Store læseoplevelser venter: Gå i gang med en klassiker

Det er ikke uden grund, at nogle bøger får klassikerstatus, for der venter dig nemlig store læseoplevelser. Her får du rådene til at komme godt fra start.

Artiklens øverste billede
Hvis du synes, det kan virke uoverskueligt at kaste dig ud i en ny bog, så prøv at lægge dine forventninger og fordomme væk, råder forfatter og underviser Helene Johanne Christensen. Foto: Adobe Stock

Du kender dem af navn. Og måske står der endda nogle stykker og samler støv ovre i bogreolen.

Men hånden på hjertet så er det nok de færreste af os, der har krydset alle de litterære klassikere af listen, som vi kunne tænke os.

Hvis du synes, det kan virke uoverskueligt at kaste dig ud i mastodonterne, så får du her eksperternes dåseåbnere til det litterære skatkammer.

Først og fremmest skal du prøve at lægge alle dine fordomme og forventninger fra dig, råder Helene Johanne Christensen, som er forfatter og underviser i blandt andet moderne klassikere.

»Husk, at du ikke skal elske en klassiker. Men prøv at være åben, og læs nogle sider. Hvis du ikke lige synes, det er noget for dig, så læs forordet, efterskriftet eller google lidt. Og prøv så at læse videre med de informationer,« foreslår hun.

Hvis bogen stadig ikke fanger dig, så foreslår hun, at du lægger den væk. Måske rammer den dig bare ikke der, hvor du er lige nu. Og måske er den slet ikke for dig.

Der kan også være meget at hente ved selve udvælgelsen. Prøv at få inspiration fra folk med nogenlunde samme smag som dig.

»Andres entusiasme smitter. Så det er generelt en god idé at tale om det. Eller ligefrem at læse den samme bog samtidig, så man kan ringes ved og snakke om den,« siger Helene Johanne Christensen.

»Det kan tit åbne værket og fordoble den oplevelse, man får ud af læsningen. Man vil altid gå til bogen på forskellige måder, lægge mærke til forskellige ting eller forstå det forskelligt. Måske får man også selv en dybere forståelse ved at få spørgsmål og reflektere over den.«

Det er vigtigt at have for øje, at bare fordi det er en klassiker, skal du ikke have noget bestemt ud af bogen.

Det er faktisk en del af klassikernes dna, at de kan læses på flere måder, og at man kan få noget vidt forskelligt ud af dem, mener Erik Skyum-Nielsen, som er litteraturhistoriker, lektor ved Københavns Universitet og anmelder for Information.

»Man skal ikke væbne sig med en masse akademiske fraser og tro, at man skal have dem bekræftet. Det behøver ikke at være godt for andet eller andre end dig selv,« siger han.

Leder du efter et sted at starte, kan det være en idé at gå på opdagelse i nogle af forlagenes klassikerserier.

»Man kan næsten være sikker på, at det er gode bøger af høj kvalitet,« siger Helene Johanne Christensen og tilføjer, at de også ofte er udstyret med et forord, der kan sætte scenen for din læsning.

Der kan også være hjælp at hente ved søge en dybdegående avisanmeldelse frem.

»Her kan man tit få indblik og kontekst til værket,« siger hun.

Det kan være en hjælp at gå efter udgaver, der er blevet opdateret sprogligt, så du eksempelvis ikke skal i krig med store begyndelsesbogstaver og dobbelt A.

/ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.