Analyse: Tilflyttere til Syddjurs er økonomisk velpolstrede

Syddjurs tilflyttere placerer sig i den bedste økonomiske tredjedel i Danmark målt på disponibel indkomst, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Artiklens øverste billede
Jo mere blå, jo højere gns. disponibel indkomst hos tilflytterne. Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I 2020 flyttede 2.190 nye indbyggere til Syddjurs Kommune. Tilflytterne havde en gennemsnitlig indkomst efter skat på 284.160 kroner, ifølge en analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har gennemgået flyttemønstrene i samtlige landets kommuner.

Tilsvarende flyttede 1.490 indbyggere til Norddjurs Kommune i 2020 med en gennemsnitlig indkomst efter skat på 248.021 kroner.

Det placerer Syddjurs på en plads som nummer 23, Norddjurs som nummer 61 - på en national rangliste.

Vi så sidste år en tendens til, at de rige flytter til Nordsjælland, København og Aarhus.

Sune Caspersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Spændet de to nabokommuner imellem i gennemsnitlig indkomst efter skat illustrerer de konklusioner, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd når frem til på baggrund af analysen:

  • Der er en klar sammenhæng mellem ens indkomst, og hvor man vælger at bosætte sig. Den geografiske afstand mellem rig og fattig bliver således forstærket af flyttemønstre
  • I 14 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst over 300.000 kroner. De ligger alle i hovedstadsområdet, Nordsjælland, Aarhus og på Fanø
  • I 11 kommuner havde tilflytterne i 2020 i gennemsnit en disponibel indkomst under 230.000 kroner. De fleste af disse kommuner ligger på Lolland og Falster og i Syd- og Vestjylland
  • Den stigende opdeling i rige og fattige områder risikerer at gå ud over sammenhængskraften i vores samfund. Dermed mister vi forståelsen for hinanden på tværs af sociale skel

Hørsholm i top

Øverst på ranglisten ligger ikke overraskende Hørsholm kommune

I 2020 flyttede 1.430 nye indbyggere til Hørsholm. Tilflytterne i den nordsjællandske kommune har en gennemsnitlig indkomst efter skat på 408.372 kroner. Dermed var Hørsholm sidste år den kommune med landets rigeste tilflyttere.

I den anden ende af skalaen ligger Lolland Kommune, hvor 1.450 tilflyttere i gennemsnit har en disponibel indkomst på blot 201.448 kroner.

»Vi så sidste år en tendens til, at de rige flytter til Nordsjælland, København og Aarhus. Samtidig har dem, der flyttede til Lolland, Falster og mere sydlige og vestlige egne af Jylland, lave indkomster. Det forstærker tendensen af, at Danmark bliver mere og mere skævvredet,« siger analytiker Sune Caspersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd som en kommentar til analysen.

»Når vi samtidig ser et boligmarked, hvor priserne på ejerboliger i og omkring de store byer er på himmelflugt, kan man godt blive bekymret for sammenhængskraften i vores samfund. Det bliver i højere og højere grad de rige, der bor i byerne og de fattige på landet,« siger Sune Caspersen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.