Deling af krænkende fotos og vidoer er ikke noget, der er foregår i Skanderborg, Mener Emil Stürup, Anders Spee, Thea Jacobsen og Charlotte Grønning fra Skanderborg Gymnasium. Foto: Grethe Bo Madsen

Deling af krænkende fotos og vidoer er ikke noget, der er foregår i Skanderborg, Mener Emil Stürup, Anders Spee, Thea Jacobsen og Charlotte Grønning fra Skanderborg Gymnasium. Foto: Grethe Bo Madsen

”Deling af krænkende fotos ville ikke ske her”

På landsplan blev over 1000 unge i sidste uge sigtet for deling af seksuelt krænkende materiale - fire var fra Skanderborg Kommune

Af
Grethe Madsen

Grethe Bo Madsen

 
 
På landsplan blev over 1000 unge i sidste uge sigtet for deling af seksuelt krænkende materiale. Blandt dem er 50 fra Sydøstjyllands Politi. Blot fire heraf er ifølge UgeBladets oplysninger fra Skanderborg Kommune.
 

Vi tog derfor en tur på Campus for at spørge, om problemet med deling af seksuelt krænkende materiale slet ikke er et aktuelt problem blandt de unge i Skanderborg.
 
LÆS OGSÅ: Nyt projekt sætter fokus på digital tryghed blandt unge i Skanderborg
 

”Vi har ikke her på skolen oplevet noget, der kan sammenlignes med sagen fra Sjælland. Det ligger folk fjernt at gøre den slags. Det er udtryk for en virkelig dårlig ungekultur og en usund omgangsform, og det er slet ikke mit indtryk, at det sker i Skanderborg,” fortæller formand for elevrådet på Skanderborg Gymnasium, Charlotte Grønning.

Tæt sammenhold og tillid

Sammen med sine kammerater fra elevrådet, Emil Stürup, Anders Spee og Thea Jacobsen tager hun stærkt afstand fra tanken om at dele fotos og videoer af andre, uden de ved det.
 

”Faktisk blev jeg virkelig forarget, da jeg hørte om sagen i sidste uge, og det var der også mange af mine kammerater der gjorde,” fortæller Emil, der blandt andet peger på, at det gode sammenholde blandt de unge på campus er med til, at den slags ikke foregår.
 

”Vi har et rigtig godt sammenhold og et tæt netværk, hvor alle kender hinanden og vi passer på hinanden, er trygge og har tillid til, at vores kammerater ikke vil udstille os på den måde,” mener han.
 

”Når der er så få sigtede i Skanderborg, så viser det vel også, at det er noget, der generelt ligger de unge fjernt i Skanderborg.”

Et Københavnerfænomen

Hvad nu, hvis det er billeder af nogen, man ikke kender? Kunne det heller ikke ske her?
 

”Måske er der nogen få, der kunne tænke, at det bare er nogle fotos af nogen de ikke kender, så hvad skade kan det gøre, men det er meget få. Jeg tror altså stadig, unge generelt tager afstand fra det,” siger Anders.
 

”Måske har det meget været et Københavner-fænomen, der ikke er nået til Skanderborg endnu, men hvis nogen har været i tvivl, så er der i hvert fald ingen undskyldning overhovedet nu,” konstaterer Thea.
 
LÆS OGSÅ: IT-ekspert skal lære unge at begå sig på nettet
 

De fire er enige om, at debatten er vigtig og at det er godt, der nu sættes hårdt mod hårdt, men de er også trætte af, at unge skæres over en kam.
 

”Det er en lille brøkdel, der har delt fotos og videoer, men det lyder næsten som om, voksne tror, alle unge har gjort det. Det er træls,” konstaterer Emil.

Bliver klædt godt på

De unge opfatter sig selv som første generation af digitale indfødte og peger på, at de ikke har kunnet spørge deres forældre om råd, fordi forældrene kun har ringe kendskab til de platforme, hvor deling af krænkende materiale har fundet sted.
 

Alligevel synes de fire unge, at de i folkeskolen er blevet klædt godt på til at begå sig digitalt og at der i Skanderborg gøres meget for at forebygge dårlig adfærd på nettet. Blandt andet peger de på ungekonferencen i november om digital tryghed, som er en del af projektforløbet 'Digital Tryg - Skanderborg', der netop sætter fokus på digital tryghed blandt unge i Skanderborg.

”Kiggede ned i bordet”

At de unge har den opfattelse, er SSPkonsulent i Skanderborg, Kristian Kilt, taknemlig for. Men han deler ikke helt de unges opfattelse af, at deling af krænkende materiale ikke har fundet sted i Skanderborg.
 

”Der er, ligesom så mange andre steder, også en stigende tendens til mobning og deling af nøgenbilleder på nettet blandt unge i Skanderborg. Og der var da også rigtig mange, der havde travlt med at kigge ned i bordet, da jeg var rundt på skolerne i sidste uge,” fortæller han.
 

”Det har været en kæmpe stor gråzone. De unge har godt vidst, det var moralsk forkert at dele krænkende fotos og videoer, men lige præcis hvor grænsen gik i forhold til, om det var kriminelt, det var uklart for dem. Det er blevet kulsort for dem nu,” konstaterer han.
 

”Alligevel kan de godt stadig komme i tvivl. For hvad nu med kærestebilleder og fotos af veninderne. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi for eksempel får lært dem at sende materiale på krypterede medier,” understreger han.
 

”Mange af dem har troet, at det de foretog sig på Facebook, Instagram og Snapchat var privat, men sådan er det jo ikke.”
 

At der i Skanderborg Kommune er relativt få sigtede unge, er han glad for, men tager samtidig et stort forbehold.
 

”Den her sag er forebyggende, og det er trods alt godt, der ikke er mange sigtede i skanderborg. Men politiet efterforsker kun Messenger-sporet. Havde de taget andre platforme med, så kunne tallet let være 20.000 unge på landsplan.”

Publiceret 25 January 2018 14:00