Politiker kræver svar fra minister efter drab: »Hvor er respekten for offerets familie?«

Heidi Bank har stillet tre spørgsmål til justitsministeren i forbindelse med Østjyllands Politis udmeldinger i knivstikkeri-sagen fra Viby.

Artiklens øverste billede
Der blev mandag lagt blomster foran Aarhus Handelsgymnasium, hvor den dræbte gik. Foto: Øxenholt Foto.

Det aarhusianske folketingsmedlem og byrådsmedlem Heidi Bank (V) er forarget over politiets udmelding i forbindelse med knivdrabet i Viby søndag 30. oktober, hvor en 18-årig handelsskoleelev mistede livet på Ormslevvej.

Jeg må indrømme, at jeg finder det dybt krænkende overfor ofret og ofrets familie og venner, når politiet kommer med en udmelding, der kan indikere en relation mellem ham og de mulige drabsmænd.

Heidi Bank(V)

Derfor har hun sendt tre spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S), som han skal besvare indenfor tre uger.

»Ud fra den indledende efterforskning tyder det på, at den 18-årige har en form for relation til gerningsmændene, men det er for tidligt at sige noget om motivet endnu,« sagde politiinspektøren Brian Olsen i den første pressemeddelelse, der blev sendt ud fra Østjyllands Politi dagen efter drabet.

Og det er netop formuleringen, »..at den 18-årige har en form for relation til gerningsmændene..«, som i den grad forarger Heidi Bank.

Heidi Bank i folketingssalen. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Jeg må indrømme, at jeg finder det dybt krænkende overfor ofret og ofrets familie og venner, når politiet kommer med en udmelding, der kan indikere en relation mellem ham og de mulige drabsmænd. Problemet er, når de her udmeldinger kommer fra politiet om, at den dræbte muligvis kendte dem, der nu er sigtet for at have begået forbrydelsen, så tror folk, at det nok er banderelateret. Det synes jeg simpelthen ikke er i orden, og jeg kan slet ikke forstå, at man behøver at have den oplysning med, når politiet ikke ved det med sikkerhed. Det efterlader en familie, som er helt knust og som ikke svare tilbage,« forklarer Heidi Bank til Lokalavisen Aarhus, der fanger hende på en telefon på Christiansborg.

De to andre spørgsmål til justitsministeren går mere på at få svar på antallet af hændelser med knivstikkeri i de seneste fem år i Østjyllands Politikreds samt ønsket om en redegørelse for, om man i Østjyllands Politi har særligt fokus på området.

»Det er nogle helt stilfærdige spørgsmål, fordi jeg bare tænker, om man ikke nok kunne gøre sig nogle tanker om at lade være med at gøre det på denne her måde. Mit ønske er jo ikke at give en knytnæve til politiet. I virkeligheden handler det her om offerets retssikkerhed og ikke mindst de efterladte familiemedlemmer og kammerater. En grundlæggende respekt for dem,« fastslår Heidi Bank.

Læs også

Del artiklen