Efter stor svindelsag: Parti frygter, at kommunal vagthund "bare giver et kartoffelstempel"

Der skal mere fokus på det kritiske tilsyn med byens boligforeninger, mener Enhedslisten.

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune er forpligtet til at føre tilsyn med byens boligforeninger.

Er det en god idé, at samme tilsyn på den ene side skal være vagthund og på den anden sikre et godt samarbejde om byudviklingsprojekter og helhedsplaner med byens boligforeninger?

Nej, mener Enhedslisten, der har stillet et byrådsforslag om at splitte det nuværende kommunale tilsyn op i to.

"Sagen om misforhold i Østjysk Bolig og de store og små sager, der kommer frem i kølvandet på sagen, giver anledning til nærmere at undersøge samspillet mellem kommunen og boligorganisationerne," skriver partiet i sit forslag.

Aarhus Kommune er lovmæssigt forpligtet til at føre tilsyn med boligforeninger i byen, da der gives offentlig støtte til nybyggeri og renovering af almene boliger.

Viggo Jonasen er forfatter til Enhedslistens forslag og har stillet en række 10-dages forespørgsler på baggrund af sagen i Østjysk Bolig. Som afdækket i JP Aarhus onsdag har advokatfirmaet Kromann Reumert gransket boligforeningen siden oktober sidste år og fundet forhold, der tyder på, at flere medarbejdere i Østjysk Boligforening kan have gjort sig skyldige i bedrageri og mandatsvig for mindst 15-20 mio. kr.

"Jeg har læst en sammenfatning af advokatrapporten. Den er forholdsvis skræmmende. Både hvad angår de mulige besvigelser, og at revisionen ikke har fundet dem. Dernæst kommer spørgsmålet, om tilsynet bare giver et kartoffelstempel til anmærkningsfrie revisionsrapporter. Eller forholder tilsynet sig selvstændigt og kritisk til boligforeningernes regnskaber," spørger Viggo Jonasen.

I Jyllands-Posten lørdag vurderede en ekspert, at en sammenfatning af Kromann Reumerts advokatundersøgelse indeholdt en "kras" kritik af Østjysk Boligs revisionsselskab EY. EY har ikke ønsket at stille op til interview.

Viggo Jonasen er ikke umiddelbart klar til at finde penge til en opdeling af det kommunale tilsyn, men mener, at det skal løses inden for Teknik og Miljøs nuværende budget.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, der har ansvaret for tilsynet med byens boligforeninger, ønsker ikke at kommentere Enhedslistens beslutningsforslag.

"Jeg forholder mig til sagen, når den skal behandles. Jeg skal have læst den nærmere og have den vurderet i forhold til lovgivning m.m."

Rådmanden har tidligere i år nedsat en arbejdsgruppe sammen med byens 13 almene boligforeninger for at sikre tilliden til, at boligforeningerne forvalter lejernes penge så godt som muligt, og at beboerdemokratiet kan fungere optimalt. Arbejdsgruppen blev nedsat på baggrund af en række artikler i JP Aarhus, der bl.a. har beskrevet, at en tidligere direktør i Brabrand Boligforening fik 5,6 mio. kr. med sig, da han blev opsagt, samt at kommunens tilsyn i to tilfælde har grebet ind over for, hvad det anså for for høje direktørlønninger. Ligesom at en boligforeningsbestyrelse har ignoreret kommunens henstilling om at ændre i retningslinjerne, så en episode, hvor der er brugt 60.000 kr. på at fejre en boligdirektørs fødselsdag på Varna Palæet, ikke ville gentage sig.

Arbejdsgruppen har bl.a. fokus på at styrke bestyrelserne. Det var Bünyamin Simsek inde på i december, da JP Aarhus’ afsløringer fik ham til at styrke boligforeningernes bestyrelser med folk med erhvervserfaring, så de bedre kan matche de professionelle direktører.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.