Cykelmekka: Fire nye cykelstier i støbeskéen - hvis staten vil være med

Syddjurs Kommune har søgt om statslig medfinansiering til fire potentielle cykelstier: Karlby-Hornslet, Tirstrup-Rosmus, Pindstrup-Thorsager og Mørke-Rosenholm.

Artiklens øverste billede
NTM-formand Kim Lykke Jensen (SF) har klippet mange snore til nye cykelstier de seneste fire år. Han og udvalget håber på endnu flere cykelstier i kommunen. Arkivfoto

Ønskelisten er længere end en stangspringsstang, når det gælder nye cykelstier i Syddjurs.

Det mærker politikerne i Udvalget for natur, teknik og miljø (NTM-udvalget) selvfølgelig.

Derfor hilser udvalget med tilfredshed, at Christiansborg har afsat 150 millioner kroner til statslig medfinansiering af kommunale cykelstier som et led i aftalen om grøn omstilling af transporten. Landets kommuner har mulighed for at søge om at få dækket halvdelen af anlægsudgiften på konkrete strækninger.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre står bag aftalen om ’Grøn omstilling af vejtransporten’. I den forbindelse har partierne øremærket 520 millioner kroner til investeringer i at fremme cyklismen. Pengene fordeles mellem cykelprojekter på statsvejnettet og til en medfinansieringspulje til projekter på kommunale veje.

Fire cykelstier

Pengene til cykelprojekter fordeles således, at der afsættes 30 millioner kroner i 2021 og 170 millioner kroner årligt i 2022 og 2023 til anlæg af cykelstier langs statsvejene. Der er ikke udvalgt bestemte projekter som midlerne skal gå til. Vejdirektoratet har udarbejdet en liste over relevante cykelprojekter, som eventuelt kan få del i midlerne fra aftalen. Der er 24 projekter på listen, der vil kunne gennemføres i årene 2021-2025. Med på listen her er: Cykelsti, Djurs Sommerland, Syddjurs og Norddjurs, anlægsoverslag: 22 mio. kr.

Derudover afsættes 150 millioner kroner i 2021 til en pulje målrettet kommunale cykelprojekter, der kræver kommunal medfinansiering på 50 procent af anlægsudgiften.

NTM-udvalget har netop valgt at søge om tilskud til hele fire projekter. Det drejer sig om strækningerne: Karlby-Hornslet, Tirstrup-Rosmus, Pindstrup-Thorsager og Mørke-Rosenholm.

Nøje udvalgt

Strækningerne er blevet udvalgt på baggrund af forvaltningens vurdering af, hvilke kommunale stiprojekter, som rammer bedst ind i kriterierne for uddeling af netop dette års statslige stipulje, fortæller udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF).

»Jeg håber meget, at vi kan få del i puljen. Der er rift om de statslige støttekroner, så vi skal nok være glade, hvis vi ender med at få støtte til en af strækningerne. Alle de fire projekter vil være superfine at få gennemført, så vi venter i spænding på at få resultatet af den statslige prioritering på den anden side af sommerferien,« siger Kim Lykke Jensen.

Kommunekassen hjælper

Såfremt en eller flere af strækningerne bliver udvalgt på Christiansborg, skal halvdelen af anlægssummen som skrevet findes i kommunekassen.

Dette vil formentlig være en formssag, da der i budgetaftalen for 2021 specifikt er nævnt, at man er hooked på at afsætte midler til nye cykelstier, såfremt der opnås støtte fra de statslige puljer, vurderer NTM-formanden..

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.