Budget 2022: Flere børn og ældre koster i Syddjurs

I Syddjurs skal der bruges 17,3 mio. kroner mere i 2022 grundet befolkningsudviklingen. for at opretholde status quo i forhold til velfærd. I Norddjurs er det modsat.

Artiklens øverste billede
På Danmarkskortet øverst kan man se, hvad befolkningsudviklingen kommer til at koste i i hver enkelt kommune i 2020. Kilde: FOA på baggrund af Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning

Udgifterne til blandt andet ældrepleje og daginstitutioner kommer næste år til at stige med omkring 323 millioner kroner for Region Midtjyllands kommuner. Det viser beregninger, som FOA har foretaget på baggrund af befolkningsfremskrivningen fra Danmarks Statistik.

Det er der intet overraskende i.

Det har kommunerne indrettet sig på bedømt på deres budgetter for de såkaldte overslagsår (2022-2024), som er fremskrivninger af i det konkrete tilfælde de kommunale budgetter for 2021.

14 af regionens 19 kommuner kan se frem til stigende udgifter, hvis de skal opretholde deres nuværende serviceniveau. Aarhus Kommune vil opleve den største stigning. Her står man med udsigt til at skulle bruge 142,6 millioner kroner mere næste år.

I Syddjurs lyder FOAs beregninger på, at der skal bruges 17,3 mio. kroner mere i 2022 for at fastholde status quo målt på velfærd.

11,8 mio. kroner skyldes flere ældre over 65. 4,8 mio. kroner som følge af flere børn i alderen 0-5 år.

Procentvis stiger udgifterne i Skanderborg Kommune mest. Her sker der en udvikling i udgiftsbehovet på 1,3 procent. Kommunen kommer derved til at bruge 37,2 millioner kroner mere.

Norddjurs blandt de fem

Kun fem kommuner i regionen skal bruge færre penge næste år for at opretholde serviceniveauet.

Skive Kommune kommer til at opleve det største fald i serviceudgifterne på -0,5 procent, svarende til næsten 11 millioner kroner.

Norddjurs Kommune er også med blandt de fem kommuner.

Samlet set forudser FOA-undersøgelsen, at Norddjurs skal bruge 2,4 mio. kroner mindre i 2022 for at fastholde det nuværende serviceniveau.

Dog skal man i Norddjurs bruge 8,8 mio. kroner mere på grund af flere ældre, mens man til gengæld skal bruge 2,8 mindre på aldersgruppen 0-5 årige børn.

Flere børn og ældre koster flere penge, uanset hvordan man vender og drejer det, og pengene kan ikke smøres ud i et tyndere lag, end vi allerede ser i dag. Alt snak om at styrke velfærden afhænger derfor af, at der bliver afsat flere penge end de her minimumsbeløb

Thomas Enghausen , næstformand i FOA

Signal til Wammen

FOAs interesse i at spille tallene på banen på nuværende tidspunkt, hvor forhandlingerne om næste års økonomiaftale for landets 98 kommuner mellem Mette Frederiksen regeringen med chefforhandler og Finansminister Nicolai Wammen og Kommuners Landsforening er i en afgørende fase, er ret så åbenbar.

FOAs næstformand Thomas Enghausen understreger således, at der med beløbene ikke er tale om forbedringer af velfærden, men at vi her alene taler om de minimumsbeløb, der skal til for at opretholde status quo.

»Det er afgørende, at kommunerne som minimum fastholder det serviceniveau, vi kender. Flere børn og ældre koster flere penge, uanset hvordan man vender og drejer det, og pengene kan ikke smøres ud i et tyndere lag, end vi allerede ser i dag. Alt snak om at styrke velfærden afhænger derfor af, at der bliver afsat flere penge end de her minimumsbeløb,« siger Thomas Enghausen.

»Regeringen må sikre nogle ordentlige rammer for kommunerne, så de kan levere en anstændig service. Vi har pengene til at levere en værdig pleje til borgerne, men det afhænger af, at politikerne prioriterer velfærden,« understreger næstformanden i Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 173.000 medlemmer fordelt på 37 afdelinger.


Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.