Personer på offentlig forsørgelse flytter fra by til land

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har kortlagt flyttemønstrene på tværs af kommuner i 2020 og første halvdel af 2021. Både Norddjurs og Syddjurs har haft en nettotilflytning af borgere i alderen 25-64 år, der står uden for arbejdsmarkedet og er på offentlig forsørgelse.

Artiklens øverste billede
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I Syddjurs Kommune er der på halvandet år sket en nettotilflytning på 70 personer, der står uden for arbejdsmarkedet og er på offentlig forsørgelse, i alderen 25-64 år.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd


Det svarer til 0,3 procent af Syddjurs Kommunes indbyggere i samme aldersgruppe.

Det samlede antal 25-64-årige i kommunen i startåret var 20.590.

13,8 procent af de 25-64-årige i Syddjurs Kommune var uden for arbejdsmarkedet pr. 1. juli 2021.

I Norddjurs Kommune er der tilsvarende på halvandet år sket en nettotilflytning på 40 personer, der står uden for arbejdsmarkedet og er på offentlig forsørgelse, i alderen 25-64 år.

Det svarer til 0,2 procent af Norddjurs Kommunes indbyggere i samme aldersgruppe.

Det samlede antal 25-64-årige i kommunen i startåret var 18.180.

Tallene finder man i en frisk undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som har kortlagt flyttemønstrene på tværs af kommuner i 2020 og første halvdel af 2021.

17,8% af de 25-64-årige i Norddjurs Kommune var uden for arbejdsmarkedet pr. 1. juli 2021.

Overordnet er der en bevægelse fra by mod land, og der er en tendens til, at de flytter til kommuner, der i forvejen har mange offentligt forsørgede. Det er en uheldig udvikling, der skubber til den geografiske ulighed

Sune Caspersen, chefanalytiker Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Tre hovedkonklusioner

Kilde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd


I undersøgelsen kommer Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analytikere frem til følgende tre hovedkonklusioner efter at have dykket ned i tallene.

  • Offentligt forsørgedes flyttemønstre i 2020 og første halvdel af 2021 går fra by mod land, mens de generelle strømninger er langt mindre entydige. Offentligt forsørgede er i den undersøgte periode strømmet mod Vest- og Sydsjælland, Fyn, dele af Jylland samt Bornholm.
  • Langeland Kommune er den kommune, der har haft den relativt største nettotilflytning af offentligt forsørgede i alderen 25-64 år. Her udgør nettotilflytningen af offentligt forsørgede på blot halvandet år hele 0,7 pct. af det samlede antal 25-64-årige i udgangspunktet.
  • I langt de fleste af de kommuner, der oplever den største nettotilflytning af offentligt forsørgede, er andelen af offentligt forsørgede allerede i den høje ende sammenlignet med landets øvrige kommuner.

»På bare halvandet år kan vi se ret store bevægelser i nettotilflytningen af offentligt forsørgede personer. Overordnet er der en bevægelse fra by mod land, og der er en tendens til, at de flytter til kommuner, der i forvejen har mange offentligt forsørgede. Det er en uheldig udvikling, der skubber til den geografiske ulighed,« udtaler Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Tendensen er særligt tydelig på Fyn, hvor Odense har oplevet en markant nettofraflytning blandt offentligt forsørgede, mens omegnskommunerne har oplevet en nettotilflytning. Samme tendenser kan man se omkring København, Aarhus og Aalborg,« udtaler Sune Caspersen.


Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Langeland i top

I Langeland Kommune udgør nettotilflytningen af offentligt forsørgede i perioden ca. 0,7 pct. af det samlede antal 25-64-årige i udgangspunktet. Det skal ses i sammenhæng med, at kommunen i forvejen har en høj andel offentligt forsørgede i den arbejdsdygtige alder, hvilket fremgår af tabellen.

De næste ni kommuner i rækken havde en nettotilflytning af offentligt forsørgede i perioden på ca. 0,4 pct. af det samlede antal 25-64-årige i kommunerne. På nær kommunerne Middelfart og Odder er der også tale om kommuner, der har en højere andel offentligt forsørgede i den arbejdsdygtige andel.

Norddjurs (landkommune) og Syddjurs (oplandskommune) følger efter i et større felt af kommuner udenfor top ti.


Kilde Arbejderbevægelsens Erhvervsråd


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.