I hver fjerde småbørnsfamilie er grøntsager så stort et problem, at de ofte fører til skænderier. Foto: Ritzau Scanpix

I hver fjerde småbørnsfamilie er grøntsager så stort et problem, at de ofte fører til skænderier. Foto: Ritzau Scanpix

Grøntsager skaber dårlig stemning

Kender du det?

Af
Af Niels Philip Kjeldsen npk@sondagsavisen.dk

Blomkål, broccoli, gulerødder og løg er ikke bare grøntsager. De er også kilde til konflikter og dårlig stemning i mange danske hjem.

Godt hvert fjerde par er ofte uenige om, hvor mange og hvilke grøntsager der skal serveres, og i 24 procent af alle småbørnsfamilier er grøntsager så stort et problem, at de ofte giver skænderier, dårlig stemning og konflikter ved aftenbordet, fordi børnene ikke vil spise dem.

Det viser en undersøgelse, som A&B Analyse har foretaget for 'Sæson', en kampagne fra EU og Dansk Gartneri.

“På grund af modermælk er børn biologisk programmeret til at have en præference for det søde og det fede, og derfor er grøntsager en udfordring for børns smagsløg. Grøntsager har ofte en bitter smag, og det har børn svært ved at vænne sig til,” forklarer Jon Fuglsang, der er madsociolog på Professionshøjskolen Metropol.

Forældre skal se indad

Og så hjælper det ikke, at danskerne generelt er dårlige til at tilberede grøntsager.

“Vi bruger mange kræfter på kødet, så grøntsager er noget af det sidste, vi køber og tænker på. Vi har ikke den store tradition for at tilberede grøntsager på en appetitlig måde. Forældrene må gribe lidt i egen barm her, for mange af dem har også en tendens til selv at tale grøntsagerne ned, og det smitter af,” siger Jon Fuglsang.

Forskning viser, at børn ofte skal smage en grøntsag 8-15 gange for at vænne sig til den. De fleste forældre giver dog allerede op efter 5-6 gange, fordi deres forsøg på at presse børnene til at spise grøntsager ender i en konflikt.

“Det hjælper ikke at sætte hårdt mod hårdt og presse barnet. Vil man have sit barn til at spise mere grønt uden at optrappe konflikter, må man gå mere strategisk til værks,” siger Annemarie Olsen, der er lektor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og tovholder på forskningsprojektet 'Smag på Livet'. Hun uddyber:

“Eksempelvis kan man tænke over, om gulerødderne bliver sat frem, når barnet har lyst til at spise dem – for eksempel i ulvetimen eller på vej hjem fra skole – og om grøntsagen kommer i en form, der virker mere indbydende end ellers.”

De mange uenigheder og konflikter om grøntsager bidrager til, at vi får for lidt frugt og grønt.

Børn i alderen 4-10 skal minimum have 300 gram frugt og grønt om dagen, mens voksne skal have 600 gram. 79 procent af de danske børnefamilier spiser mindre end halvdelen af den anbefalede mængd e, viser en undersøgelse, som Gfk Consumerscan har foretaget for Dansk Gartneri.

5 tips: Få dine børn til at spise grøntsager

1. Spis grøntsager sammen med barnet. Så er der større chance for, at dit barn vil være åben for at smage nye grøntsager. 
2. Server en ny grøntsag med noget velkendt, som barnet godt kan lide, for eksempel ketchup eller bearnaisesovs. 
3. Skab et rum, hvor barnet har mulighed for at tage ejerskab over, om en ny grøntsag skal puttes i munden. Det gør ikke noget, at barnet spytter grøntsagen ud – nysgerrigheden skal nok komme igen. 
4. Hav tålmodighed. Et barn skal smage på en grøntsag op til 15 gange for at vænne sig til smagen. 
5. Brug ikke desserten som belønning. Tanken om desserten fjerner nemlig fokus fra glæden ved hovedmåltidet.
Kilde: Sæson.dk

Publiceret 03 March 2018 09:00