Skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Skatteminister:

Skat skal have adgang til private hjem - uden dommerkendelse

Af
Af Daniel Sennek

 
Skatteminister Karsten Lauritzen er kommet med et nyt lovforslag, som er blevet sendt i høring. Flere og flere virksomheder drives nemlig fra private hjem, og derfor vil ministeren have bedre mulighed for Skat for at kontrollere de regnskabsoplysninger, som virksomhederne indberetter. Med andre ord skal Skat kunne komme ind i hjemmene uden en dommerkendelse.
Det skriver Ritzau.
Det lovforslag er man i den juridiske tænketank Justitia meget bekymrede over.
Lovforslaget vil nemlig give Skat adgang til hjemmet uden retskendelsen, som for eksempel politiet stadig skal benytte.
"Selvfølgelig har vi som samfund en interesse i, at Skat kan kontrollere. Problemet her er, at Skat får en meget vid adgang til at gå ind i private hjem," siger Mette Juul til Ritzau.
"Skat får altså adgang til at gå ind i folks hjem i de tilfælde, hvor man driver sin virksomhed hjemmefra og har virksomhedens aktiver i hjemmet."
Da Karsten Lauritzen tiltrådte som skatteminister var en af hans første gerninger at afskaffe Skats mulighed for at komme på uanmeldt kontrolbesøg i folks private haver.
Også derfor undrer det nye forslag Justitia.
Hun foreslår, at der skal være krav om, at Skat, ligesom politiet, skal have godkendelse fra en dommer, hvis de har brug for at gå ind i en bolig.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener ikke, at der er tale om en ændring af den nuværende praksis.
Han er klar til at lytte til de indvendinger, der kommer, skriver han i en skriftlig kommentar.
"Vi lægger ikke op til at udvide Skats beføjelser på dette område. Der har været et omfattende udvalgsarbejde gennem længere tid, og det er så sendt i høring, netop for at vi kan få indspark udefra," siger ministeren til Ritzau.
Efter høringen vil ministeren tage “politisk stilling til indholdet”.

Publiceret 28 January 2017 08:26