Jeg føler mig hjemme i musik og lyd, fortæller Christian Scheuer.

Jeg føler mig hjemme i musik og lyd, fortæller Christian Scheuer.

Christian er på vej til Hollywood:

“Jeg sætter barren højt”

Pianist, komponist, lyddesigner, programmør - eller slet og ret oversætter af følelser. Christian Scheuer laver lyd til filmen ’Obamaland’

Af
Af Anne Lønstrup

Christian Scheuer voksede op i Birkerød. I dag tilbringer han det meste af sin tid på sit kontor i Wildersgade på Christianshavn. Det er lille, pakket med computere, keyboard og fladskærm, hvor et billede fra den amerikanske komediefilm 'Obamaland' sidder fastfrosset.

For tiden arbejder 32-årige Christian Scheuer 12-14 timer i døgnet. Han har travlt, fordi der er bud efter ham. Og fordi der er så meget, han gerne vil nå. Derfor har han haft permanent jetlag i halvandet år.

Man fornemmer, at vinduet mod Torvegade ikke har været i kontakt med en vinduespudser i lige så lang tid. Men kaffen, han brygger, er god. Og han er nærværende og omhyggelig med at forklare sin metier som lyddesigner. Det kunne han bruge dage på, siger han, men han forsøger at koge det ned:

”Som komponist og lyddesigner arbejder jeg med al den lyd, der hører til i en film. Ikke kun den lyd, du som tilskuer er bevidst om – violinerne og orkesteret – men også lyden af et åndedræt, en dør der smækker, den dybe vind eller stilheden. Der kører måske 50 lydspor i én scene, som jeg som lyddesigner hiver og trækker i og manipulerer med, uden at du som filmtilskuer opdager det. Pointen er, at du slet ikke skal lægge mærke til mit arbejde. Du skal tro, at du bare hører den lyd, der var under optagelsen”.

Noget klikkede

Christian Scheuer var tre år, da han begyndte i musikskolen i Birkerød. Klaveret var hans instrument, men takket være dygtige undervisere kom de 15 år i musikskolen også til at handle om sammenspil.

”Thomas Ulrik Larsen og Linda Christiansen fra Birkerød Musikskole gav mig min musikalske grunduddannelse. De var virkelig gode til at coache én igennem, hvad der virker musikalsk, og at det startede så tidligt, betyder for mig, at det sidder på rygraden,” fortæller han.

Han fortsatte på Den Rytmiske Højskole i Vig efter gymnasiet, fandt et band og rejste til Aarhus og boede der i halvandet år, mens han uddannede sig videre på Byhøjskolen, som kvalificerer unge til en videregående musikuddannelse.

Under en tværfaglig emneuge fik eleverne til opgave at skrive musik til en kortfilm, og Christian Scheuer befandt sig for første gang i rollen som orkesterleder.

”Pludselig havde jeg ikke kun hovedet nede i mit eget instrument, og dér var der et eller andet, der klikkede. En lærer lagde mærke til det, og sagde: ”Det er det, du er god til!”

Følelser fastholdt i lyd

Christian tog vejen over film- og medievidenskab og blev bachelor, før han søgte ind på Filmskolen og kom ind på lyd/tonemester-linjen, hvorfra han var færdiguddannet i 2015.

Netop nu laver han lyd til den stort anlagte amerikanske satirefilm 'Obamaland', der får premiere senere på året. Han har arbejdet på flere danske film og tv-serier, men verden er stor, og hans kontaktnet bliver hele tiden større. Det skyldes ikke mindst, at han er god til at koble det kreative med det tekniske og har udviklet app'en 'Soundflow', som på en intuitiv måde forbinder lyddesign og komposition.

For Christian Scheuer er det at designe filmlyd den ultimative musikalitet.

”Jeg føler mig hjemme i musik og lyd. Når det lykkes at fastholde en følelse med lyd, kan det give én gåsehudsfornemmelse. Det kræver sans for timing, følelser, lyd og musik. Jeg skal sætte mig ind i instruktørens intention med filmen og koble det sammen til en helhedsoplevelse. Det er som at være dirigent for et virkelig dygtigt symfoniorkester.”

Han indrømmer, at han er utålmodig. Han har meget på hjerte og vil gerne lære fra sig.

”Jeg står tidligere og tidligere op, så jeg kan nå lidt mere. Jeg sætter barren højt. Der er mange veje til succes. Du skal finde din egen.”

Publiceret 30 January 2018 14:30