Planer om feriepark: Borgere i Ry trodsede vejr og vind for at udtrykke bekymring

Udvikler kom i strid modvind på velbesøgt borgermøde.

Artiklens øverste billede
Direktør Flemming Therkelsen fra firmaet Pantheon A/S i Aarhus er projektudvikler på ferieparken i Ry for Landal Greenparks. Foto: Per Bille

Alle undtagen en enkelt borger vendte tommelfingeren nedad i forhold til planerne om at lave Holmens Camping i Ry om til en feriepark.

Sådan må man tolke situationen, hvis man alene dømmer ud fra de borgere, der tog ordet under borgermødet i Ry i torsdags.

Attraktiviteten her med beliggenheden er naturen, og det vil da være tudetosset af os, hvis vi laver det sådan, at vi ødelægger naturen.

Flemming Therkelsen, Pantheon A/S

Stor interesse

Det var Skanderborg Kommune, der var vært for det udendørs borgermøde, som på forhånd havde tiltrukket sig stor opmærksomhed og interesse.

Således havde ikke mindre end 175 borgere tilmeldt sig, men det dårlige vejr havde nok fået en del til at blive hjemme i varmen i stedet. Men fra kommunens folk på Holmens Camping blev det anslået, at der alligevel var cirka 140, som havde trodset kulden og snevejret.

Direktør Flemming Therkelsen fra firmaet Pantheon A/S, Aarhus, som er udvikler af projektet, som får Landal Greenparks som operatør, konstaterede om planerne, at det ikke er uberørt natur, man planlægger at bygge i, men at der er en campingplads i forvejen.

Alt eksisterende bebyggelse rives ned, og så vil der blive bygget nyt udenfor søbeskyttelseslinjen.

Foto: Per Bille

Forskellige aktiviteter

Bebyggelsen vil komme til at indeholde cirka 80 feriehuse i forskellig størrelse fra 60-135 kvadratmeter og med plads til mellem 2 og 8 personer, og sådan at der vil være cirka 400 sengepladser.

Derudover skal der være en mindre centerbebyggelse på cirka 500 kvadratmeter med mulighed for morgenmad, et mindre svømmebad samt lokaler til eksempelvis lokale kunstnere.

Og indenfor søbeskyttelseslinjen planlægges forskellige aktiviteter som legeplads, teltpladser og shelters, som kan udnyttes af Gudenå-turismen, som stadigvæk gerne må lægge til og tage en overnatning. Der kunne være opbevaring og værksted til MTB, kano og kajak, bålplads. Der kunne også blive mulighed for at leje elcykler, ligesom der er tanker om en eldrevet shuttlebåd fra ferieparken til Anna KIints Have i Ry.

Han tilføjede, at hele området vil få offentlig adgang, således at folk vil kunne gå ture på de stier, der bliver anlagt. Man kan også sejle i kano og kajak på Ry Møllesø, ligesom der måske også bliver andre aktiviteter, som folk udenfor ferieparken vil kunne deltage i.

Foto: Per Bille

100.000 overnatninger

Direktør Flemming Therkelsen oplyste, at ferieparken skønnes at kunne generere omkring 100.000 overnatninger om året svarende til 250-300 gæster om dagen. Det er ikke væsentlige flere gæster end campingpladsen, når man sammenligner med campingpladsens højsæson i sommerferien.

Campingpladsen ligger derimod mere eller mindre stille hen i vinterperioden, og der vil ferieparken blive ved med at have gæster, men det vil ikke være flere, end der er her på campingpladsen om sommeren, lød det.

Flemming Therkelsen fremhævede, at gæsterne i ferieparken vil være mere købestærke end gæsterne på campingpladsen, og de vil besøge ferieparken over hele året og lægge en del penge i Ry og omegn.

Mange bekymringer

Der var afsat en time til borgermødet, men der var så mange, der gerne ville sige noget, at det varede en halv time ekstra.

Minna Bojesen, er nabo til Holmens Camping, hvor hun har et fritidshus med tilhørende skov, ville blandt andet gerne vide, hvordan man ville sikre sig, at Landals gæster bliver på ferieparkens område og ikke benytter andres grund som et hurtigt toilet eller et sted, hvor man forsyner sig med brænde. Hun foreslog derfor blandt andet, at Landal sætter et hegn op.

Foto: Per Bille

Natur-bekymring

Anne Olesen henviste til, at der i projektet er en udbygning af anlægget nede ved åen, og hun ville gerne vide, om det skulle være en ny marina eller hvor stort, det skulle være. Hun villle også vide, hvilken vandsport, man havde tænkt sig, og om gæsterne må medbringe motoriserede fartøjer ud på åerne og søerne.

Lars Søgaard-Jensen, formand Danmarks Naturfredningsforenings Skanderborg, var bekymret for, om ferieparken og deres gæsters brug af naturen ville blive for voldsom for både natur og dyreliv.

»De mennesker, som man henvender sig til, det er jo ikke dem, der kommer til Ry for at drikke kaffe ved campingbordet, de skal ud og opleve egnen, de skal køre på mountainbike på skovstierne, de skal stå på super og kanoer, så naturen, der i forvejen er under pres, vil blive endnu mere belastet,« sagde Lars Søgaard-Jensen.

Inge Mikkelsen ville også vide, at hvordan der kunne være 400 gæster om dagen på stranden på det frimærke, der er dér? Og hvordan skal man komme ned til vandet, hvis vejen er nedlagt, føjede hun til.

Blandt talerne og spørgerne var det kun Jan Fritsdal, som er arkitektuddannet og netop flyttet tilbage til Ry, som var positiv i forhold til planerne om Ry Feriepark, selv om han mente, at der var plads til forbedringer især omkring at gøre projektet mere bæredygtigt og grønt.

Foto: Per Bille

»Jeg har været lidt ked af at høre, at vi generelt har en meget negativ tilgang til det hele, for jeg ser også, at det her er en positiv udvikling for byen«, sagde han.

Flemming Therkelsen svarede på alle spørgsmål, så godt han kunne. Men igen og ingen måtte han svare, at det endnu var tidligt i processen. Dog advarede han mod at tro, at ferieparken ville blive en større belastning af området i forhold til campingpladsen.

»Jeg ved ikke, om det er de 100.000 overnatninger, der har fået jer til at tro, at det er sådan en hærgende menneskehob, der ligesom kommer løbende og så ikke efterlader noget som helst efter sig. Attraktiviteten her med beliggenheden er naturen, og det vil da være tudetosset af os, hvis vi laver det sådan, at vi ødelægger naturen. Det er jo det, der skal få folk til at komme hertil,« sagde Flemming Therkelsen.

Han oplyste i øvrigt, at Landal vil blive lejer af ferieparken, der vil blive solgt til en investor, som eksempelvis kan være en dansk pensionskasse.

Giv høringssvar

Borgmester Frands Fischer opfordrede alle til at gå ind på hjemmesiden og skrive høringssvar ind, så det kommer med i den videre behandling.

Endnu er sagen i sin helt tidlige fase. Først senere kommer sagen frem til byrådet, som skal træffe beslutning om, hvorvidt man vil gå videre med planerne om Ry Feriepark eller ej.

»Der er stadig mange muligheder for at gøre sin indflydelse gældende,« sagde Frands Fischer og takkede for de mange input på borgermødet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.