Oase for sårbare unge får økonomisk boost: "Det kan være som at sejle en kano i modvind"

Der er flere penge på til den sociale forening Fundamentet.

Artiklens øverste billede
Relationsmedarbejder Tim Alvin Boström, som kan anes til højre i billedet, er en af Fundamentets få fastansatte medarbejdere.

"De gør en rigtig stor forskel for en masse af vores mest udsatte unge. De bygger folk op, og de slipper dem ikke igen. Det er gode folk, der kører det."

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), er begejstret for de seks fastansatte og 84 frivillige i den sociale forening Fundamentet.

Fundamentet hjælper omkring 200 psykisk sårbare unge, der har brug for støtte i hverdagen. Målet er, at de unge kommer tættere på et stabilt, selvstændigt liv med gode relationer og, forhåbentlig, et job.

For at hjælpe de unge i den retning har et bredt flertal i byrådet, på Thomas Medoms opfordring, nu valgt at sende et forslag om at give Fundamentet et årligt tilskud på 900.000 kroner videre til budgetforhandlinger senere på året.

Ifølge den daglige leder af Fundamentet, Jan Houborg Andersen, er den økonomiske håndsrækning fra kommunen med til at give tryghed. En økonomisk bund.

Det kan være svært at få en organisation som Fundamentet til at fungere, hvis Jan Houborg Andersen og co. kun har penge, der er øremærket til projekter, at gøre godt med.

"Det er de faste midler fra private aktører og kommunen, som gør, at vi kan betale for basale ting som husleje og strøm. Det kan være som at sejle en kano i modvind, hvis vi primært er projektfinansieret, fordi vi hele tiden skal ændre fokus. De faste midler er med til, at vi kan holde en kurs og sejle i den samme retning," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Daglig leder af Fundamentet Jan Houborg Andersen i et løssluppent øjeblik.

Nytænkning

Jan Houborg Andersen ser Fundamentet som en innovativ social forening, og et eksempel på nytænkning kan være den treårige HF-uddannelse for unge med angstlidelser, som Fundamentet i samarbejde med andre aktører har skabt.

"Her afprøves simultan undervisning, hvor undervisningen i klasselokalet streames live. Det betyder, at en elev, der er inde i en periode med megen angst, kan følge undervisningen derhjemme eller i trygge rammer i Fundamentet. Uden at få fravær. Målet er ikke kun at gøre en ungdomsuddannelse færdig, men at få frihed til at folde livet ud bagefter," lyder det fra Jan Houborg Andersen.

Alle de unge på uddannelsen får ifølge Jan Houborg Andersen tilknyttet en frivillig mentor, løbende læring om håndtering af angst og andre psykiske udfordringer - og ikke mindst et støttende fællesskab.

Antallet af unge med angst er tredoblet i løbet af de seneste 10 år, og Psykiatrifonden vurderer, at angst er den største årsag til frafald på ungdomsuddannelser.

"Vi opbevarer ikke folk"

Thomas Medom påpeger, at de frivillige i Fundamentet kan opbygge et mere personligt bånd til de unge, end det er muligt i kommunalt regi. Han synes, de 900.000 kroner i årligt tilskud fra kommunen er godt givet ud.

"Det er relativ få penge i forhold til hvor stor forskel, Fundamentet gør. Hvis vi ser på, hvor mange mennesker vi kan hjælpe med det her beløb, tror jeg, vi hurtigt kan blive enige om, at det er en god investering i samfundet. De er gode til at komme hele vejen rundt om de unge. Der er forskellige fagligheder til at hjælpe med de forskellige udfordringer, de unge har, siger han til Lokalavisen Aarhus og tilføjer:

"Vi kunne knapt ansatte to socialmedarbejdere for det beløb, vi giver til Fundamentet."

Ifølge Jan Houborg Andersen får de unge lov til at udvikle sig i Fundamentet, ligesom de unge ofte fungerer som en udvidet familie for hinanden.

"Vi opbevarer ikke folk. Vi ønsker at skabe forandring," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Aarhus Kommune har i de seneste tre år støttet Fundamentet med 700.000 kroner årligt. Den sociale forening har base i det centrale Aarhus.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.