Stavekontrol gør unge til usikre stavere

Mange unge bliver i tvivl om, hvordan ord staves, når de skriver i hånden. Det halter også med at tyde deres håndskrift, fortæller en ekspert

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Fire ud af af ti unge mellem 18 og 34 år føler sig usikre på, hvordan nogle ord staves, når de skriver i hånden, hvor der ikke er en stavekontrol. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
Seniorkonsulent i Dansk Sprognævn Anita Ågerup Jervelund har nærstuderet folkeskoleelevers diktater og peger på, at der generelt er en usikkerhed blandt de unge, når de bliver mødt med disciplinen at skrive i hånden.
"I de diktater, der bliver skrevet i hånden, kan det være svært at læse, hvad de skriver, og tyde, om det er skrevet med store eller små bogstaver. De unges håndskrift er meget anderledes, end hvad man før har set, fordi den ikke er lige så udviklet og pæn som førhen," forklarer hun.

Alle kan se ens fejl

16-årige Mikkel Østerby Rønn Hansen, der går på efterskole i Sønderjylland, genkender følelsen af, at det at fatte pen og blyant ikke føles lige så sikkert som at slå løs på tastaturet.
"Det tager længere tid at skrive i hånden, og man begynder at stave mærkeligt. Når man skal skrive noget på tavlen, er det heller ikke sjovt, hvis man skriver sjusket og grimt," fortæller han.
Mikkels klassekammerat, 17-årige Markus Heebøll Hansen, er enig i, at det ikke altid er sjovt at stå med kridtet i hånden oppe ved tavlen.
"Man føler sig måske lidt usikker, når man skal skrive på tavlen, for hvis du skriver forkert, kan alle se det," siger han.
Gitte Lautrup, der er bestyrelsesformand i Dansklærerforeningens sektion for hhx, htx, eux og eud, kan sagtens forestille sig, at mange i dag staver mere usikkert, når de skal skrive i hånden, fordi de er opvokset med stavekontrol.
"Man kan sige, at det lidt er lommeregnerdiskussionen om igen. Det væsentlige for mig er, at der er vundet så meget med computere og tablets, herunder stavekontrollen, fordi det hjælper eleverne med at kommunikere deres budskab på skrift. I det hele taget er hele skriveprocessen meget mere i centrum i undervisningen med computere og tablets end tidligere," forklarer hun.

Mindre hjerne-gymnastik

Ifølge Gitte Lautrup får hjernen dog mindre gymnastik, når vi bruger tastaturet.
"Et norsk forskerhold har lige lavet et hjernestudie af elever, der skriver i hånden. Det viser, at der aktiveres flere områder i hjernen, når man skriver i hånden. På min skole Tradium HTX har nogle teams eksperimenteret med computerfrie uger. Vi har elever, som efterfølgende er begyndt at tage flere noter i hånden, fordi de husker det bedre og har mere styr på, hvad de skriver, men vi fandt også ud af, hvad vi savnede computeren til," siger hun.

Unge er mest usikre
40 procent af de unge mellem 18-34 år bliver usikre på, hvordan de staver, når de skriver i hånden. Halvdelen mener, at det skyldes, at de er vant til at bruge stavekontrol.
20 procent af danskerne over 55 år bliver usikre på stavningen, når de skriver i hånden. 
Kilde: YouGov, 1.006 svar

Publiceret 05 February 2017 06:00