Ville presse rådmand til sygemelding midt under skandalesag

Rådmand Jette Skive måtte også tage sig af angreb fra egne rækker, da hun stod midt i Kongsgården-skandalen. Bag kulisserne prøvede lokalformand og partikollega at få hende til at tage sygeorlov

Artiklens øverste billede
Dansk Folkepartis Jette Skive og Knud N. Mathiesen var omdrejningspunkt i en intern magtkamp, da Kongsgården-sagen rullede i 2020.

Politik kan være en ubarmhjertig metier. Der er en grund til, at man kalder valgnatten for 'de lange knives nat', for her skal man vare sig for knive i ryggen i kampen om de gode, politiske ben.

Sådan et sidder Dansk Folkepartis leder Jette Skive på i form af blandt andet rådmandsposten i Sundhed og Omsorg.

I sommeren 2020 befandt hun sig i sin politiske karrieres største stormvejr, da Kongsgården-skandalen rullede som følge af TV2-dokumentaren 'Plejehjemmene bag facaden'.

Lokalavisen Aarhus kan nu afsløre, at bag kulisserne var Jette Skives partikollega, byrådsmedlem og lokalformand Knud N. Mathiesen, i færd med at skaffe opbakning til at få hende til at sygemelde sig.

Tilbage i starten af juli begyndte han at sondere baglandet for at høre, om der kunne være opbakning til, at DF's lokalbestyrelse anbefalede rådmanden at tage sygeorlov.

Gjorde hun det, ville det resultere i, at Knud N. Mathiesen overtog rådmandsposten, mens suppleanten, Jakob Søgaard Clausen, ville blive indlemmet i byrådet og overtage Mathiesens opgaver.

Senere i august besluttede han sig så for at stille forslaget på et møde i lokalbestyrelsen, men her blev han nedstemt.

Frygtede krig mod V

Ovenstående forløb har Lokalavisen Aarhus fået bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder i og omkring Dansk Folkeparti.

En del af Knud N. Mathiesens motivation for angrebet bundede angiveligt i, at han var voldsomt uenig i, at Skive på tv var gået til modangreb på Venstre og partiets kritik af hende i Kongsgården-sagen.

Krig mod Venstre kunne bringe valgforbundssamarbejdet i fare, og derfor ville Mathiesen på samme bestyrelsesmøde have opbakning til offentligt at gå i rette med Skives udtalelser. Heller ikke det fik han opbakning til.

"Knud mente, at hun var gået over stregen, at hun virkede meget presset, og at hun ikke havde håndteret Kongsgården-situationen optimalt. Derfor mente han, at det ville være smart, hvis vi som bestyrelse opfordrede hende til at tage en pause," fortæller tidligere bestyrelsesmedlem og partisekretær, Daniel Pedersson, som er den eneste, der har villet tale til citat.

Daniel Pedersson har en forhistorie med Knud N. Mathiesen, idet han i starten af året blev ekskluderet fra partiet, fordi han opfordrede Mathiesen til at træde et skridt tilbage og lade yngre kræfter komme til.

Siger du det her for at hævne dig på Knud N. Mathiesen?

"Nej, slet ikke. Som jeg tidligere har gjort klart, så handler min kritik ikke om Knud som person. Jeg har kendt Knud privat, og vi har haft et godt forhold sammen. Det handler udelukkende om de politiske oplevelser af, hvordan tingene er foregået i partiet," slår han fast.

Daniel Pederssons udlægning af forløbet har Lokalavisen kunnet få bekræftet af andre kilder.

Mathiesen: For Jettes skyld

Knud N. Mathiesen erkender, at han var utilfreds med Jette Skives kritik af Venstre, men hverken det eller det faktum, at han kunne blive rådmand, havde ifølge ham noget at gøre med forslaget om sygeorlov.

"Jeg gjorde det ene og alene for Jettes skyld. Når flere medlemmer tager kontakt til mig som formand, når hun sidder og græder i fjernsynet (interview i TV2 Østjylland, red.), så er det for helvede min pligt at tage det op på et bestyrelsesmøde. Men det støttede bestyrelsen ikke, og jeg spurgte også selv Jette, om det ikke var en idé at tage orlov, og det syntes hun ikke. Så talte vi ikke mere om det," forklarer han.

Hvad skulle være formålet med at tage sygeorlov, når hun mig bekendt ikke var syg?

"Hold nu op. Alle kunne se, at hun var under stærkt pres. Så er det ganske almindeligt og menneskeligt, at man spørger sig selv, om man skal prøve at give hende luft. Slut. Så er den ikke længere."

Men du gik til bestyrelsen først. Er det ikke naturligt at tale med hovedpersonen, før man går til bestyrelsen med sådan noget?

"Det er ganske naturligt, at jeg stillede forslaget i bestyrelsen."

Tror du ikke, at det i offentlighedens lys vil ligne en mistillidserklæring, hvis en lokalbestyrelse anbefaler en rådmand at tage sygeorlov midt i en krise?

"Nej, tværtimod. Det er menneskeligt. Når man har en kollega, der sidder og græder i fjernsynet, så er man fandeme under pres. Det var for at række en hånd ud til Jette. Det var af medmenneskelige hensyn."

"Han kan rende mig i røven"

Fra flere kanter i DF blev Mathiesens forslag om sygemelding anset som et angreb på Jette Skive, og hovedpersonen selv anså heller ikke ligefrem forslaget som en venlig gestus.

Det kan Daniel Pedersson dokumentere. Den ekskluderede DF'er har - for at styrke sin troværdighed og underbygge egen udlægning - delt materiale, der kan dokumentere, at Skive blev rasende, da Daniel Pedersson i en mail 6. april fortalte, hvad der foregik bag kulisserne.

"Han kan rende mig i røven," skrev rådmanden straks tilbage og fulgte op med endnu en mail:

"Jeg har støtte i DF, men de ville, at jeg gik i pressen i torsdags. Hvad helvede bilder Knud sig ind. Det kommer ALDRIG til at ske," erklærede hun.

I august informerede Pedersson også Skive om bestyrelsesmødet per sms.

"Det afgør jeg. Jeg er politisk leder, så nej (...) Ingen bestemmer, om jeg skal have orlov (...) Bed ham drøfte sådan noget med mig, og bed ham holde kæft," lød responsen fra rådmanden blandt andet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Jette Skive så tydeligvis ikke partikollegaens ageren som en venskabelig håndsrækning.

Afviser kupforsøg

At forslaget om sygeorlov skete som en kollegial håndsrækning fra Mathiesen, kan Daniel Pedersson bestemt ikke genkende.

"Det var i hvert fald ikke måden, det blev fremlagt for os. Der kom blandt andet nogle ubekræftede påstande om, at andre lokalforeninger skulle have givet ham medhold i, at hun ikke håndterede Kongsgården-sagen godt nok, hvorfor det var nødvendigt at overveje, om hun skulle fortsætte," fortæller han.

Ifølge ham lød et af Mathiesens argumenter for en anbefaling om sygeorlov, at så kunne man køre Jakob Søgaard Clausen i stilling ved at have ham i byrådet frem mod et valg.

"Når det også blev bragt på banen, er der ingen tvivl om, at der var mange andre dagsordener, end at det var for Jettes skyld. Og det var ikke Jakob, der pressede på for det her. Det er vigtigt at sige," siger den ekskluderede DF'er, der opfattede sagen som et forsøg fra Knud N. Mathiesen på at hytte sit eget skind og skabe grobund for et godt personligt valg til november. Og han sad ifølge Lokalavisens Aarhus' oplysninger ikke alene med den følelse.

Det afviser Knud N. Mathiesen dog pure.

"Der har aldrig nogensinde været tale om et kupforsøg. Det var rent menneskeligt, for alle kunne se, at hun havde det forfærdeligt. Det er klart, at hvis hun gik på orlov, så ville jeg overtage rådmandsposten. Sådan er det jo. Det er der intet odiøst i."

Jette Skive, der siden har offentliggjort sin beslutning om at stoppe i aarhusiansk lokalpolitik efter denne periode, har ikke ønsket at kommentere denne artikel.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.