Lokalplan 420: Kasper Kolstrup Møller i ilden fra start

Den kommende formand for Erhvervs- og planudvalget bliver politisk frontløber i det nye byråd for at få tilpasset lokalplan 420 for velkomstcenter Mols Bjerge ud for Kalø Slotsruin efter, at Planklagenævnet har ophævet den lokalplan, som Byrådet vedtog i april 2019.

Artiklens øverste billede
Kasper Kolstrup Møller (C) kommer i ilden fra start som ny udvalgsformand. Foto: Lars Norman Thomsen

Planklagenævnet har behandlet den klage over forhold i lokalplan 420 for velkomstcenter Mols Bjerge ud for Kalø Slotsruin, som Danmarks Naturfredningsforening fremsendte til Nævnet umiddelbart efter, at et stort byrådsflertal i april 2019 godkendte lokalplanen.

Planklagenævnet har pr. 2. december 2021 meddelt, at Nævnet har ophævet lokalplanen.

Til grund for afgørelsen lægges:

  1. Et flertal i planklagenævnet finder ikke, at lokalplanen har tilstrækkelig planlægningsmæssig begrundelse for, at velkomstcentret skal have en kystnær placering. Planklagenævnet var delt på dette punkt. 6 medlemmer var for afgørelsen, 5 var imod (herunder formanden).
  2. Redegørelsen for den visuelle påvirkning af omgivelserne var utilstrækkelig. Der skulle således have været flere visualiseringer med forskellige perspektiver.
  3. Planklagenævnet finder, at der skulle have været udarbejdet en miljøvurdering.

I forhold til den særdeles kystnære placering finder planklagenævnet at der burde have været udarbejdet en miljøvurdering.

I kommunens miljøscreening og afgørelsen om ikke miljøvurderingspligt, havde kommunen lagt vægt på, at projektet blev tilpasset de landskabelige forhold. Planklagenævnet finder, at netop det forhold, at der er behov for at arbejde med at tilpasse byggeriet i landskabet, indikerer at projektet skal miljøvurderes. Byrådet besluttede 3. september 2018, at der ikke var behov for en miljøvurdering.

På den igen

Det betyder nu, at Syddjurs Kommunes embedsværk skal i gang igen og lave et forslag til, hvordan de mangler, som Planklagenævnet anfører, kan indarbejdes i en tilpasset lokalplan og i en miljøvurdering, primo 2022.

»Jeg er ærgerlig over afgørelsen fra Planklagenævnet, men vi tager den naturligvis til efterretning. Det er jo Nationalparken der står bag velkomstcenteret, og vi vil derfor indlede en dialog med dem om genbehandling af lokalplanen. Det tager vi fat i tidligt i det nye år. Det er jo en sag, der skal endeligt behandles i det nye byråd, men det er fortsat min opfattelse, at det er vigtigt og væsentligt projekt, der vil styrke både naturformidling og Kalø som turistattraktion,« lyder det fra Riber Hog Anthonsen (V), formand for Udvalget for plan, udvikling og kultur.

Det bliver dog ikke under Riber Hog Anthonsens politiske auspicier, at fejl og mangler ved den nu ophævede lokalplan plus miljøvurdering kommer til at foregå.

Planarbejdet er fra årsskiftet rykket over i det nye udvalg, Erhvervs- og planudvalget, som får debutanten Kasper Kolstrup Møller (C) i spidsen.

Han kan således godt forberede sig på at skulle bruge julen til at læse op på lokalplan 420, og det vidtgående arbejde, der er gået forud.

Sortland og Stegger

Med stemmerne 22 for, 3 imod og 1 som stemte hverken for eller i mod, blev lokalplan 420 og kommuneplantillæg 17 til Syddjurs Kommuneplan 2016 vedtaget i Byrådet i april 2019.

Imod stemte Michael Mikkelsen (dengang DF), Laila Sortland (dengang DF) og Venstre vikaren Nicklas Sixhøj Nielsen.

Michael Stegger Jensen stemte hverken for eller imod.

Sidstnævnte tiltræder som borgmester ved årsskiftet, mens Laila Sortland (nu Nye Borgerlige) måske får plads som Byrådets repræsentant i den nye Nationalparkbestyrelse.

Syddjurs Byråd er blevet bedt om at indstille to kandidater til Miljøministeren. De to er Laila Sortland og så Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.

Hvem det bliver, afgør ministeren.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.