Forældrenes dårlige samvittighed hjælper ikke børnene.

Forældrenes dårlige samvittighed hjælper ikke børnene.

Forældre plages af dårlig samvittighed

Danske mødre døjer med dårlig samvittighed og føler, at de fejler i rollen som mor. Forældre skal lære ikke at lægge pres på hinanden, siger familiepsykolog

Af
Af Louise A. Poulsen lap@sondagsavisen.dk

“Da jeg fik mit første barn for 26 år siden, var det flot, hvis man så sit barn spille en fodboldkamp i ny og næ. I dag er der mange forældre, der mener, at man nærmest ikke må misse en træning,” siger Ulla Dyrløv.

Hun er psykolog og forfatter til flere bøger om børn og opdragelse. Og så mener hun, at forældre skal holde op med at give sig selv og hinanden dårlig samvittighed.

En undersøgelse fra YouGov foretaget for Neutral viser, at to tredjedele af mødre føler, at de dagligt, ugentligt eller månedligt fejler i mor-rollen. Over halvdelen føler sig præget af dårlig samvittighed i mor-rollen.

Det kræver mod at stå imod

”Forældre i dag har rigtig meget dårlig samvittighed. Det gælder ikke kun mødrene. Forældre føler, at de har for lidt tid med deres børn, og det har været et problem, siden kvinder kom på arbejdsmarkedet. Og det er kun blevet værre med de sociale medier, der er med til at tegne et billede af den perfekte forælder, der bager speltboller, har det rigtige tøj på og dyrker motion med sine børn,” siger Ulla Dyrløv, som erkender, at der ligger et stort pres på børneforældre i dag.

”Det forventes jo, at de deltager i alt muligt i institutionen, skolen, fritidsordningen og til fritidsaktiviteter. Og det kræver meget mod at stå imod det pres. Jeg er glad for, at jeg ikke har små børn i dag, ” siger hun.

For hvordan forklarer man barnet, at man ikke tager med til juleafslutningen, fordi man trænger til at slappe af – når barnet samtidig kan se, at alle de andre forældre møder op?

”Her må forældre prøve at stå sammen om ikke at lægge det pres på hinanden. Tal om det på forældremøderne,” råder Ulla Dyrløv, der også synes, at man fint kan forklare barnet om de valg, man træffer.

Vil pakke barnets bøger ud

”Da mit ældste barn på 26 startede i skole, var vi forældre med første skoledag, og så gik de selv i skole. Nu er det jo blevet sådan, at lærerne kæmper for at få forældrene ud af klasselokalet, når klokken har ringet ind klokken 8. For der står lige nogle forældre og synes, at de nærmest skal pakke børnenes bøger ud af tasken. Her må man sige til barnet, at det gør vi altså ikke, for det er du stor nok til selv,” siger hun.

Det er bedre end at gå rundt med dårlig samvittighed, for det hjælper i hvert fald ikke barnet, mener Ulla Dyrløv:

”Den dårlige samvittighed fjerner endnu mere fokus på det barn, man i forvejen føler, man forsømmer. Dårlig samvittighed handler jo om forældrenes følelser og ikke barnets følelser, og hvordan barnet har det.”

Det har vi dårlig samvittighed over

Ifølge YouGov, der har lavet en undersøgelse for Netural i år har 42 % dårlig samvittighed over ikke at deltage i nok aktiviteter med deres barn.
32 % har dårlig samvittighed over at bruge for meget tid på telefonen/de sociale medier.
18 % har dårlig samvittighed over ikke at lave nok hjemmelavet mad.
23 % har dårlig samvittighed over at bruge for meget tid på arbejde.

Publiceret 19 May 2018 19:00