Historisk beslutning baner vej for centralisering af spildevandet

Med centraliseringen udbygges og forbedres Skanderborg Centralrenseanlæg på Døjsøvej, så det kan modtages og behandles spildevand fra Ry, Gl. Rye og om mulig også Hørning.

Artiklens øverste billede
Med centraliseringen udbygges og forbedres Skanderborg Centralrenseanlæg på Døjsøvej, så det kan modtage og behandle spildevandet fra Ry og Gl. Rye - om muligt også Hørning. Foto: Skanderborg Forsyning.

Tre nedslidte renseanlæg nedlægges, mens centralrenseanlægget skal udbygges på kapaciteten og passerer bedre ind i omgivelserne. Det er de langsigtede konsekvenser af byrådets beslutning om fremtidig spildevandsstruktur i Skanderborg Kommune.

Skanderborg Forsyning skal over de kommende år nedlægge renseanlæggene i Hørning, Ry og Gl. Rug og udbygge og forbedre Skanderborg Centralrenseanlæg på Døjsøvej, så det kan modtages og behandles spildevandet fra Ry og Gl. Rug. I mellemtiden skal det afklares, om det er mest fordelagtigt også at rense spildevandet fra Hørning i Skanderborg, eller om det kan ledes til renseanlæg i Aarhus.

Byrådet i Skanderborg Kommune tog onsdag aften den historiske beslutning om centralisering af spildevandshåndteringen i kommunerne, der skal gennemføres med butik anlægsarbejder over de næste fem år og kommer til at gælde den næste mange årtier.

Jeg ser frem til at se planen blive til virkelighed og skabe værdi for både naboer, kommuner som helhed og vandmiljøet, og jeg er overbevist om, at de dygtige medarbejdere i forsyningen og lokale virksomheder er klar til at løfte de store opgaver, der følger med

Martin Frausing

Beslutningen er taget for dels at gavne det unikke vandmiljø i kommunen med Gudenåen og Skanderborgsøerne og dels give en mere omkostningseffektiv drift af forsyningens renseanlæg. Det er muligt ved at samle spildevandet på de to mest moderne anlæg i kommuner - på Døjsøvej og i Skovby.

Planen fører med sig, ved renseanlægget på Døjsøvej bliver udbygget og udviklet, så det kan håndtere mere spildevand og samtidig reducere støj- og lugtgener for naboer og indgå mere naturligt i det omkringliggende landskab, som er indfaldsvej til Skanderborg og rekreativt område for byens borgere.

En stor og vigtig beslutning

Borgmester i Skanderborg Kommune, Frands Fischer, siger om beslutningen:

»Med strukturplanen har Byrådet og Skanderborg Forsyning sammen lagt linjer for den fremtidige vækst og udvikling i kommuner, hvor rensningsanlæg skal udbygges i takt med, at vi bliver flere borgere i kommuner. Forsyningen har haft fremlagt en række scenarier for denne udvikling, og gennem gud dialog har vi fundet frem til en samlet plan, der både skaber og sikker og effektiv forsyningsdrift, samtidig med at vi fremtidssikrer by- og boligudviklingen i kommunerne,« siger Frands Fischer.

Bestyrelsesformand i Skanderborg Forsyning, Martin Frausing Poulsen, siger:

»Jeg vil gerne tage byrådet for den store opbakning til forsyningens forslag om fremtidig struktur, som der er lagt og stort arbejde i. Både vælger forslaget, som er grundigt gennemarbejdet, men også alle projekterne, forsyningen har gennemført, som har gjort en centralisering mulig. Byrådet har truffet en stor og vigtig beslutning for hele Skanderborg Kommune, som vil gøre en forskel for vandmiljøet og for den fremtidige vækst i kommuner. Jeg ser frem til at se planen blive til virkelighed og skabe værdi for både naboer, kommuner som helhed og vandmiljøet, og jeg er overbevist om, at de dygtige medarbejdere i forsyningen og lokale virksomheder er klar til at løfte de store opgaver, der følger med«

Analyser af syv scenarier

Byrådets beslutning fulgte indstillingen fra Økonomiudvalget og tog udgangspunktet i en strukturanalyse af spildevandshåndteringen i kommunerne. COWI, Skanderborg Kommune og Skanderborg Forsyning har analyseret samarbejdet om at belyse økonomiske og miljømæssige konsekvenser ved syv forskellige scenarier; det kan være scenarie og seks forslag til alternativer.

Centraliseringen af spildevandshåndteringen er mulig, fordi Skanderborg Forsyning de senere år har separatkloakeret mange steder i kommuner, så spildevand og regnvand løber i adskilte systemer og mindsker belastningen af renseanlæggene.

Valget af centralisering på til anlæg og udbygning af anlægget på Døjsøvej betød fravalg af fem andre mulige scenarier og muligheder for bl.a. samarbejde med Aarhus Vand og Silkeborg Forsyning om rensning af spildevand uden for kommunegrænsen. Begge dele var dog meget dyre løsninger i forhold til det valgte scenarie.


sas

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.