S-kandidat kritiserer lukket budgetprocedure

Norddjurs Kommune lægger atter op til, at budgettet er forhandlet på plads inden borgerne høres. Socialdemokratisk kandidat mener, at det bør kunne gøres bedre.

Artiklens øverste billede
De 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen i Norddjurs var tirsdag samlet til årets første møde - dels i salen og dels på video i corona-isolation. Pressebillede

I de 98 danske kommuner er der stor forskel på graden af åbenhed i det politiske arbejde, der hvert år fører til det budget, som kommunen har som redskab for, hvad der er råd til - og hvad der ikke er råd til. Og hvordan der prioriteres og fordeles penge mellem børn, unge og ældre. Penge til skoler, børnehaver og plejecentre. Og hvordan borgerne skal betale regningen i form af skat og gebyrer til kommunekassen.

Her har Norddjurs Kommune de seneste år valgt en temmelig lukket model, hvor politikerne for eksempel et år valgte at lukke budgetaftalen og udelukkede muligheden for at komme med ændringsforslag - vel at mærke inden presse og borgere havde haft mulighed for at følge budgetprocessen, som blev kørt bag lukkede døre. Det blev kritiseret, så de seneste år har man strategisk valgt at bruge betegnelsen budgetskitse om det aftalte - for at signalere, at der gennem høringssvar var - nok mest teoretisk - mulighed for at påvirke det endelige resultat.

Åbne mere op

Man skal uden for rækken af de 27 valgte i kommunalbestyrelsen for at opleve kritik af den lukkede budgetproces.

Kan man virkelig kalde det inddragelse, hvis man først høres efter beslutningerne er taget? Vil det ikke være lidt det samme, som hvis et demokratisk valg er et valg, hvor vælgerne først spørges efter valget er afgjort?

Heidi Hass Madsen

Inden kommunalbestyrelsen tirsdag i fuld enighed godkendte processen, der til efteråret skal give Norddjurs Kommune et budget for året 2023, spurgte Heidi Hass Madsen, der ved kommunalvalget i november var kandidat for Socialdemokratiet, om der ikke var mulighed for at åbne dørene lidt mere op for borgerne.

Det gjorde hun på sin politikerside på Facebook med dette opslag: »Kan man virkelig kalde det inddragelse, hvis man først høres efter beslutningerne er taget? Vil det ikke være lidt det samme, som hvis et demokratisk valg er et valg, hvor vælgerne først spørges efter valget er afgjort?

På tirsdag skal kommunalbestyrelsen beslutte, hvor meget borgere og medarbejdere i kommunen skal inddrages i budgetprocessen.

Som det ser ud til nu skal borgere og medarbejdere inddrages ved at ”have lov til” fra 1. marts at indsende forslag til budgettet og ellers komme med vores mening efter budgettet er lavet mere eller mindre færdigt.

Jeg ville vildt gerne, at processen blev vendt om. At medarbejdere og borgere rent faktisk får nem adgang til beslutninger og får mulighed for at dele viden og erfaringer med administration og politikere INDEN budgettet lægges i stedet for efter.

Hvordan kunne det se ud? Der må være nogle på siden her, der har forslag til, hvordan man kunne øge borgerinddragelsen og få noget mere viden og erfaring på bordet INDEN i stedet for EFTER!

Forslag?«

Spurgte altså Heidi Hass Madsen. Uden at få et svar fra én eneste politikerkollega.

Ikke et tema

Og fulgte man debatten på video fra kommunalbestyrelsesmødet, så er det ikke et tema, der fænger hos de 27 valgte.

Det var det første møde med den nye Venstreborgmester Kasper Bjerregaard som mødeleder. 32 minutter tog det at komme gennem 19 punkter - med 24 politikere i salen og tre borgerlige i corona-isolation - Liberal Alliances Jens Meilvang og Stinne Thorsen Kvorning samt den konservative Niels Skov Petersen - med på videolink.

Mødet var på grund af corona lukket for offentlighed og presse - og blev heller som traditionen byder det, indledt med en sang.

Og det var det første dagsordenspunkt, som handlede om den kommende budgetprocedure.

Bygger videre

»Den bygger videre på den model, vi tidligere har brugt. Der er dog enkelte ændringer af mere teknisk karakter. Men vi åbner for input fra borgerne allerede fra 1. marts, og får dermed involveret borgerne i budgetprocessen,« sagde Kasper Bjerregaard.

Den socialdemokratiske gruppeformand Lars Møller meddelte på sit partis vegne, at man godt kunne støtte forslaget til en budgetprocedure.

»Den bygger på tidligere års erfaringer og en evaluering i økonomiudvalget. Jeg er glad for den debat, der var på økonomiudvalgsmødet om hvordan vi inddrager borgerne bedre og skaber mere debat om budgettet. Jeg tror ikke vi har fundet helt i mål med, hvordan vi inddrager flere borgere, så vi får et bedre grundlag at træffe beslutninger på,« sagde Lars Møller, som roste de kommunalt ansatte for at spille godt med undervejs. Og altså henviste til en god debat i økonomiudvalget - hvor dørene jo er hermetisk lukkede, så ingen ved, hvad der blev sagt i den debat.

Effekt af effektivisering

Han pegede på, at Socialdemokratiet vil holde et vågnet øje med konsekvenserne af den effektivitetsprocent, som er aftalt som en del af det nuværende budget. Som skal udmønte sig i en bedre kommunal økonomi. Procenten er for nærværende fastsat til 0,55.

»Her vi vi se på, om der virkelig er tale om effektivitetsforbedringer eller er det besparelser og ringere service?,» sagde han.

Den nyvalgte SF’er Kasper Vindbjerg tog tråden op.

»Jeg har efter det første økonomiudvalgsmøde set papirer fra tidligere igennem om effektiviseringsprocenten. Her kan man se, at den blandt andet har betydet, at et barselsvikariat ikke er blevet genbesat - og har ført til en nednormering. Og i plejesektoren har man set mere brug af ufaglært arbejdskraft til at erstatte uddannet personale, ligesom der er kørt færre ture fra hjælpemiddelcentralen, som har betydet længere ventetid. Det er serviceforringelser alle tre, og viser, at man kan presse en citron og få saften ud, men på et tidspunkt presser man så meget, at kerner og andet kommer med - og så bliver det ikke særlig godt,« sagde han.

Det kaldte borgmester Kasper Bjerregaard for ”gode opmærksomhedspunkter” og sagde, at der bliver masser af tid til at forholde sig til sådan nogle - men for borgerne bliver det svært at følge med.
Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.