Man skal lære sine børn at sige fra over for vennerne, men undlade at blande sig i, hvem de er venner med. Foto: Colourbox

Man skal lære sine børn at sige fra over for vennerne, men undlade at blande sig i, hvem de er venner med. Foto: Colourbox

Kritisér ikke dine børns venner

Hold din mening om dine børns venner for dig selv, men lær børnene at sige fra, lyder rådet fra to børnepsykologer

Af
Af Maren Urban Swart mas@sondagsavisen.dk

Det er en uskreven regel, at man ikke taler kritisk om sine venners forældre, men gælder det også omvendt? Vi har bedt børnepsykologerne Margrethe Brun Hansen og John Halse komme med gode råd til, hvor meget man må blande sig i, hvem ens yngre børn er venner med.
“Start med at spørge dig selv, hvorfor du synes, at dine børns venner er problematiske. Er det, fordi du synes, at deres forældre er nogle idioter, så er du forkert på den. For skal dit barns relationer afhænge af, om du deler holdning og livsstil med vedkommendes forældre, bliver det jo ren Romeo og Julie,” forklarer John Halse.

Læg ikke brænde på bålet

Har du trang til at rive dig selv i håret, fordi din datter har valgt en veninde, der efter din mening ikke matcher din datters rolige gemyt, skal du også holde det for dig selv, understreger Margrethe Brun Hansen.
“Lad være med at kritisere dine børns venner eller sige, at de ikke må se hinanden. Når dit barn vælger en ven eller en veninde, er det, fordi det spejler sig i det andet barn og synes, at det er sejt, at den anden er lidt grov. Begynder du at komme med kritik, lægger du brænde på bålet,” forklarer hun.
Selvom det kan gøre ondt i dit hjerte, hvis du oplever, at dit barn bliver hundset med eller måske presset til noget, det ikke har lyst til, skal du afholde sig fra at klandre vennen. Lær i stedet dit barn at sige fra.
“Børn kan finde sig i utrolig meget af frygt for at blive udelukket fra et fællesskab. Hvis dit barn spørger, hvad staffen er for at stjæle i en butik, skal dit svar ikke være, at det må man ikke. Spørg i stedet, hvorfor dit barn vil vide det. Det er nemlig ikke kun vennerne, der kan få ens børn i uføre. Det samme kan forældrene, hvis de ikke giver dem redskaberne til at tolke, hvad der sker, eller hvordan de skal håndtere det,” forklarer Margrethe Brun Hansen.

Krænkelse

John Halse mener, at det er en voldsom krænkelse, hvis man blander sig i, hvem ens barn må være sammen med.
“Hvad end det er den 6-åriges kammerater eller den 14-åriges kæreste, så er der nogle ting, som du ikke har en mening om. Medmindre det handler om overgreb, skal man aldrig sige til sit barn, at ham eller hende må du ikke være sammen med,” forklarer han.
Har man en fornemmelse af, at ens barn bliver kuet, så spørg dit barn, om det, de laver med deres venner, er sjovt.
“Jo yngre dit barn er, desto mere skal du være en beskytter. Og ligesom vi har en forpligtelse til at lære vores børn, at de indimellem skal holde kæft og gøre, som der bliver sagt, lige så stor en opgave er det at lære dem at sige hold kæft og sige fra over for andre,” siger John Halse.

Publiceret 07 January 2018 06:00