25 millioner til socialområdet: »Et plaster på et åbent benbrud«

Byrådet har afsat 25 millioner kroner til Den Sociale Bæredygtighedsplan. Men byrødderne kræver meget mere og er skuffet over borgmesteren.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) slog fast, at S er indstillet på at afsætte flere penge til socialområdet i næste års budget. Foto: Sofia Busk

25 millioner kroner til 13 initiativer på socialområdet afsatte Aarhus Byråd onsdag til socialområdet.

Midlerne skal særligt gøre gavn på det specialiserede socialområde, som har været voldsomt udsat - det seneste års tid eksemplificeret ved handicap-bostederne Kilebo og Elev, hvor beboere har været i mistrivsel og bostederne udsat for grel kritik af socialtilsynet.

Der var bred støtte til at afsætte de 25 millioner kroner, som blandt meget andet går til forebyggende indsatser og hjælp til at give de udsatte borgere en bedre hverdag, men en stor del af byrådet lod forstå, at det slet ikke er nok.

Det blev en fuser. Ikke en eneste krone

Gert Bjerregaard, byrådsmedlem for Venstre

»Det her er kun et plaster på et åbent benbrud. Vi har utroligt store udfordringer på socialområdet – særdeleshed i voksenhandicap- og det har næppe været værre,« lød det fra Gert Bjerregaard, som i samme åndedræt lod borgmester Jacob Bundsgaard (S) forstå, at man er skuffet over, at han ikke i sin egenskab af formand for Kommunernes Landsforening har skaffet midler til området.

Kritik af borgmester

Borgmesteren og KL-formanden har slået fast, at kommunerne mangler 5,4 milliarder kroner til socialområdet, men i den netop indgåede aftale om kommunernes økonomi med regeringen er der intet at hente.

»Vi havde en forhåbning til, at borgmesteren kunne sikre Aarhus og hele Danmark et løft på socialområdet. Det blev en fuser. Ikke en eneste krone. Det giver Aarhus og resten af landet nogle helt særlige udfordringer,« forklarede Gert Bjerregaard, som samtidigt ytrede støtte til at give bostederne i Aarhus en akuthjælp på 25 millioner kroner.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

»Det vil vi gerne give til rådmand Kristian Würtz (S), men det skal ikke være, hvad rådmanden hænger sin hat på.«

Borgmester Bundsgaard medgav, at der er pengemangel på socialområdet.

»Vi har flyttet mange midler fra andre velfærdsområder til det specialiserede område, og der er stadig et enormt stort behov. Men det er der også på andre områder. Der skal penge på bordet, hvis der for alvor skal gøres noget, og det var der ikke villighed til i forhandlingerne,« forsvarede borgmesteren og tilkendegav, at Socialdemokratiet går til årets budgetforhandlinger med ønsket om at styrke socialområdet yderligere.

Jeg vil anbefale, at vi sælger stadionet og sparer pengene til byggeriet

Dorthe Borgkvist, løsgænger i byrådet

Vil sælge stadion

Løsgænger Dorthe Borgkvist kom med et konkret forslag til, hvor pengene kan findes.

»En dråbe i havet er selvfølgelig bedre end ingen, men vi har 35 bosteder, så 25 millioner er ikke vildt meget. Det giver ikke det løft, der er behov for. Jeg vil anbefale, at vi sælger stadionet og sparer pengene til byggeriet af et nyt, så vi får frigivet midler til dette område.«

Den opfordring var der ingen byrødder, der greb.

Kun Dansk Folkeparti kunne ikke tiltræde indstillingen om at afsætte pengene til Den Sociale Bæredygtighedsplan.

»Den plan er ikke tilstrækkelig. Vi frygter, at den kan blive en sovepude for rådmanden. Der skal være helt konkrete tiltag for vores bosteder. Man har lappet lidt, men det er ikke godt nok med lappeløsninger,« erklærede Knud N. Mathiesen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.