Ægteparret Allan og Edel Hansen tog torsdag afsked med familie og venner på havnen i Nivå og sejler nu af sted mod Caribien.

Ægteparret Allan og Edel Hansen tog torsdag afsked med familie og venner på havnen i Nivå og sejler nu af sted mod Caribien.

Allan og Edels utrolige eventyr:

Sejler til Caribien

Allan og Edel Hansen sejlede torsdag afsted fra Nivå Havn og har foreløbigt planlagt at sejle til Caribien

Af
Peter Mailand

Peter Mailand

Ægteparret Allan og Edel Hansen på 67 og 66 år tog torsdag af sted fra havnen i Nivå, hvor op mod hundrede venner gav kram og afskedsgaver til ægteparret, der nu drager på deres livs rejse.

Forude venter en sejlads på foreløbig 15 måneder, hvor målet er Caribien. Dermed er en gammel drøm gået i opfyldelse, fortæller Edel Hansen.

“Vi har sejlet meget i Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Polen. Så der er ikke rigtigt flere steder i nærheden, vi kan sejle til indenfor en sommerferie. Så allerede for 17 år siden forsøgte vi at gøre det,” siger hun.

Planerne blev dog aldrig tilnoget, da det ikke lykkedes at få solgt huset.

“Så udskød vi rejsen til vi blev pensionister. Og det er vi jo blevet nu, så nu skal det være.” siger hun og tilføjer:

“Men for at det ikke bare blev ved snakken, satte vi siden dato på afrejsen for et år siden,” siger hun.

Siden har der været mange praktiske ting, der skulle ordnes. Blandt andet har ægteparret lejet deres hus ud, mens de er væk.

Snakken om pirater rundt om i verden har også ændret rejseplanerne, fortæller Allan Hansen.

“Det bliver ikke en jordomrejse, for vi skal ikke sejle syd om Afrika. Vi sejler til Caribien og tilbage igen, for det skulle være nogenlunde sikkert,” siger han og tilføjer:

“Og vi skal heller ikke ligge alene i en bugt, for så er man udsat,” siger han.

Besætning på fem mand

Ægteparret skal dog ikke krydse Atlanten alene, for med på rejsen er også parrets ene søn og to andre gaster.

“Det er en fordel at være flere, for så er man flere om vagterne.

Men det kan være en udfordring at være så mange, som der er i en sejlbåd, hvor det ikke giver mening at snakke om antal af kvadratmeter, for selv om der er to sovepladser bagerst i båden, er der så lavt til loftet, at man skal kravle derind.

“Vi har snakket om, at hvis man har en dag, hvor man bare ikke gider være sammen med andre mennesker, så kan man sætte sig helt ud forrest på båden, og sidde der og meditere,” siger hun.

Det tager cirka 20 dage at sejle tværs over Atlanterhavet i en sejlbåd, og sker en ulykke, kan hjælpen være meget langt væk. Derfor har ægteparret forberedt sig på alle tænkelige scenarier.

Blandt andet har de anskaffet et meget stort medicinskab og har også morfin og et sterilt operationsudstyr med ombord, så de kan foretage mindre operationer, hvis ulykken skulle være ude. Og for at øve sig i at sy, har de syet i bananer, da 'det minder mere om at sy i mennesker'.

Skulle ulykken ske, mens båden sejler midt på Atlanterhavet, har besætningen forberedt sig på det værste, fortæller Edel.

“Hvis én falder om med hjerteslag, så kan vi ikke gøre noget, så hvis ulykken er ude, og der er én, der dør mens vi er midt ude på havet, kan vi blive nødt til at smide et lig i havet. Det har vi snakket med gasterne om, og det er vigtigt at få det italesat,” siger hun.

Her er Allans plads med søkort og navigationsudstyr, som han skal navigere båden efter.

Her er Allans plads med søkort og navigationsudstyr, som han skal navigere båden efter.

Bange for containere

Det er dog hverken pirater eller stormvejr med seks meter høje bølger, som skræmmer Edel.

“Det jeg frygter mest, er at sejle ind i en container, som et af de store fragtskibe har tabt. For de kan ikke ses om natten eller på raderen, fordi de ligger så lavt i vandoverfladen,” siger hun.

Her ses køkkenet med begrænset plads. Men der er hvad man skal bruge, siger Edel.

Her ses køkkenet med begrænset plads. Men der er hvad man skal bruge, siger Edel.

Kan selv lave strøm

Parret sejler i en båd, Allan tidligere har brugt til kapsejlads. I løbet af det seneste halve år har han bygget båden om, så den i dag er udstyret med et soltag med solfangere og en lille vindmølle. 

“Det skal kunne generere så meget strøm, vi skal bruge, men hvis der er helt vindstille, kan har vi diesel nok med til at starte motoren, så vi kan sejle tre fire dage uden vind,” siger han.

Med om bord er også en såkaldt 'Watermaker”, et apparat, der kan filtrere saltvand, så vandet kan drikkes.

Her ses parrets dobbelt seng, som bliver deres faste soveplads de næste 18 måneder.

Her ses parrets dobbelt seng, som bliver deres faste soveplads de næste 18 måneder.

Ændrede værdier

Det er med sommerfugle i maven, at Edel Hansen nu rejser ud på hendes livs rejse.

“Det bliver da også interessant at se, om vi har andre værdier, når vi kommer hjem fra sådan en rejse. For vi kan godt lide at have mange ting, og derhjemme har jeg 22 køkkenskabe, men her i båden er der kun fire,” siger hun.

Det handler virkelig om at skære ind til benet og tage det allermest nødvendige med.

“Jeg er da spændt på at se, om vi får brug for alle de ting, vi har opmagasineret, mens vi er væk, eller om vi skiller os af med det meste,” siger hun.

Vil savne familien

Men én ting er sikkert.De kommer til at savne familien.

“Vi har to dejlige børn og fire børnebørn, så jeg frygter da, jeg kommer til at savne dem. Men vores ene søn sejler med tværs over Atlanten, og så flyver hans familie til Caribien, så vi kan fejre jul sammen med dem,” siger hun.

De første 15 måneder...

Indtil videre har parret planlagt rejsen til Caribien, fortæller Allan.

“Vi har foreløbigt planlagt rejsen frem til september, og lader det stå åbent, hvordan vi skal fortsætte rejsen,” siger han.

Publiceret 19 May 2018 09:58