Stor fest? Gør den til en tryg oplevelse trods corona

Informer tydeligt om retningslinjerne på forhånd, så der er forventningsafstemt med gæsterne inden festen.

Artiklens øverste billede
Informer gæster om retningslinjerne på forhånd, så der er forventningsafstemt med gæsterne. Foto: Adobe Stock

Flere og flere danskere bliver vaccinerede, og coronarestriktionerne bliver gradvist udfaset.

Derfor bruger mange sommermånederne som anledning til at få afholdt de konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage, som hidtil har været udsat.

Og det er okay, mener adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen.

»I lang tid har vi prioriteret den fysiske sundhed, men vi skal altså også huske at passe på vores psykiske helbred, og de gode fester er vigtige for vores velbefindende,« siger han.

Han råder til, at du holder fast i de ”gamle” traditioner i coronavenlige udgaver.

Tænk eksempelvis over, hvordan du stadig kan danse brudevals, samtidig med at afstandskravene overholdes.

»Brug restriktionerne som et sjovt dogme og vær kreativ,« foreslår han.

Sundhedsstyrelsen anbefaler som bekendt også, at alle gæster bliver corona-testet inden en fest.

»Skriv det i invitationen sammen med de andre retningslinjer, der skal overholdes før og under festen, så der ikke senere opstår uklarhed,« foreslår Birgitte Ravn Olesen, der er lektor i kommunikation på RUC og frivillig konfliktmægler under Center for Konfliktløsning.

Anders Colding-Jørgensen foreslår, at man tager et valg, hvor man prioriterer bestemte retningslinjer frem for andre, i forhold til hvilken form for fest man ønsker at skabe.

»Prioriterer man et dansegulv, hvor folk kommer i nærkontakt med hinanden, kan man kræve at se gæsternes negative testsvar. Overholdes alle afstandskrav, kan man måske nøjes med en test-opfordring,« siger han.

Det vigtigste er, at man er realistisk og planlægger et setup, der tager højde for, hvordan virkeligheden kommer til at se ud.

»Da det er svært at forestille sig, at folk kommer til at holde en meters afstand under hele festen, kan man jo være på forkant og holde festen udendørs, så smitterisikoen nedsættes markant,« nævner adfærdspsykologen.

Hvis en gæst dukker op med tydelige sygdomssymptomer, kan det være svært at vide, hvordan man bedst takler sådan en situation.

Birgitte Ravn Olesen råder til, at man lader tvivlen komme gæsten til gode:

»Før hostede vi for at skjule en prut, nu prutter vi for at skjule et host,« siger hun.

Derfor råder hun til, at man spørger ind til personens symptomer, da der sagtens kan være en god forklaring som eksempelvis allergi.

Det anbefalede afstandskrav mellem gæster er på en meter - og helst to.

Men hvis folk alligevel krammer hinanden, råder Birgitte Ravn Olesen til, at man hele tiden taler ud fra sig selv:

»Man kan sige: ”Jeg kan godt forstå, at I vil kramme, det vil jeg virkelig også gerne. Men på grund af smitterisikoen, vælger jeg at lade være”,« nævner hun som eksempel.

Man skal altså ikke lyde anklagende eller lege politibetjent, men holde bolden på sin egen banehalvdel.

»Så længe du danner forsvarlige rammer og opfordrer til at overholde retningslinjerne, har du taget dit ansvar på dig,« siger Birgitte Ravn Olesen.

»Meld klart ud fra start, hvor niveauet for retningslinjerne ligger, og så kan gæsterne selv tage stilling til, om det er en fest for dem,« slutter Anders Colding-Jørgensen af.

/ritzau/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen