Solceller: PUK-udvalget siger go til Mesballe og Høegholm

To af de otte solcelleanlæg, som var med i puljen, kan Syddjurs Kommunes embedsmænd lave lokalplaner for efter beslutning i Udvalget for plan, udvikling og kultur.

Artiklens øverste billede
PUK-udvalget peger på solcelleanlæg ved Mesballe og Høegholm, som de første, der skal laves en lokalplan for i Syddjurs. Arkivfoto

En lang dags rejse mod nat fandt onsdag sin foreløbig afslutning i Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur, da udvalget besluttede, hvilke solcelleanlæg, der skal nyde fremme i kommunen.

To af de otte projekter, der var med i puljen og som alle har været med i en forudgående offentlighedsfase, fik et nik fra udvalget.

Det drejer sig om solcelleanlæggene ved Mesballe og Høegholm.

PUK-udvalget siger hermed go til, at kommunens embedsværk kan begynde at lave lokalplaner for de to anlæg.

Beslutningen skal efterfølgende konfirmeres i Økonomiudvalget og Byrådet, men det bliver med stor sandsynlighed kun a walk in the park.

De partier, der er repræsenteret i PUK-udvalget: Socialdemokratiet, Venstre og SF bakker selvfølgelig fuldtonet op om PUK-udvalgets beslutning eller indstilling, som det hedder, i byrådssalen senere i denne måned., hvor Venstre-folkene Else Marie Høgh og Claus Wistoft er inhabile, og dermed er henvist til parkeringspladsen.

Farvel til tre

Tre potentielle solcelleanlæg er pillet helt ud af ligningen, fremgår det af PUK-udvalgets indstilling, som i oversigtsform ser således ud:

  • Der igangsættes umiddelbart lokalplanlægning for solcelleprojekter ved Mesballe, og Høegholm i 2021.
  • I 2022 vil politikerne (nyt byråd red.) tage stilling til igangsætning for solcelleprojekter ved Kolind og Dalsgaard.
  • I 2023 ((nyt byråd, red.) vil politikerne tage stilling til igangsætning for solcelleprojekter ved Sophie-Amaliegaard og eventuelt Margrethelund (kommet ind som dark horse i 11. time og oprindeligt ikke med blandt de otte projekter som har været i den omtalte forudgående offentlighedsfase red.)
  • Der arbejdes ikke videre med projekterne ved Ridsegård, Bjørnholm og Nimtofte, da der ud fra en grundig individuel vurdering - herunder af landskabsmæssige forhold, hensyn til naturen samt nærheden til bysamfund - er andre projekter som er bedre egnede..

Kommunens behandling af solcelleanlæg er sket på baggrund af Kommuneplan 2020, der indeholder retningslinjer for arealudpegning.

Politisk korrekt

For ligesom at understrege, at PUK-udvalget også er politikere, er der til indstillingen knyttet en række formuleringer, som onde tunge vil hævde oser af traditionelle politiske fraser og småborgerlig velfriserethed og flisebelagte havegange, mens gode mennesker vil lette på hatten og udtrykke deres dybe sympati:

  • Planlægningen skal ske i dialog mellem udviklere, kommune og lokalsamfund, og der skal være en plan for fremadrettet lokal dialog og kommunikation.
  • Den visuelle påvirkning imødegås i videst muligt omfang. Det kan handle om skærmende beplantning, højde på solceller, placering af solceller, afgrænsning af området og lignende.
  • Lokalsamfundenes adgang til stiforløb, (adgang til) bynær natur, biodiversitetsarealer, og at mulighed for formidling/sundhed/kultur indgår i projekterne.
  • Hensyn til miljø samt dyre- og planteliv tilgodeses.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.