Hun blev dræbt af sin eksmand: Nu samler hjemby og Island ind til deres børn

Både i Island og Malling er der startet pengeindsamlinger til den dræbte Freyja Egilsdóttirs børn

Artiklens øverste billede
Fredagen efter drabet valfartede borgere i Malling til kirken for at sætte lys og lægge blomster på et område lige udenfor kirkemuren.

Siden den 43-årige Freyja Egilsdottir for to uger siden blev fundet dræbt i sit hjem i Malling, har bysamfundet været ramt af en enorm sorg. Først blev der afholdt en mindeceremoni ved kirken i Malling, hvor mange kom forbi for at tænde lys, og de seneste dage har byens borgere valgt at vise deres medfølelse med Freyja Egilsdottirs børn ved at samle penge ind til dem.

"Jeg har mistet min veninde. Jeg har været fuldstændig nede i kulkælderen og har aldrig tidligere oplevet noget lignende, som den måde min krop har reageret på. Hele sagen har påvirket os alle her i Beder-Malling, og mange går op i, hvordan Freyjas børn har det." fortæller Kim Sebine Krolmark til Lokalavisen Aarhus.

Hun mødte for tre år siden Freyja Egilsdottir for første gang, da deres børn skulle gå i samme klasse.

"Vi snakkede hurtigt sammen, og jeg fandt ud af, hvilken fantastisk person hun var. Hun blev hurtigt en veninde," fortæller Kim Sebine Krolmark, der står bag byens pengeindsamling, som i øjeblikket bliver delt og delt på Facebook.

På kort tid rundede den 75.000 kroner, men folk fra nær og fjern fortsætter med at donere penge til den, fortæller Kim Sebine Krolmark.

"Jeg er ikke i tvivl om, at Freyjas største ønske var, at hendes børn skulle stå så godt som muligt, så indsamlingen er helt i Freyjas ånd. En stor del af hendes familie bor i Island, så hvis børnene eksempelvis gerne vil rejse derop, skal der være penge til det," forklarer hun.

Indsamling i Island

Også i Freyja Egilsdottirs hjemland, Island, er der blevet startet en indsamling, hvor pengene er tiltænkt børnene. Det fortæller Elín Margrét Böðvarsdóttir, der som journalist på den islandske TV-station Stöð 2 har fulgt drabssagen tæt.

"Pengeindsamlingen foregår hovedsageligt i en Facebook-gruppe, som har flere tusinde medlemmer. Kontoen er oprettet i Freyjas søsters navn, og det er et godt eksempel på, hvordan den islandske befolkning står sammen og interesserer sig for, hvad der sker med islændinge ude i verden," fortæller Elín Margrét Böðvarsdóttir, som er bosat i København og arbejder som korrespondent i Danmark for Stöð 2's nyhedsdækning.

Dagen efter, at Freyja Egilsdottirs eksmand blev varetægtsfængslet i fire uger for drabet, blev hun sendt til Malling.

"Sagen har fået stor mediedækning i Island. Dagen efter drabet var den hovedhistorien hos de to landsdækkende tv-stationer, og de islandske aviser har også fulgt sagen tæt," fortæller Elín Margrét Böðvarsdóttir, som i Malling for alvor oplevede, hvor meget sagen har påvirket lokalbefolkningen.

"Jeg snakkede med mange i Malling, som kun havde gode ting at sige om Freyja, men de var slet ikke parate til at sige noget til kamera - sagen påvirkede dem for meget. Til mindecermonien ved kirken snakkede jeg dog med nogle af Freyjas studievenner, som gerne ville sige noget," fortæller hun og fortsætter:

"Jeg har fået det indtryk af Malling, at byen minder meget om Freyjas islandske hjemby Selfoss, hvor der bor omkring 8.000 indbyggere. Det er også et bysamfund, hvor alle kender hinanden og holder sammen."

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.