28-årige Julie Bøgelund køber som mange andre plasticposer, når hun handler i supermarkeder, og bagefter bliver poserne brugt som skraldeposer. Foto: Klaus Sletting

28-årige Julie Bøgelund køber som mange andre plasticposer, når hun handler i supermarkeder, og bagefter bliver poserne brugt som skraldeposer. Foto: Klaus Sletting

Indkøbsposer ender som skraldeposer

Det er 12 gange så dyrt at bruge indkøbsposer frem for rigtige skraldeposer. “Vi smider penge på gaden,” mener økonom

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Mellem 12 og 20 kroner. Så meget vurderer 28-årige Julie Bøgelund, at hun bruger på at købe plasticposer på sine ture til supermarkedet i løbet af en uge. Når indkøbsposerne har udtjent deres formål som transportmiddel for dagligvarer, starter et nyt liv.
“Jeg bruger dem oftest som skraldeposer. En sjælden gang til at opbevare flasker i, men ellers som skraldeposer,” siger Julie Bøgelund, da vi møder hende i Føtex på Vesterbrogade en sen fredag eftermiddag.
Og sådan ender langt de fleste indkøbsposer deres liv i Danmark.
Hele 55 procent af danskerne angiver i en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen, at de bruger deres indkøbsposer som skraldeposer.
“Det er helt vildt. Det er virkelig en dyr skraldepose, og jeg synes, det siger noget om, at vi har for mange penge, når det her er så udbredt. Det viser, at vi helt har mistet proportionssansen, når vi smider penge på gaden på den her måde,” siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

’Et luksusforbrug’

Og tallene taler deres tydelige sprog: Indkøbsposer er meget dyre skraldeposer.
En indkøbspose koster gennemsnitligt 2,50 kroner, mens en skraldepose fra en rulle i gennemsnit koster 20 øre. Hvis en husstand bruger fem skraldeposer om ugen, koster det godt 660 kroner om året, hvis man bruger indkøbsposer, mens prisen er 53 kroner om året, hvis man bruger skraldeposer i ruller fra supermarkedet.
“Den enkelte går jo ikke konkurs af det her, men der er tale om et luksusforbrug. Hvis bare man køber et par muleposer og tager dem med hver gang, så sparer man de her penge, og så har man penge til en koncert eller noget andet sjovt i stedet for. Men vi har åbenbart for mange penge, når vi ikke tænker den tanke,” siger Ann Lehmann Erichsen.
Tilbage i Føtex på Vesterbrogade forklarer Susanne Jensen, at hun også bruger sine indkøbsposer som skraldeposer. Og jo mere hun taler om det, desto mere forbløffet bliver hun over sit eget forbrug.
“Jeg handler faktisk hver dag og køber ofte poser. Man tænker ikke over, at man køber dem, men når man står her og tænker over det, bliver det jo faktisk til rigtig mange poser i løbet af et år. Det er ret mange penge,” siger Susanne Jensen.
Ifølge Ann Lehmann Erichsen handler det om at komme af med en dårlig vane.
“Helt grundlæggende handler det om planlægning. Vi tænker ikke over, at vi lige skal forbi supermarkedet på vej hjem, og så har vi ikke poser med. Så er man pludselig nødt til at shoppe plasticposer til den store guldmedalje. Planlægning af indkøb kan gøre meget for, at man får vekslet en dyr vane til en vane, der ikke koster penge,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Tjen kassen på indkøbsposer

Danskerne køber hvert år 460 millioner indkøbsposer af plastic til en samlet værdi af knap en milliard kroner. Halvdelen af pengene går direkte i supermarkedernes lommer. 
Kilder: Plastindustrien, Miljøstyrelsen

Publiceret 06 January 2018 11:30