Oliver Panthera Jybæk er faldet godt til på Skjoldhøjkollegiet, hvor han har fået nogle gode kammerater.

Oliver Panthera Jybæk er faldet godt til på Skjoldhøjkollegiet, hvor han har fået nogle gode kammerater.

Oliver blev født som pige:

“Jeg er jo en dreng”

20-årige Oliver Jybæk fra Brabrand lever som dreng, men er født pige

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Navneskift, hormonbehandlinger og bortoperation af brysterne. Det seneste år har budt på kæmpe omvæltninger for 20-årige Oliver Panthera Jybæk, der bor på Skjoldhøjkollegiet i Brabrand. Oliver er transkønnet - altså født som pige, men lever som dreng. Den erkendelse kom han først til for et år siden.
Heldigvis har Oliver ikke så meget mødt had, som han har mødt nysgerrighed, fra sine omgivelser, men livet som transkønnet byder alligevel på nogle finurlige udfordringer og oplevelser.
Eksempelvis klæder han efter træning om sammen med drengene, men underdelen bliver skiftet på toilettet, og han bader derhjemme.
Og apropos træning, så fører et kvindeligt cpr-nummer til lidt kikset markedsføring fra træningscentret.
“Jeg har fået tilsendt reklamer med overskriften: 'Er du klar til bikinisæsonen',” smiler Oliver, som fortsætter med at fortælle om nogle af de spøjse situationer, han som transkønnet har oplevet.
“Til en fest råbte nogle gutter til mig: 'Hey, du er en dreng, du skal da med ud at pisse.' Øh nej, nej, det skal jeg ikke,” fortæller Oliver, som fortsætter:
“Eller dengang til jobsamtalen, hvor de troede, at jeg var bøsse.”

Navn, hormoner og bryster

Oliver har officielt skiftet navn til Charlie Oliver Panthera Jybæk. Charlie er dog blot en praktisk foranstaltning, da man som biologisk pige ikke må hedde et drengenavn til fornavn. Da Charlie er et unisexnavn, er det dog tilladt.
“Det er et fjollet system. Og jeg hedder altså bare Oliver.”
Han er desuden begyndt at tage testosteron og har fået opereret brysterne væk. Han er stolt over de forandringer, der er sket med hans krop. Der er kommet hår overalt, stemmen er blevet dybere, og han kan endelig tage det tøj på, han har lyst til, uden at bekymre sig om at snøre brysterne ind.
Stolt tager han da også trøjen af og viser sin flade brystkasse frem.
“Det falder mig så naturligt at være dreng. Jeg er faldet til ro nu, og jeg har det så meget bedre med mig selv.”
Hvorvidt han vil gå hele vejen og få konstrueret en penis, beslutter han til januar.
“Det er en kæmpe operation, som kræver grundige overvejelser. Indtil da klarer jeg mig med en “packer”, som er en blød pik, man putter i underbukserne for at fylde ud, for nu at sige det direkte,” siger han henslængt og med et smil på læben.
Oliver starter efter sommerferien med at studere til enten teatertekniker eller dramaturgi, og indtil da har han flere jobs.
Fritiden bliver blandt andet brugt på kæresten, som er en pige.
“Da jeg jo betragter mig selv som dreng, ser jeg også mig selv som heteroseksuel,” fortæller Oliver.

Oliver fortæller om sine oplevelser som transkønnet ved at lægge videoer på Youtube. Desuden laver han kunst og arbejder for LGBT Ungdom.

Oliver fortæller om sine oplevelser som transkønnet ved at lægge videoer på Youtube. Desuden laver han kunst og arbejder for LGBT Ungdom.

“Jeg er jo en dreng”

Olivers erkendelse kom på en juni-dag sidste år, hvor han stod med blikket fast rettet mod spejlet.
“Jeg er en dreng,” sagde han, men spejlbilledet, der mødte ham, var en pigekrop.
I det samme sagde det klik, og det kæmpe pres, han tidligere havde oplevet ved at være en pige, blev løftet fra hans skuldre. Det hele gav nu mening.
“Pludselig kunne jeg se, hvorfor jeg aldrig har passet ind, hverken hos pigerne eller hos drengene. Jeg forstod pludselig, hvorfor jeg var enormt akavet, når jeg forsøgte at være en pige sammen med pigerne, og hvorfor jeg blev jaloux på drengene, når jeg var sammen med dem,” siger Oliver.
Tre dage senere gik han med i Aarhus Pride-paraden og præsenterede sig for første gang som Oliver.

Midt mellem to køn

Forud for Olivers erkendelse af, at han faktisk er en dreng i en piges krop, er gået en barndom og ungdom, hvor han konstant har følt sig midt imellem. Han passede aldrig ind.
Allerede fra 8. klasse vidste han, at han var til piger, men der var stadig noget, som ikke gav mening for ham.
Han er vokset op i København, men som 17-årig flyttede han på kostskole i Rønde og blev så træt af at være midt imellem, at han besluttede at udforske sagen.
“Jeg havde været mellem to køn hele mit liv og havde efterhånden enormt brug for at høre til et sted. Derfor ville jeg undersøge, hvad det er, der gør, at jeg ikke kan være pige,” fortæller Oliver Panthera Jybæk.
Derfor forsøgte han at leve sig 100 procent ind i rollen som pige.
“Jeg prøvede at være mere feminin i min adfærd. Gik i tætsluttende tøj og så videre. Og det duede bare på ingen måde. Jeg var Bambi på glatis,” siger Oliver og fortsætter:
“Men jeg fortsatte alligevel, fordi jeg måtte være helt sikker på, hvad pokker der var i vejen med mig.”
Siden fulgte en spiseforstyrrelse, selvskadende adfærd, en depression og endelig et selvmordsforsøg i maj sidste år, før han endelig indså, at alle hans problemer skyldtes, at han er transkønnet.
Hele Olivers forvandling fra pige til dreng - både de gode og de dårlige oplevelser - har han fra starten fortalt om gennem videoer på Youtube for at oplyse andre om livet som transkønnet.
Se mere om Oliver på www.youtube.com/pantheratt.

Vinder af Aarhus Pide-prisen

Tidligere på måneden blev Oliver den første person, som har vundet den nyindstiftede Aarhus Pride-pris
Han fik prisen for sin store indsats for LGBT Ungdom i Aarhus og for sit arbejde med at synliggøre transpersoners situation ved at være åben om sine egne erfaringer

Publiceret 28 June 2013 12:00