Faglærer Maria Kolding har prøvet de seks kageruller på forskellige deje sammen med en klasse konditorelever. Foto: Kristian Brasen

Faglærer Maria Kolding har prøvet de seks kageruller på forskellige deje sammen med en klasse konditorelever. Foto: Kristian Brasen

Den billigste kagerulle er bedst – den dyreste taber testen

Man behøver ikke betale mere end 29 kroner for at få en god kagerulle. Den dyreste taber testen og tages af markedet

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

De fleste kageruller fungerer faktisk fint. Kun én får en karakter under middel af konditorfaglærere og -elever på Hotel- og Restaurantskolen.
De har prøvet seks kageruller på forskellige typer dej.
“Den, der ser pænest ud og virker lækrest i materialet, ville jeg så gerne give en bedre karakter. Men den buer på midten, og det gør det rigtig svært at få den tykkelse på dejen, man gerne vil have – og at få den ens i tykkelse over det hele,” siger Maria Kolding, der er konditorfaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.
Det er kagerullen fra Skagerak, der får to stjerner, til trods for at den – med en pris på 299 kroner – er dyrest af alle seks kageruller. Den er som den eneste i testen uden håndtag. Men det er i sig selv ikke noget problem, mener Maria Kolding og kollegaen Nikolaj Christoffersen.

Taberprodukt udgår

“Hvis den havde været lige tyk over det hele, ville den have været helt i top. Men som den er her, skal man rulle i flere retninger, og alligevel er det svært at styre, hvor tyk dejen bliver. Især marcipan, fondant og mørdej vil være svære at rulle med denne her,” tilføjer Maria Kolding.
Efter testen har vi forelagt Skagerak kritikken, og det har fået virksomheden til selv at udføre en test af kagerullen, oplyser direktør Jesper Panduro:
“Vi er helt enige i jeres konklusion. Bagerullen er rigtig flot forarbejdet, men funktionaliteten kan klart forbedres. Produktet lever ikke op til vores værdi om at gøre sig umage, og vi har valgt, at bagerullen ikke er en del af vores kollektion længere.”

Materialet betyder mindre

De seks kageruller er i forskellige materialer fra 'nonstick' og 'silver top' til træ og marmor. Materialet er dog ifølge dommerne ikke så vigtigt for, om dejen hænger fast i kagerullen.
“Dem af træ fungerer helt fint. Man kommer bare lidt mel på rullen. Til fondant eller marcipan kan det være en fordel, at rullen ikke er af træ, for så skal man bruge mere flormelis. Men det gør ikke nogen stor forskel,” siger Maria Kolding og kårer to vindere – en billig af træ fra Ikea og en dyrere med nonstick-belægning fra Imerco.

Stor prisforskel

“De har begge en størrelse, hvor fingrene ikke kommer i klemme under håndtagene. Modellen af træ er en klassisk 'mormorkagerulle', som har været brugt i mange år og garanteret også findes om 50 år. Den er stabil og fungerer bare,” siger Maria Kolding om testens billigste kagerulle med navnet Magasin fra Ikea til 29 kroner.
“Den anden vinder ser meget klodset ud, men håndtagene er gode at holde på, og der er plads til hænderne. Den er belagt med et materiale, der slipper dejen let, og det er nemt at få den tykkelse på dejen, man gerne vil have,” siger hun om kagerullen til 249,95 kroner af mærket Cook & Baker, som forhandles hos Imerco.
På tredjepladsen lander en sværvægter på over to kilo produceret i marmor.
“Den er god til de hårde deje, for man behøver næsten ikke at lægge kræfter i. Kagerullen gør hele arbejdet selv. Men står man med en tynd og skrøbelig dej, kan den hurtigt blive mast for tynd af marmorrullen,” vurderer Maria Kolding.


Står man med en tynd og skrøbelig dej, kan den hurtigt blive mast for tynd af marmorrullen
Maria Kolding om én af kagerullerne

Tip – kom ikke rullen i opvaskeren

En kagerulle skal ikke i opvaskemaskinen. Det kan nemlig ødelægge kuglelejerne, der risikerer at ruste. Man behøver faktisk ikke vaske en kagerulle – det er nok at fjerne dejresterne og tørre rullen med en fugtig klud. Er kagerullen af træ, skal den have olie af og til. Gnid lidt madolie på, når den virker tør.

Sådan har vi testet
To konditorfaglærere og en klasse konditorelever fra Hotel- og Restaurantskolen har testet kagerullerne på blandt andet wienerdej og mørdej. De har lagt vægt på: 
Ergonomi (rullens vægt og facon, håndtagenes udformning og placering) 
Kvalitet (materialer, samlinger, ruller den gnidningsfrit?)
Proces (hænger dejen fast? Har kagerullen en passende størrelse?) 
Resultat (hvor nemt er det at opnå den ønskede facon og tykkelse på dejen?) 
Rengøring (hvor nemt er det at rengøre kagerullen? Er der steder, hvor der kan sætte sig skidt og dejrester?)

Publiceret 13 May 2017 06:00