvor end de ønsker det, hvilket er med til at gøre filmoplevelsen ekstra intens. Detaljegraden i Atmos-lyd er enormt høj: fra lyd af vinden i træerne til de eksplosive brag fra et rumskib i kamp. Lyden fremstår krystalklar. Helt lige så godt som i biffen bliver det dog ikke derhjemme, da systemet i biografsalen inkluderer 64 højttalere.
Kilder: FlatpanelsDK og bigbio.dk

Publiceret 21 January 2017 11:30