FOA-undersøgelse: Syddjurs outstanding i Midtjylland i 2020 - næsten

To kommuner i Region Midtjylland har brugt flere penge i 2020 på service pr. borger end budgetteret. Odder og Syddjurs, ifølge aktuel FOA-undersøgelse - men kan det nu passe?

Artiklens øverste billede
Kilde: Fagforbundet FOA

Frygten for at komme i konflikt med Budgetloven og blive straffet økonomisk får kommunerne til at bruge langt færre penge på vigtig velfærd, end de oprindeligt har regnet med i deres budgetter, mener fagforbundet FOA.

De finanspolitiske rammer i Danmark er i vid udstrækning knyttet til Budgetloven, der blev vedtaget i 2012.

For kommunerne betyder loven, at der fra og med 2014 er fastsat årlige udgiftslofter for de kommunale serviceudgifter.

I 2020 har serviceudgifterne i kommunerne samlet ligget 2,6 milliarder kroner under det budgetterede beløb. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I Region Midtjylland har topscoreren Ikast-Brande, ifølge FOAs beregninger underforbrugt med 2.253 per borger, mens den samlede topscorer ikke overraskende er regionens største kommune Aarhus Kommune med 405,8 millioner kroner i alt.

Odder og Syddjurs Kommuner er den eneste kommune i Region Midtjylland, der ikke har et underforbrug på velfærd i 2020. Syddjurs har faktisk har et merforbrug pr. borger på 201 kroner, ifølge FOAs beregninger, mens Odder stikker helt af med et merforbrug pr. indbygger på 1.252 kroner.

Tjah...

Hvordan kan det nu gå til?

Det er jo uhyre interessant set i lyset af, at 2020 for Syddjurs Kommunes vedkommende var året, hvor økonomien var ved at løbe løbsk. En række alvorlige budgetoverskridelser i sidste kvartal af 2019 og forventede budgetoverskridelser i 2020. medførte et truende fald i kassebeholdningen. Derfor besluttede Økonomiudvalget 8. marts at genåbne Budget 2020 for at sikre budgetoverholdelse i 2020.

Genåbningen medførte en opbremsning og udsættelse af kommunens anlæg, som blev reduceret fra ca. 80 mio. kroner til ca. 50 mio. kroner. På kommunens drift blev der lavet besparelser for cirka 48 mio. kroner fordelt forholdsmæssigt mellem kommunens fagområder.

Det kostede bl.a. mange arbejdspladser på ældreområdet.

FOA har i sine beregninger sammenlignet data fra Danmarks Statistik for de kommunale serviceudgifter i henholdsvis budget og regnskab for 2020. Hermed kan man se, ifølge FOA, om kommunerne bruger flere eller færre penge på velfærden end planlagt.

Lokalavisen har talt med FOA konsulent Thomas Fjord Bonven, der har været med til at lave undersøgelsen.

- Er forklaringen på, at Syddjurs har brugt flere penge på service i 2020 end budgetteret, at I i undersøgelsen tager afsæt i det oprindelige budget pr. 1. januar 2020 og ikke i det genåbnede, hvor der er blevet pillet næsten 50 mio. kroner af driften?

»Det er korrekt, at vi har sammenlignet kommunernes budgetter ved indgangen til 2020 med regnskabstallene ved årets udgang, men tager vi et tænkt eksempel, at en kommune har et budget på 1.000 kroner ved årets indgang men har brugt 1.015 kroner på service ifølge regnskabet, så påvirker det jo ikke konklusionerne i vores undersøgelse, at kommunen midtvejs i året har skåret budgettet ned til 955 kroner.«

- Jeg forstår, at I har kigget på det samlede driftsbudget og sammenlignet det med det samlede driftsregnskab. I september 2020 modtog Syddjurs 57 mio. kroner fra Staten i Midtvejsregulering for håndteringen af Covid-19. Det var med til at løfte likviditeten og forbedre regnskabsresultatet. Men I har ikke været inde at kigge specifikt på sådanne forhold i hver enkelt kommune?

»Nej, det har vi ikke. Vi har sammenlignet det samlede driftsbudget med det samlede driftsregnskab, men jeg vil mene, at en forklaring på, at Syddjurs har brugt flere penge på service end budgetteret, nok er de ting, som er sket positivt for kommunens økonomi i løbet af 2020.«

De svært styrbare

Lokalavisen bedt samtlige politikere i Økonomiudvalget komme med deres bud, hvorfor Syddjurs stikker af i undersøgelsen sammen med Odder.

Claus Wistoft (V) siger: »Eneste forklaring er jo så vores fortsatte udfordringer med at styre dele af SÆ’ s (Udvalget for sundhed, ældre og social, red.) område og familieområdet.«

Ordvalget »er jo så« dækker over, at Lokalavisen har gjort ham opmærksom på, at det det oprindeligt vedtagne budget, der er udgangspunktet i FOA-undersøgelsen.

Kirstine Bille (SF) supplerer: ”Ud over det Claus Wistoft nævner, vil man måske huske, at der i forbindelse med regnskabsaflæggelsen (for 2020, red.), blev fremhævet en del dyre enkeltsager, der har genereret udgifter ud over de budgetlagte. Både inden for voksen-handicap og familieområdet. Herunder tre unge dømt for ungdomskriminalitet, hvor der skal betales ved kasse 1 til kriminalforsorgen. Vi er jo også ved at se på, om vi reelt har været underbudgetterede på disse områder.«

Overskud på 98 mio.

Syddjurs Kommune kom ud af 2020 med et overskud på 98 mio. kr. uden at lån indregnes - trods årets indledende økonomiske genvordigheder.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.