Mary Consolatas mødte op i sit sportstøj, som jævnligt skaber røre i fitnesscenteret.

Mary Consolatas mødte op i sit sportstøj, som jævnligt skaber røre i fitnesscenteret. "Jeg har taget det på for at understrege, at det er min ret at møde op sådan her, selvom folk peger fingre af mig," sagde hun.

Mary nægter at skjule sine store bryster:

"Det er mine patter, og jeg viser dem, hvis jeg har lyst"

 
At have store bryster er nok noget, mange ville anse for være et luksusproblem. Men det behøver det bestemt ikke at være.

Gennem årene har 28-årige Mary Consolatas velvoksne attributter voldt hende mange problemer og skabt irriterende situationer. Det fortalte hun under weekendens protestmarch "SlutWalk 2017", som lørdag gik gennem Københavns gader.

Her var juristen og iværksætteren, med rødder i Uganda, mødt op for at fortælle om, hvordan hun siden begyndelsen på teenageårene har oplevet at blive peget ud og grint af på grund af hendes store bryster:
"Jeg er her i dag for at tale om, hvad "slutshaming" af kvinder har af konsekvenser - og specielt hvad det gør ved én, når det kommer fra andre kvinder. Vi taler ofte om, at det er mænd, som taler nedladende og sexistisk om og til kvinder, men jeg føler, at vi kvinder i virkeligheden er de værste og nærmest er vores egne værste fjender," sagde Mary, som begyndte at udvikle bryster allerede i 12-13-års alderen.
"De blev hurtigt større og større, og folk begyndte at lægge meget mærke til dem. Det oplevede jeg ved, at jeg nærmest blev nedstirret, når jeg trådte ind i et rum. Jeg har måttet leve med, at andre kvinder griner af mig, peger fingre af mig og latterliggør mig, fordi jeg ser anderledes ud end andre," sagde Mary, som i de unge år var meget ked af situationen, mens hun de seneste år har lært at sige fra.
"Altså, jeg har aldrig valgt at dække mig til, fordi jeg føler, det er min ret at klæde mig, som jeg har lyst. Hvis mine veninder kan have en bestemt top på, så kan jeg også, selvom jeg har store bryster. Jeg er nået dertil nu, at hvis folk åbenlyst står og glor på mig, så kan jeg finde på at sige "tag et billede - det varer længere - og hold så ellers op med at glo på mig".

Se stort billedgalleri fra SlutWalk 2017 her: Bare bryster og baller indtog gaderne

"Det er mine patter"

Mary oplever at blive generet alle mulige steder i det offentlige rum. I byen, på stranden og i hendes lokale fitnesscenter.
"Jeg går på nogle bestemte fitnesshold, og jeg kan godt lide at have en sports-bh på og nogle shorts - og når jeg træder ind i lokalet, så oplever jeg tit, at andre kvinder nærmest stopper op og bare står og stirrer på mig. Jeg kan næsten høre dem tænkte "hvad har hun gang i", men jeg nægter at tage en stor t-shirt på for at skjule mine former. Jeg har det tøj på, fordi jeg har lyst til det. Det er mine patter, og jeg viser dem, hvis jeg har lyst. Sådan er det. Jeg synes, det er vigtigt, at man tager magten tilbage og siger fra, når folk laver grin med ens krop, så man ikke bliver et offer og går hjem ked af det," sagde Mary til Lokalavisen.dk.
Hun har dette bud på, hvorfor kvinder gør det mod hinanden:
"Jeg tror, det store problem er, at det ligger dybt i os kvinder, at vi er konkurrenter. Vi har lært, at kvindens krop betyder meget for, om hun bliver hørt eller set. Men det burde ikke været sådan. Alle kvinder ved jo, hvordan det føles at blive objektiviseret. Det er ikke rart. Vi skal stoppe med at pege fingre ad hinanden og i stedet opmuntre hinanden," lyder opfordringen fra Mary, som i øvrigt var svært begejstret for SlutWalk-arrangementet.
"Jeg synes, det er stærkt at se unge mænd og kvinder, der tør være dem selv og klæde sig præcis, som de har lyst her midt i København. Jeg ville nok ikke selv turde gå rundt kun iført bh og trusser, men jeg synes, det er stært, at andre tør vise, at der er mange forskellige kropstyper og kropsidealer. Det er faktisk helt fantastiske at se folk være ok med, hvordan de ser ud," sagde Mary Consolatas til Lokalavisen.dk.

Se stort billedgalleri fra SlutWalk 2017 her: Bare bryster og baller indtog gaderne

"Jeg har det tøj på, fordi jeg har lyst til det. Det er mine patter, og jeg viser dem, hvis jeg har lyst. Sådan er det," sagde 28-årige Mary Consolatas i sin tale for deltagerne i årets SlutWalk.

Publiceret 14 June 2017 16:55