Syddjurs mangler ikke boliger til ældre borgere

Trods et stigende antal ældre, fordi vi generelt lever længere, kan Syddjurs Kommune godt følge med efterspørgslen efter pleje- og ældreboliger

Artiklens øverste billede
Opførelsen af kommunens dyreste byggeri til dato, Lilleruparken i Rønde, øgede antallet af plejeboliger væsentligt. Fra v.: tidligere direktør Jørgen Andersen, Syddjurs Kommune, udvalgsformand Jan Fischer og borgmester Ole Bollesen. Foto: Lars Norman Thomsen

Dansk Folkepartis Ebba Grethe Møgelvang lovede på sidste uges byrådsmøde, at partiet til de kommende budgetforhandlinger efter sommerferien vil prioritere flere penge til ældreområdet.

Samtidig slog Dansk Folkepartis lokalformand fast, at der venter kommunen en opgave i de kommende år med at finde pleje-/ældreboliger nok til at efterkomme efterspørgslen fra det stærkt forøgede antal ældre.

Borgmester Ole Bollesen replicerede, at der for nuværende faktisk står flere boliger tomme, fordi efterspørgslen har været mindre en forventet.

Det skyldes, at ældre mennesker tilsyneladende foretrækker at blive længst muligt i eget hjem, hvis de er sunde og raske, mente borgmesteren.

293 plejeboliger

Lokalavisen har spurgt Syddjurs Kommune, hvad status er lige nu i forhold til ledige pleje-/ældreboliger?

Sundhed og omsorgschef, Ingelise Juhl, Syddjurs Kommune, har svaret i en mail, at der er 26 ledige ældreboliger pt. og ingen plejeboliger. Der er selvfølgelig tale om et øjebliksbillede.

Når der ingen ledige plejeboliger er i øjeblikket., skyldes det velsagtens, at når en plejebolig ved naturlig afgang bliver ledig, bliver den lejet ud med det samme.

Kommunen råder over 305 plejeboliger. Byrådet besluttede imidlertid i forbindelse med genåbningen af Budget 2020 i april samme år at lukke en sektion med 12 plejeboliger på Søhusparken i Ebeltoft i resten af 2020 og hele 2021.

Der er derfor kun 98 tilgængelige plejeboliger i Søhusparken og dermed kun 293 plejeboliger i alt i Syddjurs Kommune på nuværende tidspunkt.

Tomme ældreboliger koster kommuner i hele landet millioner af kroner hvert år. Det, der også kaldes tomgangsleje.

De 293 plejeboliger fordeler sig således på kommunens plejecentre:

  • Lilleruparken, Rønde: 83
  • Frejasvænge, Kolind: 40
  • Lyngparken, Knebel: 21
  • Søhusparken, Ebeltoft: 98
  • Rosengården, Hornslet: 51

Det fremtidige behov

Formand for Udvalget for sundhed, ældre og social, Jan Fischer (S), bad midtvejs i april 2021 forvaltningen om at få et overbliksbillede af det fremtidige behov for plejeboliger i Syddjurs.

I det notat, som efterfølgende er sendt til udvalgsformanden, sammenholdes befolkningsprognosen for 2020 med den nuværende dækningsprocent i Syddjurs Kommune.

Dækningsprocenten udtrykker forholdet mellem antallet af plejeboliger og antallet af borgere i aldersgruppen 65+ og 80+ årige.

I Syddjurs Kommune er der som nævnt (inklusiv de 12 midlertidige lukkede boliger i Søhusparken) 305 plejeboliger og 10.908 borgere over 65 år og 2.317 borgere over 80 år. Det giver en aktuel dækningsprocent på 2,9 procent for borgere over 65 år, mens det giver en dækningsprocent på 13,2 procent for 80+ årige.

Forvaltningen konkluderer, at Syddjurs Kommunes nuværende antal plejeboliger sammenholdt med andelen af 80 + årige stemmer overens med det oprindelige principprogram for udbygningen af plejeboliger i Syddjurs Kommune. Det sker med henvisning til, at Byrådet i forbindelse med Budget 2017 besluttede at fastlægge dækningsgraden for plejeboliger til lige under 14 procent.

Kilde Syddjurs Kommune

Tabellen (se denne) viser befolkningsudviklingen, det nuværende antal plejeboliger, det fremtidige behov for plejeboliger samt differencen mellem det nuværende antal plejeboliger og det fremtidige behov.

Fremskrivningen af behovet for plejeboliger viser en stigning frem mod 2030, som det fremgår af tabellen.

Det forudsætter, at Byrådet fastholder den nuværende dækningsprocent, og at befolkningsfremskrivningen holder vand.

Hvis det er tilfældet, skal der i 2025 anvendes 29 eller 102 flere plejeboliger end i dag afhængigt af, hvilken aldersgruppe der tages udgangspunkt i, lyder regnestykket.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.