”Man skal acceptere livet som en blandet buket med både roser og tidsler, for livet er ikke Facebook-perfekt,” siger coach og psykoterapeut Tanja Grønfeldt. Foto: Ard Jongsma.

”Man skal acceptere livet som en blandet buket med både roser og tidsler, for livet er ikke Facebook-perfekt,” siger coach og psykoterapeut Tanja Grønfeldt. Foto: Ard Jongsma.

Coach:

Det gode liv er et liv i balance

Coach og psykoterapeut Tanja Grønfeldt giver sit bud på, hvad det gode liv er, og hvordan man opnår det

Af
Kristine L Nydahl

Hvad er det gode liv, og hvordan opnår man det? Lokalavisen har udfordret coach og psykoterapeut Tanja Grønfeldt og bedt hende komme med sit bud på, hvad det gode liv egentlig er og ikke mindst, hvordan man opnår det.
Tanja Grønfeldt er 44 år og er certificeret coach og psykoterapeut. Hun bor og har privat praksis i Horsens, hvor hun coacher folk. Desuden er hun tilknyttet Jobcentret i Skanderborg, hvor hun flere gange om ugen snakker med sygemeldte borgere.
”Jeg møder ofte folk der, hvor det gode liv ikke er godt mere. Så skal vi sammen finde ud af, hvad det skyldes, hvad der egentlig er vigtigt i livet for den person, hvilke ressourcer der er at trække på og hvordan man kan anskue tingene på en anderledes måde,” siger Tanja Grønfeldt.

Der skal være balance i livet

I sit job møder Tanja folk, der af mange forskellige årsager ikke har det godt. Hun arbejder med alt fra stressramte og folk med spiseforstyrrelser til folk, der er blevet arbejdsløse eller skilt - og alt derimellem. Selvom der er mange forskellige årsager til folks problemer, er der visse fællesnævnere.
”Jeg har ofte samtaler med stressramte, hvor personen langsomt over tid er drevet ud på et sidespor og er kommet længere og længere væk fra det, der egentlig er vigtigt for personen. De har mistet orienteringen og er blevet opslugt i hamsterhjulet, hvor det bliver vanskeligt at være sig selv, og hvor balancen ikke er der.”
Netop balance er en af de ting, Tanja fremhæver som vigtige for at få det gode liv.
”Det gode liv er et liv i balance i rigtig mange henseender. Der skal være balance mellem arbejde og familie, tiden man bruger alene, og tiden man er social. Man skal være aktiv, men også få den søvn og hvile, man har brug for. Behovet for disse ting er dog helt individuelt. Nogle har brug for meget alenetid, og andre har brug for at være meget sociale. Derfor handler det om at have kontakt til sig selv, så man kender sine behov og kan navigere ud fra dem.”
 

Gode relationer og selvkærlighed

Et andet problem, coach og psykoterapeut Tanja Grønfeldt ofte møder, er lavt selvværd, usikkerhed og følelsen af ikke at være god nok.
”Det gode liv handler også om, at kunne sige: 'Jeg er den, jeg er' - og lære, at stå ved det. Man skal kunne være sig selv og være i sin egen krop, og man skal lære at værdsætte og respektere sig selv fuldt ud.”
Gode relationer til familie, naboer, venner og kollegaer, er ifølge Tanja vigtige for at opnå velvære og større selvværd.
”Når man har gode relationer, får man en følelse af at høre til et sted. Det er gavnligt at mærke, man har en værdi for andre og at der er nogen, der har brug for én.”

Få synet dit liv

Tanja Grønfeldt mener, det vigtigste værktøj til at få et bedre liv, er at huske at mærke efter i sig selv og tænke over, om man egentlig har det godt og husker at gøre de ting, der gør én glad.
”Det kan være udfordrende at lytte til sig selv i den støj der er i hverdagen. Vi bliver bombarderet på de sociale medier og i det offentlige rum. Min opfordring er, at vi alligevel prøver at huske løbende at give os selv en livssyning, ligesom vi syner bilen. Det er vigtigt at stoppe op og spørge sig selv: Har jeg et godt liv nu? Hvad er vigtigt for mig og hvad har jeg brug for?”
Det er selvfølgelig ikke nok at vide, hvad der gør én glad. Næste skridt er at få taget sig tid til faktisk at gøre det.
”Det gode liv handler helt simpelt om, at man gør det, der giver én glæde - og det behøver ikke være det store. Det kan være alt fra at stå lidt tidligere op om morgenen, så man kan tage sig et længere bad til at tage på en fisketur. Nogle af de ting man godt kan lide at gøre, er dem, der bliver tilsidesat, fordi man er travl og mangler overskud. Derfor er det en god idé at skabe rum til at kunne gøre det, man har lyst til. Det kan man for eksempel gøre ved, at der er en søndag, hvor der ikke er planlagt alt muligt, men hvor der er tid og plads til at gøre noget spontant.”

Gå i nattøj og lad græsset gro

Tanja fortæller, at mange ofte handler ud fra nogle normer i samfundet og ud fra hvad andre gør. Ifølge Tanja kan man opnå en større livsglæde, hvis man gør sig fri af tankerne om, hvad andre mennesker mener, og i stedet gør det, man selv vil.
”Mange sammenligner sig med naboen eller andre folk. Det skal man gøre sig fri af. Hvis haven ikke er lige så pæn som naboens, tænker mange: 'på søndag er vi nødt til at få ordnet haven'. Man skal have modet til at gøre tingene anderledes og på sin egen måde. Har man lyst til at gå i nattøj hele dagen, skal man gøre det og så lade den have gro.”
Når det kommer til at gøre det, man gerne vil, gælder det ikke kun de små ting, der ofte bliver glemt i hverdagens travlhed. Også de store drømme skal man huske at forfølge.
”Man bliver glad, når der er noget meningsfuldt i livet. Det gode liv opnår man, når man udlever sine drømme og opnår sine mål. Derfor er det vigtigt, at man er på den sti, som fører det sted hen, man gerne vil i livet.”

null

Publiceret 11 May 2017 08:00