Byråd eller kommunalbestyrelse? Hvad mener borgerne?

Mens flere kommuner har valgt at ændre efternavn fra Byråd til Kommunalbestyrelse, er det tilsyneladende ikke et tema i Syddjurs

Artiklens øverste billede
Signalerer Syddjurs Byråd, at politikerne vil hele Syddjurs med tilhørende landdistrikter eller er Kommunalbestyrelse mere dækkende? Foto: Syddjurs Kommune

I Danmark hedder det enten byråd, kommunalbestyrelse eller borgerrepræsentation, når man taler om de lokalpolitiske forsamlinger.

Som oftest hedder det kommunalbestyrelser i de mindste kommuner, byråd i de større, hvor måske en større by agerer hovedstad.

Det eneste sted, hvor det hedder noget andet, er i Københavns Kommune. Her har man en Borgerrepræsentation.

I Norddjurs hedder det Norddjurs Kommunalbestyrelse, i Syddjurs derimod Syddjurs Byråd.

Hvorfor det er sådan, fortoner sig sikkert tilbage til en række temamøder forud for kommunesammenlægningen i 2005, hvor man blev enige om, at det skulle være sådan.

De fire gamle kommuner, der udgør Syddjurs, havde Midtdjurs og Rosenholm Kommunalbestyrelse og Rønde og Ebeltoft Byråd.

Navneændring

En række kommuner i forskellige egne af landet har på det seneste besluttet et navneskifte fra byråd til kommunalbestyrelse.

Det gælder Sorø, Haderslev og Odder, men et forslag fra SF og Det Radikale Venstre om samme tema i Randers Kommune blev stemt ned af et flertal i byrådet.

Navneskiftet i Odder skete på forslag af Enhedslisten, og der var bred politisk opbakning til at gøre det.

»Vi vil gerne signalere, at vi er hele kommunens bestyrelse og ikke kun byens råd. Vi synes, det er vigtigt, at vi sender de rigtige signaler. Så det er altså ikke en kritik af byrådets arbejde omkring oplandet. Mit indtryk er, at vi forsøger at løfte kommunen som helhed og ikke kun Odder,« udtalte Enhedslistens Leif Gjørtz Christensen til Odder Avis.

I Syddjurs har borgmester Ole Bollesen (S) noteret sig, at flere kommuner har ændret efternavn, men han forventer ikke, at det bliver et tema i Syddjurs.

»Jeg har faktisk ikke hørt nogen tale om det overhovedet, og selv har jeg ikke tænkt mig at bringe det på bane,« siger Ole Bollesen.

Heller ikke Leif Gjørtz Christensens partifælle i Syddjurs Byråd, Jesper Yde Knudsen, har tænkt sig at foreslå en navneændring.

»Jeg var godt klar over, at min partifælle i Odder havde dette ønske, men situationen i Odder Kommune er lidt anderledes end i Syddjurs, fordi Odder er den store by i kommunen, mens vi tilsvarende i Syddjurs ikke har en hovedby, der er meget større end de øvrige byer. Ebeltoft er godt nok den største by i Syddjurs, men i hvert fald for mig ikke hovedbyen, så jeg har sympati og forståelse for min partifælle i Odder, men har ingen planer om at gøre det samme i Syddjurs Byråd, hvor vores kommunestruktur som sagt er en anden,» siger Jesper Yde Knudsen.

Løkke og Syddjurs

Da den nye kommune på det sydlige Djursland skulle navngives, ville Ebeltoft gerne lægge navn til, men ved en vejledende afstemning gik flest ind for Kalø Kommune.

Daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bestemte imidlertid, at navnet i stedet skulle være en pendant til Norddjurs.

Hvad mener Syddjurs borgerne? Er det et fedt, om det hedder Syddjurs Byråd eller Syddjurs Kommunalbestyrelse?

En af Venstres kandidater til KV21, Carsten Bryrup, Nimtofte, skriver til Lokalavisen:

»Byrådet bør kalde sig hvad der er nemlig en kommunal bestyrelse.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen