Loven brudt 181 gange: Nu siger kommune undskyld
181 gange har ældre og handicappede ikke fået rengjort deres hjem - som de havde ret til.
Det var ikke korrekt, da borgmester i Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, (V), til Lokalavisen Norddjurs Folkebladet sagde, at kommunen var i sin gode ret til at aflyse rengøring hos ældre og handicappede - selv om de er visiteret til at få gjort rent i deres hjem.
Avisen i har i flere artikler beskæftiget sig med den aflyste rengøring. Det er sket med udgangspunkt i den 47-årige handicappede Kim Frandsens fortælling om, at der flere gange om morgenen er tikket en kedelig besked ind på hans telefon - med besked om, at hjemmehjælpen ikke dukker op som lovet. Ikke bare udsat, men aflyst, så der kommer ingen og gør rent hos ham - selv om han er visiteret til halvanden times rengøring af sin bolig hver uge.
Kim Frandsen mener ikke, at kommunen har ret til at aflyse rengøringen ifølge Serviceloven.
Vi må godt
Men efter at have bedt om en redegørelse for situationen i forvaltningen, så mente borgmesteren, at det må kommunen godt.
»Vi har politisk besluttet det - og begrunder det med, at det er svært at rekruttere det nødvendige personale. Området håndteres af Voksen og Plejeudvalget. Sådan har vi organiseret opgaven i kommunen,« sagde Kasper Bjerregaard.´
Men nu lægger Norddjurs Kommune sig fladt ned og erkender, at man har taget fejl - og at Kim Frandsen derfor har ret.
Nu kan vi desværre konstatere, at beslutningen blev truffet på et forkert lovgrundlag. Det vil jeg gerne beklage overfor de berørte borgere, der selvfølgelig skal have den ydelse, de er visiteret til og dermed har krav på
I en pressemeddelelse fortæller kommunen, at man siden corona dukkede op, med en politisk beslutning i december 2021 har anvendt en midlertidig nødlovgivning, som giver kommunen mulighed for at aflyse rengøringsbesøg, klippekortsydelser samt reducere timer til afløsning af pårørende til borgere i hjemmeplejen i Norddjurs. En praksis som kommunen nu efterfølgende har konstateret, de ikke har haft lovhjemmel til.
Den midlertidige nødlovgivning blev således ophævet igen 1. marts 2021 - altså mere end et halvt år, før Norddjurs Kommune valgte at bruge den. Og fortsatte med at bruge den. Ordningen blev forlænget flere gange, så den har løbet til udgangen af 2022.
Aflysningerne skete med henvisning til rekrutteringsudfordringer og personalemangel på grund af Covid-19.
Forkert grundlag
»Norddjurs Kommune har efterfølgende konstateret, at beslutningen desværre er blevet truffet på et forkert grundlag. Beslutningen tager nemlig udgangspunkt i en midlertidig nødlovgivning på ældreområdet, der blev indført under coronapandemien, og som efterfølgende blev ophævet 1. marts 2021,« hedder det i pressemeddelelsen.
Når Norddjurs Kommune oplyser, at når man bevilger en borger rengøring, sker det på baggrund af en konkret og individuel vurdering efter Servicelovens § 83 og samtidig i overensstemmelse med det kommunale serviceniveau.
»Udgangspunktet er derfor, at en kommunal rengøring ikke kan aflyses, uden at der tilbydes en erstatningsrengøring snarest derefter. Undtagelsen er, når der foreligger en ”nødlovgivning”, som der gjorde under corona-pandemien. En sådan lovgivning er midlertidig, og muligheden for aflysning af en rengøring uden erstatningsrengøring, vil kun gælde i den midlertidige periode, og kun efter individuelt vurderede afgørelser,« oplyser kommunen.

»”I december 2021 var der udbredt Covid-19 smitte i Norddjurs Kommune og kombineret med rekrutteringsudfordringer var der stor personalemangel på ældreområdet. Derfor traf vi politisk en beslutning om et midlertidigt fleksibelt serviceniveau. Nu kan vi desværre konstatere, at beslutningen blev truffet på et forkert lovgrundlag. Det vil jeg gerne beklage overfor de berørte borgere, der selvfølgelig skal have den ydelse, de er visiteret til og dermed har krav på,« siger formand for Voksen- og Plejeudvalget Mads Jensen (K).
Ikke fuldt overblik
Norddjurs Kommune har ikke det fulde overblik over, hvor mange borgere, der har været berørt af aflyste besøg i hele perioden, men der er foretaget en gennemgang af data for perioden september 2022 til december 2022. På baggrund af individuelle vurderinger af borgere i hjemmeplejen har Norddjurs Kommune aflyst 2,2 procent af de planlagte rengøringer og 3,5 procent af planlagte afløsninger af pårørende. Værktøjet været brugt til 181 aflyste rengøringer svarende til 157 timer. I perioden fra 1. september til 1. november har kommunen desuden aflyst 0,6 procent af de planlagte ydelser via klippekortordningen. Klippekortsydelsen blev i hjemmeplejen afskaffet med virkning 1. november 2022.
Der vil fra Norddjurs Kommunes side indenfor kort tid blive taget kontakt til berørte borgere. De skal have en undskyldning og muligvis kompensation for de gener, som de har været udsat for på grund af den fejlagtige håndtering i Norddjurs Kommune.
»Jeg vurderede personligt, at det var et fornuftigt værktøj, som nemmere kunne få tingene til at hænge sammen for vores ledere og medarbejdere,« siger Mads Jensen til TV2 Østjylland.
Han erkender her, at man nok godt kunne have fået tingene til at hænge sammen uden muligheden for aflysninger, men at det blev vedtaget af hensyn til at give ledere og medarbejdere et ekstra værktøj.
»Når vi behandler en sag, så regner jeg som udgangspunkt med, at der er styr på lovhjemmel i sagsfremstillingen. Her har vi taget en beslutning på et forkert grundlag. Men jeg vil ikke sende aben videre - jeg tager også ansvar og beklager,« siger Mads Jensen til TV2 Østjylland.
Ingen konsekvenser
Og står det til udvalgsformanden skal sagen ikke have konsekvenser i den kommunale forvaltning.
»Jeg vil ikke gå ud og sige, at der skal ske noget. Der skal være plads til at begå fejl, og det skal ikke betyde, at der skal ske noget drastisk. Jeg stoler 100 procent på forvaltningen - også i fremtidige sager,« konstaterer Mads Jensen over for den regionale tv-station.
Efter nogle dages betænkningstid har den konservative udvalgsformand også reageret på artikler i Jyllands-Posten - citeret i denne avis - om at Norddjurs Kommune i en skrivelse til ældre og handicappede har begrundet nedskæringer i hjemmehjælpen med blandt andet krigen i Ukraine, høj inflation og stigende renter. Konsekvensen er, at hvor de berørte borgere tidligere fik gjort rent hver anden uge, sker det nu kun hver tredje uge.
Baggrunden for besparelsen er ifølge Mads Jensen kombinationen af et stort merforbrug på området og et øget udgiftspres.
Kan mærkes hos borgerne
»Vores opbremsninger er resultatet af svære prioriteringer, som vi ikke har taget let på, og vi er klar over, at det er serviceforringelser, som kan mærkes hos vores borgere,« lyder det i et skriftligt svar fra Mads Jensen.
Ankestyrelsen har Norddjurs og en række andre kommuner i et kritisk søgelys og undersøger, om ændringerne i servicen, som loven kræver, sker ud fra en individuel vurdering af den enkelte borgers behov. Her erkender udvalgsformanden, at der ikke været tilstrækkelig individuel behandling af sagerne.
»Vi er i gang med at se vores sagsbehandlingspraksis efter og vil sørge for, at vi lever op til de lovgivningsmæssige krav, der stilles til os. De borgere, som har modtaget et brev om nedsættelse af serviceniveauet, vil få genvurderet deres sag,« hedder det i det skriftlige svar fra Mads Jensen til Jyllands-Posten.
Ældreminister Mette Kierkgaard (M), har slået fast, at man ikke bare generelt kan skære i hjemmehjælp, da en kommune er forpligtet til at vurdere den enkeltes borgers forhold.
»En kommune kan ikke over én kam skære i hjælpen til borgerne, uden en konkret og individuel vurdering i forhold til den enkelte borger,« fastslår hun i Jyllands-Posten.