21-årige Frederikke Eriksen har lige betalt med kort og kan ikke huske, hvornår hun sidst har haft kontanter på sig. »Det er meget nemmere med Dankort,« siger hun. Foto: Klaus Sletting

21-årige Frederikke Eriksen har lige betalt med kort og kan ikke huske, hvornår hun sidst har haft kontanter på sig. »Det er meget nemmere med Dankort,« siger hun. Foto: Klaus Sletting

Flertal klar til afsked med kontanter

Flest foretrækker elektronisk betaling, men mange vil bevare kontanter. “Vi kan ikke overskue konsekvenserne,” siger ekspert

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Frederikke Eriksen kan ikke huske, hvornår hun sidst har betalt med kontanter. Hun forsøger at komme i tanke om det et par gange, mens vi står og taler med hende, men efter lidt tid giver hun fortabt.
“Jeg kan simpelthen ikke huske det. Jeg har aldrig kontanter på mig. Det er meget nemmere med Dankort, så kontanter er ikke noget, jeg bruger,” forklarer 21-årige Frederikke Eriksen.
Hun tilhører det flertal af danskerne, som højst sandsynligt ikke ville lægge mærke til det, hvis kontanter helt blev afskaffet i næste måned.
53 procent af danskerne svarer, at det i mindre grad eller slet ikke vil være problematisk, hvis kontanter helt bliver afskaffet. Kun 27 procent svarer, at det i høj eller meget høj grad vil være et problem. Det viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.
“De fleste har jo slet ikke penge i pungen længere, og dem kommer der flere af hver dag. Det er en naturlig udvikling, for de elektroniske alternativer er meget nemme at bruge,” siger Jan Damsgaard, der er ekspert i fremtidens betalingsmidler og leder af afdelingen for digitalisering på CBS.
På trods af de mange elektroniske betalingsmuligheder er der fortsat en del danskere, som bruger kontanter en gang imellem.
Anette Kjærsgaard på 53 er et godt eksempel.
“Jeg betaler faktisk aldrig med kontanter, når jeg handler. Der bruger jeg mit Dankort. Men det ville være et problem for mig, hvis kontanter blev afskaffet. Min rengøringsdame får eksempelvis kontant betaling,” forklarer hun.

Et følelsesladet spørgsmål

Debatten om et kontantløst samfund har stået på i en årrække, og bølgerne går ofte højt.
I 2015 svarede 57 procent i en identisk rundspørge for Søndagsavisen, at de ikke ville have noget problem med at vinke farvel til kontanter. Det er fire procentpoint flere end i dag, selvom danskerne i den mellemliggende periode har betalt stadig mere elektronisk – og mindre kontant.
“Det her spørgsmål er blevet lidt følelsesladet for mange mennesker. Man ved, hvad man har, og man kan ikke rigtig overskue konsekvenserne af at afskaffe kontanterne. Så der er mange, der tænker: 'Hvorfor så ikke bare holde fast i dem?'” siger Jan Damsgaard, der også har deltaget i Betalingsrådets arbejde med at kortlægge fremtidens betalingsløsninger.
61-årige Per Rasmussen er en af dem, der helst ser, at kontanterne består.
“Jeg har altid en 50'er i lommen, for jeg betaler kontant, hvis det er mindre beløb. Jeg kan ikke lide at gå hen og betale en 10'er eller en 20'er med et Dankort, det er en mærkelig fornemmelse,” siger Per Rasmussen.
Han betaler dog oftest elektronisk – og har et bud på, hvorfor det er blevet så udbredt.
“Sådan er vores samfund jo blevet. Alt skal gå lidt hurtigere og være lidt nemmere. Folk er dybt afhængige af den her elektronik. Men jeg synes nu stadigvæk, at man skal holde fast i kontanterne. Også for de ældres skyld.”

Vi kan bedst lide kort

Hvad foretrækker du at betale med i en fysisk butik?
Betalingskort 77%
Kontanter 14%
Smartphone 6%
Kilde: YouGov for Søndagsavisen

Publiceret 28 January 2018 06:00