Arkivfoto.

Arkivfoto.

Ny forskning: Disse tre fede mejeriprodukter skal du spise, hvis du vil leve længere

Giver lavere risiko for hjertekarsygdomme og tidlig død

Et nyt, stort befolkningsstudie viser, at der kan være en sammenhæng mellem et højt indtag af mejeriprodukter og en lavere risiko for hjertekarsygdomme og tidlig død.

Studiet, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift The Lancet, har fulgt indtaget af mejeriprodukter hos 136.385 mennesker i 21 forskellige lande. Det skriver Videnskab.dk.

I perioden mellem 1. januar 2003 til 14. juli 2018, hvor undersøgelsen foregik, var der 6.796 dødsfald og 5.855 tilfælde af alvorlige hændelser relateret til hjertekarsygdomme hos forsøgsdeltagerne.

Og her viste det sig altså, at de personer, der spiste eller drak mange mejeriprodukter, fik færre hjertekarsygdomme og havde en lavere dødelighed end de personer, der fik få eller ingen mejeriprodukter.

»Det er et stort studie, og det stemmer meget godt overens med, hvad den øvrige forskning viser. Det nye er, at det ifølge studiet også gælder de fede mejeriprodukter. Jeg mener dog, det vil kræve flere, store undersøgelser, før vi kan konkludere det,« siger Kjeld Hermansen, der er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin - Diabetes og Hormonsygdomme på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Forskerne har spurgt personerne i undersøgelsen om deres kostvaner ved starten af forsøget og efter i gennemsnit 9 år fulgt op på, om de døde eller fik hjertekarsygdomme.

Deltagerne blev opdelt i fire kategorier. De, der spiste:

1.Ingen mejeriprodukter

2.Under en portion om dagen

3.1-2 portioner om dagen

4.Over 2 portioner om dagen

En portion blev defineret som enten et glas mælk (244 gram), en kop yoghurt (244 gram), en skive ost (15 gram) eller en teskefuld smør (5 gram).

Blandt dem, der ikke spiste mejeriprodukter, var dødeligheden 5,4 procent, mens dødeligheden var 3,4 procent i gruppen, der spiste flest mejeriprodukter.

Samtidig var forekomsten af hjertekarsygdomme 4,9 procent i gruppen, der ikke spiste mejeriprodukter, mens den var 3,5 procent i gruppen, der spiste flest mejeriprodukter.

Publiceret 12 September 2018 00:00