Erhvervsklub overførte "på den rigtige side af 200.000 kroner" til Britt Bager

Djurslands Borgerlige-Liberale Erhvervsklub sikrer medlemmerne bedre adgang til det lokale folketingsmedlem

Artiklens øverste billede
Britt Bager - her til landsmøde i hendes tidligere parti Venstre - er igen i fokus i en sag om finansiering af hendes valgkampe.

DJURSLAND Selv om folketingsmedlem Britt Bager har skiftet medlemsbogen i Venstre ud med en partibog hos de konservative, har det ikke fjernet fokus på, hvordan økonomien hænger sammen hos politikeren, der er valgt i Djurs Kredsen.

Således afslører dagbladet Politiken i søndagsudgaven, at langt flere politikere har modtaget penge fra de omstridte politiske erhvervsklubber forud for det seneste valg - og i hovedartiklen »Money talks« i avisen sættes der fokus på, at antallet af erhvervsklubber og pengeindsamlingsforeninger er blevet flerdoblet op til folketingsvalget. Mindst 27 af denne type foreninger, som opbygger tætte netværk til fremtrædende politikere, gav store beløb til politikeres valgkampe ved det seneste valg. Ved folketingsvalget tilbage i 2015 blev der kun indberettet fem af denne type foreninger til myndighederne.

Klubberne er i mange tilfælde omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Listen over betalende medlemmer er hemmelig, i nogle tilfælde er de oprettet på adresser, hvor ingen kender til dem, og det er de færreste, som ønsker at fortælle, hvor mange penge klubberne har overført til politikernes valgkampe.

Flest Venstre-folk modtager penge fra de omdiskuterede klubber, men fænomenet har også spredt sig ind i Radikale Venstre og i mindre grad Socialdemokratiet, hvor folketingsmedlem Rasmus Stoklund også får tilskud fra en lokal erhvervsforening.

Særlig adgang

Ofte giver klubberne en særlig adgang til møder med profilerede politikere på Christiansborg. Det gælder ifølge Politiken eksempelvis erhvervsklubben Djurslands Borgerlige-Liberale Erhvervsklub, som ifølge klubbens formand overførte på »den rigtige side af 200.000« kroner til Britt Bager.

Formanden for klubben, advokat Jørgen Steffensen, Grenaa, mener, at erhvervsklubben har fået fremmet flere af sine politiske ønsker efter donationen og fortæller til Politiken, at de har fået opbygget en relation, hvor Britt Bager med mellemrum orienterer klubbens medlemmer om aktuelle forhandlinger.

Politiken nævner som eksempler på, hvordan det foregår, at Britt Bager var behjælpelig med at få sikret et statstilskud til Kulturhuset Pavillonen i Grenaa - hvor advokat Jørgen Lindhardt Steffensen også er bestyrelsesmedlem - efter at det flere gange var blevet til et nej til status som regionalt spillested, samt den aktuelle debat om at få Grenaa på det danske motorvejsnet.

”Dem, som stiller op som kandidater her i området, og som gerne vil have fat i vores pengekasse, de er da nødt til at gøre deres hoser grønne over for os, Man kan vende det om og sige, at hvis nu du har et folketingsmedlem, som du ønsker at hjælpe i din valgkamp, hvem ringer hun først til? Ringer hun først til den organisation, som har doneret sidste gang, der var valg, et beløb på f.eks. 300.000, eller ringer hun eller han først til den virksomhed, som har sendt 2.000 i din retning,”, siger han og svarer over for avisen selv på spørgsmålet: ”Money talks. Det giver da mere bevågenhed. Det er der ingen tvivl om,” siger Jørgen Steffensen, der mener, at erhvervsklubben har givet medlemmerne bedre adgang til Britt Bager.

Politiken ville gerne have hørt Britt Bagers version, men det har trods gentagne forsøg ikke været muligt, skriver avisen.

Betænkelige forskere

Flere forskere er i Politiken betænkelige ved klubberne.

”Man køber adgang til en række møder med en eller flere politikere. Jeg vil mene, at det er dybt problematisk at sælge adgang til politikere på den måde. Klubberne kommer til at skævvride, hvem politikerne lytter til. Det giver nogle samfundsinteresser en større stemme end andre. Det er et demokratisk problem, hvis man sælger adgang til politikerne på den måde,” siger Benjamin Egerod, der forsker i lobbyisme på CBS til Politiken.

Klubberne kan bruges til at skjule donorer af over 21.000 kroner, hvis de bliver givet som medlemskab eller donation til foreningen. Kun foreningens navn fremgår af indberetningerne til myndighederne.

Indenrigsminister Kaare Dybvad (S), som har ansvaret for partistøtteloven, ønsker ifølge Politiken ikke at udtale sig om erhvervsklubberne.

Kigger man i for eksempel ansøgningen fra Venstre om partistøtte til det politiske arbejde i Midtjylland, kan man i skemaet fra formand Jens Nicolai Vejlgaard Christensen se, at både Djurslands Borgerlige-Liberale Erhvervsklub og Debatpolitisk Erhvervsforum med base i Højbjerg ved Aarhus har ydet støtte til Venstre i Djurs Kredsen.

Vi overholder loven

Venstre har hver gang kritikken af manglende gennemskuelighed i valgbidragene - deres størrelse og reelle afsender - forsvaret sig med, at man overholder loven.

Også selv om Partistøtteloven fastslår, at der skal være åbenhed om, hvem der giver større valgkampbidrag til partierne.

Venstre-finten er lovlig i forhold til Partistøtteloven, men samtidig, ifølge juraprofessor ved Aarhus Universitet, tidligere medlem af regeringens Partistøtteudvalg, Jørgen Albæk Jensen, i strid med lovens ånd.

”Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav. Der er ikke noget ulovligt i den måde at gøre det på. Og det skal jeg være den første til at beklage, for det var jo et af de forslag, vi kom med fra Partistøtteudvalget, at den mulighed skulle lukkes,” har Jørgen Albæk Jensen tidligere udtalt til Netavisen Pio, der har tætte bånd til Socialdemokratiet.

Lokalavisen arbejder på at få kommentarer fra Britt Bager og lokale Venstre-politikere.

Tidligere anmeldt

Britt Bager har tidligere været anmeldt for at overtræde lov om partistøtte. Men Statsadvokaten i Viborg besluttede at indstille efterforskningen og satte dermed punktum for en sag, der gik tilbage til Folketingsvalget i 2015 og valgkampen i forsommeren samme år, hvor Britt Bager modtog 100.000 kroner fra en hemmelig velgører, en lokal forretningsmand eller kvinde med fem CVR-numre at gøre godt med.

På det tidspunkt var Britt Bager opstillet i Favrskovkredsen. Og finten med de fem CVR-numre gjorde det muligt for Venstre at undgå at skulle røbe navnet på den glade giver. Loven siger nemlig, at partier og politikere skal offentliggøre identiteten på sponsorer, som giver mere end 20.000 kroner.

Britt Bager afviste dengang totalt og har siden fastholdt, at hun har handlet forkert eller i strid med lovens ånd og formål, som flere juridiske eksperter ellers hævdede. Enhedslisten politianmeldte Britt Bager, og dermed blev der indledt en efterforskning, som ikke førte til sigtelse eller tiltale.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.