Ingen hjælp til handicappede: Akut-pakke droppet

Der kommer ingen akut-hjælpepakke til aarhusianske bosteder for handicappede. DF afviser at overføre penge fra ældreområdet.

Artiklens øverste billede
Flere partier ville gerne give akut-hjælp til bostederne, men kunne ikke nå til enighed. Foto: Marie Ravn

Der kommer ingen ekstra penge til socialområdet i Aarhus Kommune fra byrådet.

I hvert fald ikke i denne omgang. Forligspartierne bag sidste års budgetaftale var torsdag eftermiddag ellers samlet på Aarhus Rådhus for at diskutere mulighederne for en særlig akut-hjælpepakke til de aarhusianske bosteder for handicappede, som gennem det seneste år har været i medierne med flere sager om omsorgssvigt.

Vi synes bestemt ikke, at de varme hænder på ældreområdet skal holde for

Jakob Søgaard Clausen, DF

Tidligere på ugen foreslog SF i Aarhus Byråd, at politikerne skulle finde sammen om en hjælpepakke på 20-25 mio. kr. På mødet torsdag var der lagt op til en hjælpepakke til 10 mio. kr., som ifølge JP Aarhus’ oplysninger skulle komme fra bidrag fra alle seks magistratsområder indenfor det eksisterende budget. Men den ordning er Dansk Folkeparti ikke med på, og derfor kommer der ingen ekstra penge til socialområdet nu.

»Vi ville meget gerne være med til at finde en god og konstruktiv løsning. Desværre stod flere partier meget hårdt på, at alle områder skulle afgive midler til socialområdet. Vi er helt med på en omprioritering, men vi synes bestemt ikke, at de varme hænder på ældreområdet skal holde for. Derfor foreslog vi, at ældreområdet blev friholdt for omfordelingen. Det ønske stod vi dog alene med, og så blev der ingen aftale,« siger Dansk Folkepartis 1. suppleant til byrådet, Jakob Søgaard Clausen, som deltog i forhandlingerne.

Nu retter vi øjnene mod budgetforhandlingerne, hvor det bliver en topprioritet

Liv Gro Jensen, SF

Socialdemokratriet ærgrer sig.

»Skal bostederne have et løft nu til bl.a. mere fastansat, faguddannet personale skal pengene nødvendigvis hentes andre steder i kommunernes budget, da socialområdets økonomi allerede er under pres. Det rakte partiernes vilje ikke til. Socialdemokratiet må appellere til, at når vi går til budgetforhandlingerne om næste års budget (i september red.), så bør partierne være parate til af lade de flotte markeringer erstatte af handling,« siger politisk ordfører Anders Winnerskjold (S).

SF havde også gerne set en solidarisk løsning, hvor alle afdelinger i Aarhus Kommune spyttede i kassen for at løfte bostederne økonomisk.

»Det var alle partier desværre ikke villige til, og det ærgrer os virkelig meget. Nu retter vi øjnene mod budgetforhandlingerne, hvor det bliver en topprioritet for os at få midler afsted til bostederne,« siger Liv Gro Jensen (SF), formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, Aarhus Kommune.

Enhedslisten har foreslået finansiering til en særlig akutpakke via en særlig bevilling fra kommunekassen. Det kunne ikke vinde tilslutning, påpeger byrådsmedlem Viggo Jonasen (EL).

Venstre er ikke med i budgetforliget 2021, og derfor var partiet ikke inviteret med til torsdagens forhandlinger, men på byrådsmødet onsdag gav partiet tilsagn om en tillægsbevilling til socialområdet i indeværende kalenderår. Gert Bjerregaard (V) mener fortsat, at Aarhus Kommune bør kunne finde 10-20 mio. kr. fra fælleskassen.

»Aarhus Kommune har et budget for 20 mia. kr., så vi må vi vel kunne finde pengene som et engangsbeløb, der kan skubbes til næste års budgetforlig. Det er også en mulighed at se på, om der er ubrugte penge på beskæftigelsesområdet, som dermed kan hjælpe med at dække huller på socialområdet,« siger Gert Bjerregaard.

De seneste uger er forholdene på Aarhus Kommunes bosteder blevet afdækket i medierne. Først trådte pårørende til beboere i Bofællesskabet Elev Hus 5 frem og fortalte om en hverdag præget af mange vikarer og nye ansigter.

Senere truede socialtilsynet med at lukke Borgercenter Nord med syv bosteder på grund af forholdene i Elev. I sidste uge kunne JP Aarhus fortælle, at antallet af magtanvendelser over for voksne med handicap var steget markant fra 2019 til 2020, og at der på Borgercenter Nord var foretaget over 150 ”ikke tilladte” magtanvendelser.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.