Kampen om arbejdskraften intensiveres i særdeleshed på ældreområdet - også på Djursland

Antallet af SOSU-ansatte skønnes at skulle forøges med over 40.000 frem mod 2030, vurderer Fagforbundet FOA. Både Norddjurs og Syddjurs bliver udfordret.

Artiklens øverste billede
Eftersom kommunernes demografiske struktur er meget forskellig, er der også store forskelle, hvis man betragter tilvæksten i antallet af 80+-årige kommunerne imellem. Kilde: Danmarks Statistik

De næste år vil mange SOSU-ansatte forlade faget på grund af alder, samtidig får Danmark flere ældre og plejetrængende borgere. Et dilemma som er til at føle på og som har enorm lands- og lokalpolitisk bevågenhed.

FOAs regnedrenge har regnet sig frem til, at der alene i Midtjylland vil være behov for at tiltrække 8675 flere ansatte på SOSU-området frem til 2030.

Aarhus Kommune skal for eksempel ud at finde 1658 nye ansatte i en tid, hvor kommunerne allerede har svært ved at rekruttere, mens Syddjurs og Norddjurs Kommune skal tiltrække henholdsvis 371 og 340 SOSU-ansatte over 10 år bare for at følge med aldersudviklingen, viser FOAs beregninger..

160.000 flere ældre

Damarks Statistisks befolkningsfremskrivning 2020 viser, at i 2030 forventes befolkningsgruppen over 80 år at udgøre 59 pct. flere end i dag, svarende til yderligere 160.000 personer over 80 år. I Syddjurs er det betydeligt flere end 59 pct. Variationen kommunerne imellem varierer betydeligt.

Dette skal ses i sammenhæng med, at hele befolkningen kun forventes at vokse med 3,8 pct. til godt 6.040.000 personer i 2030. Den kraftige stigning i den ældste befolkningsgruppe skyldes især, at de store fødselsårgange fra perioden lige efter 2. verdenskrig i 2030 vil være fyldt 80 år.

Dermed vil de 80+-årige i 2030 udgøre mere end 7 pct. af befolkningen. I dag udgør de 4,7 pct.

Samtidig er hver tredje social- og sundhedsansat i dag over 55 år og har derfor snart mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

FOAs fremskrivning viser, at kommunerne frem mod 2030 skal tiltrække mere end 42.000 ansatte inden for SOSU-området for at holde trit med udviklingen.

Kommunernes Landsforening skønner tallet lidt lavere, 15-20.000 SOSU-ansatte i 2030.

Respekt et nøgleord

Hos FOA udtaler Sektorformand Torben Klitmøller Hollmann, Social- og sundhedssektoren, ikke overraskende, at skal det lykkes at tiltrække flere til faget, skal der være respekt om både fag, ansatte og borgere. Det handler også om mere anerkendelse af fagene og fornuftig tid til opgaverne.

Det skal være muligt for flere at få fuldtids- frem for deltidsstillinger.

»Men vi taler vel og mærke om fuldtidsstillinger folk faktisk skal kunne holde til, som det er nu er de social- og sundhedsansatte så hårdt spændt for, at de kun hænger fast med det yderste af neglene,« advarer Torben Klitmøller Hollmann.Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.