Hans barndom var et grufuldt mareridt: Nu skal Kajs dæmoner redde andre børn

Hård barndom har været en tung byrde for den mand, der kom ud på den anden side.

Artiklens øverste billede
Mit pejlemærke har altid været, at jeg ikke ville være som min far, lyder det fra Kaj Rudi.

Det er svært ikke at blive berørt, når Kaj Rudi fra Aarhus fortæller om sin barndom.

Kaj fortæller selv nøgternt og uden at dramatisere. Sidstnævnte er heller ikke nødvendigt. Tag nu for eksempel dette citat:

"Min far slog om sig både, når han var ædru og fuld. Min storebror besvimede flere gange, fordi han fik så mange tæsk, og min far var flere gange ved at slå min mor ihjel. Han tog kvælertag på hende og var ved at stikke hende med kniv."

Børnene på bagerste række

Kaj blev født i 1949 og voksede op med en alkoholisk far i en tid, hvor folk så den anden vej, hvis børn blev behandlet dårligt.

Det blev Kaj. Både derhjemme og i skolen, hvor børn, der havde det svært, ifølge Kaj Rudi sad bagerst i klassen.

"Jeg gik i skole med mange ligesindede, og vi blev ikke behandlet godt. Alle kunne se, at der var noget galt med børnene på bagerste række, men ingen gjorde jo noget dengang", siger han til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

"Jeg har været undertrykt og set ned på af alle voksne, inklusive skolelærere. Jeg blev sådan en forknyt knejt, der ligesom dukkede sig for mange ting."

Små soldater

Kaj havde to større brødre og en lillesøster, og de havde det til fælles, at de hadede deres far. Faren begyndte at slå Kaj med knytnæve, da Kaj var blot syv år gammel.

"Han var altid rasende på os, og han opdragede os som om, vi skulle være hans små soldater. Vi skulle makke ret. Måske skulle vi også være alt det, han ikke var, og det var jo umuligt at leve op til," siger Kaj Rudi til Lokalavisen Aarhus.

Kaj og hans søskende håbede, at faren døde, da faren på et tidspunkt var ude for en ulykke på havnen i Aarhus, fortæller han.

Opråbet

Kaj Rudi har netop skrevet bogen "Arrene fra barndommen". Det har han, fordi han har brug for at fortælle sin historie og især fordi, han har et budskab, han gerne vil give videre.

Der er nemlig stadig børn, der bliver udsat for vold i hjemmet, og tallene vil måske overraske mange.

"Formålet er, at jeg kan fortælle min historie, så professionelle kan drage nytte af det, og mit ønske er, at voksne forhåbentlig kan handle ud fra barnets perspektiv, når de ser, at der er problemer i hjemmet eller i skolen," siger han til Lokalavisen Aarhus og tilføjer:

"Det er opråb om, at vi skal behandle vores børn anstændigt i hjemmet og i skolen."

Ifølge Børns Vilkår har hvert 6. barn i Danmark været udsat for vold i hjemmet. Det svarer til, at der i hver skoleklasse er 3-4 voldsramte børn.

Har overfuset folk

Kajs hårde barndom haft én positiv konsekvens. Han har gjort, hvad han kunne, for at være en ordentlig far over for sine to børn.

"Mit pejlemærke har altid været, at jeg ikke ville være som min far. Jeg har ikke slået mine børn. Jeg har forsøgt at være en god far, og jeg har forsøgt at behandle dem anstændigt. De er blevet nogle gode mennesker," siger han til Lokalavisen Aarhus.

Det er ikke kun sine egne børn, Kaj som voksen har søgt at beskytte.

"Jeg har mange gang trådt til, hvis jeg så nogen, der ikke behandlede deres børn ordentlig. Jeg blev så rasende, at jeg overfusede folk. Det var ikke nyttigt, men jeg kunne ikke rigtig selv kontrollere det," lyder det.

Kaj Rudi er uddannet gartner og har også været havnearbejder ved Århus Havn. Han fik en diskusprolaps som 50-årig, hvorefter han måtte forlade arbejdsmarkedet. Han er gift med Birgit.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.