”Romanen er en kærlighedserklæring til min veninde og til livet,” siger Signe Langtved Pallisgaard.

”Romanen er en kærlighedserklæring til min veninde og til livet,” siger Signe Langtved Pallisgaard.

“Livet kan godt være vidunderligt, selvom man er ramt af det værst tænkelige”

Signe Langtved Pallisgaards roman ’Alle de liv’ udkommer i næste uge. Historien er fiktion, men inspireret af forfatterens veninde, der for fem år siden blev ramt af den uhelbredelige sygdom ALS

Af
Af Pernille Borenhoff

Virkeligheden har indhentede Signe Langtved Pallisgaard, der for fire år debuterede som forfatter med romanen 'Et andet sted'.

Det Grønne Område talte i den forbindelse med hende, og til avisen fortalt hun, at hun allerede havde gjort sig tanker om sin kommende roman.

”Jeg glæder mig meget til at gå i gang. Vi er ude i de store linjer. Det bliver en fortælling om en familie i flere generationer.” Sagde hun dengang.

Men sådan skulle det ikke gå. Hendes bedste veninde, Camilla, som hun har kendt, siden de gik i børnehaveklasse, fik for fem år siden konstateret den dødelige sygdommen ALS, og det fik Signe til at skifte spor og skrive en roman om en forfatter og en syg veninde, der er på roadtrip i Californien.

Bogen, der har fået titlen 'Alle de liv', udkommer på mandag på forlaget Lindhardt & Ringhof.

“Romanen er mere selvbiografisk end den forrige. Dog uden at været det. Det er fiktion, men tager udgangspunkt i den virkelige hændelse, at min veninde blev syg,” siger Signe Langtved Pallisgaard, der bor i Lyngby med sin mand og parrets to børn.

Signe og hendes veninde har aldrig været på roadtrip. Hændelserne i bogen har aldrig fundet sted. Solveig - bogens ene hovedperson - er ikke virkelighedens Camilla, og bogens anden hovedperson, forfatteren Emilie, er ikke Signe.

“Det er et stykke litteratur og fiktion, og jeg håber, at bogen kan hæve sig fra at være en personlig beretning til at sige noget alment om livet,” siger Signe.

Dødsdom over hovedet

Romanens to hovedpersoner er i midten af 30'erne, og de har i lighed med virkelighedens to kvinder været veninder hele livet.

“Jeg var i chok og sorg, da min veninde blev syg. Jeg tænkte meget over, hvad der sker, når et menneske mister sit fremtidsperspektiv. For hun vidste jo fra starten, at der ikke er helbredelsesmuligheder,” siger Signe.

Ved at skrive bogen har Signe villet komme tættere på, hvordan kærlighed og venskab kan udvikle sig gennem et sygdomsforløb.

“Vi skal alle herfra, og jeg har villet undersøge, hvad det gør det et liv, når man ved, at man ved at ens dage er talte, og hvad det gør ved ens tætteste relationer,” siger Signe.

Romanen er skrevet i dagbogsform og fortælles af Emilie, som er forfatter. Indimellem rejsebeskrivelserne fra turen rundt i Californien, får læserne i tilbageblik en fortælling om de to kvinders tætte, men ikke helt ukomplicerede venskab op igennem barndommen og ungdommen.

Emilie er eftertænksom og forsigtig, mens Solveig har et lyst sind og en sorgløs tilgang til livet.

I begyndelsen af rejsen beder Solveig Emilie om at forsøge at beskrive det liv, hun ikke får lov at leve.

”Kan du ikke skrive ned, hvad der ville være sket? Bare et par brudstykker. Så er det næsten, som om det kommer til at ske?” - siger Solveig i romanen.

“De nedslag i den fremtid, Solveig aldrig får, har været hårde at skrive. Jeg har skullet skrive, hvad der ville ske, og jo mere lykkelig, jeg har gjort Solveig jo mere sørgeligt bliver det,” siger Signe.

Hverdagen er livet

Bogen har været fire år undervejs. Og Signe og hendes veninde Camilla har talt meget sammen i løbet af de år. Både om livets store spørgsmål, om bogen og om alt det, som veninder nu en gang taler om.

“Camilla har en forbilledlig tilgang til livet, der er en bog værdig. Og jeg håber, at andre kan blive inspireret af, hvordan hun lever sit liv som syg. Og selvom sygdommen påvirker hende, får hun det bedste ud af livet hver eneste dag. Lige nu er hun kommet hjem fra ferie i Thailand med sin mand og deres to børn, og hun har vist mig, at livet godt kan være vidunderligt, selvom man er ramt at det værst tænkelige,” siger Signe, der også kontakter veninden, hvis det er hende, der en dag har det skidt og har brug for at læsse af. Og få opbakning eller et godt råd.

“Prøv at være glad og have det godt hver dag, er hendes motto. Det eneste, hun ønsker, er at have en hverdag, hvor hun står op om onsdagen og smører madpakker. Det er hverdagen, der er livet og ikke den ferie, du måske skal på om et halvt år. Det har hun lært mig,” siger Signe.

Romanen er allerede blevet omtalt i Kristeligt Dagblad. Og der er rift om Signe de næste par uger, for mange medier vil gerne høre hende fortælle om bogen og tankerne bag den. Hun er i Alt for Damerne den 1. februar og i 'Go' morgen Danmark' den 5. februar på selve dagen for udgivelsen.

Så er der interviews til Jyllands Posten, BT, Politiken og Hendes Verden. For blot at nævne nogle af de medier, der har fat i hende.

“Jeg er vildt spændt på, hvordan bogen bliver modtaget. Det er så sårbart. Fra at være mit private projekt, kommer den til offentligt skue. Mit højeste håb er, at nogen, der er i lignende situation, får en form for trøst, lindring eller håb. Og at alle der læser den, får en rigtig god læseoplevelse,” siger Signe Langtved Pallisgaard, der er uddannet cand.mag. i dansk og arbejder som litteraturkonsulent på Gentofte Hovedbibliotek og i den egenskab også skriver boganmeldelser og anbefalinger til Villabyerne.

Solveigs sygdom sætter ikke blot deres relation, men begge deres liv i relief. For hvad sker der, når man stilles ansigt til ansigt med de helt store livsspørgsmål? (uddrag fra bagsideteksten)

Solveigs sygdom sætter ikke blot deres relation, men begge deres liv i relief. For hvad sker der, når man stilles ansigt til ansigt med de helt store livsspørgsmål? (uddrag fra bagsideteksten)

Publiceret 30 January 2018 07:00