Få dine børn til at lege sammen trods aldersforskel

Selv om der er stor aldersforskel på dine børn, er det ikke umuligt at få dem til at lege sammen. Men det kan kræve, at du præsenterer dem for de rigtige lege.

Artiklens øverste billede
Rolleleg er et eksempel på en af de aktiviteter, hvor man ofte ser, at børn i forskellige aldre finder ud af at lege godt sammen. Foto: Adobe Stock

Du kigger ud i haven, hvor græsset står højt, solen skinner, og dine to børn render rundt på tredje time og leger far, mor og børn.

Du kigger ud i haven, hvor græsset står højt, solen skinner, og dine to børn render rundt på tredje minut og skændes, råber og flår i hinanden.

Kan du bedst genkende det sidste scenarie, så kommer her en guide til, hvad du som forælder stiller op, hvis du ønsker at opleve artiklens første scenarie.

»Man kan ikke tvinge børn til at lege sammen, men som forælder kan man sørge for at inspirere til det ved at skabe de rette rammer,« siger Lars Geer Hammershøj, der er legeforsker på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse under Aarhus Universitet.

Er dine børn langtfra jævnaldrende, så er det ikke ensbetydende med, at de ikke kan lege sammen. Ifølge Lars Geer Hammershøj viser forskning, at børn faktisk leger godt sammen, selv om de ikke har samme alder.

Tænk eksempelvis på de gange, hvor I har været på familieferie på campingpladsen eller hotellet sydpå.

»Her ser man tit, at børn i forskellige aldre finder sammen og leger, mens forældrene slapper af og drikker drinks ved bordene,« forklarer Lars Geer Hammershøj.

Det skyldes, at det er uplanlagt, og der er god tid, hvilket er to ting, du kan forsøge at overføre til hverdagen, lyder det fra Lars Geer Hammershøj.

I nogle lege kan aldersforskellen dog godt blive en barriere for at få det til at fungere, forklarer Marc Malmdorf Andersen, der også er legeforsker ved Aarhus Universitet.

»Derfor er det vigtigt, at der er elementer i legen, som er spændende for alle børnene uanset alder,« forsætter han.

Som forælder kan du sagtens hjælpe dine børn på vej ved gå forrest og introducere dem for nye lege.

Brainstormer du på det, så gå efter aktiviteter, hvor der er et lavt indgangsniveau, men samtidig også mulighed for at lave komplicerede bidrag.

Derudover skal du gerne udvælge en leg, som enten kan foregå eller udvikle sig på forskellige måder.

»Sætter du børnene til at spille fodbold med hinanden, hvor målet er at sparke bolden ind i nettet, så er der kun én måde at løse legen på, og derfor kan det blive tydeligt, at der er stor forskel på børnene, siger Marc Malmdorf Andersen.

Rolleleg er derimod et eksempel på en af de aktiviteter, hvor man ofte ser, at børn i forskellige aldre finder ud af at lege godt sammen, fordi de kan finde ting, der er udfordrende på hvert sit niveau,« forklarer Marc Malmdorf Andersen.

/ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.